În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce se poate întâmpla când bei zilnic zece doze de Coca-Cola.
– Cum a căzut pradă familia Obama comodității alimentare și nutriției nesănătoase.


Pe lângă somn, alimen­tația este considerată ade­sea un lucru care poate – și trebuie – să fie sacrificat în drum spre succes. Mulți antreprenori chiar se laudă cu dietele nesănătoase prin care își dezvoltă afacerile.

„Suntem ușor orbiți de articole și de promisiunea de «a fi propriii șefi»“, scrie Arushi Mehta în YSF Magazine, care relatează despre start-upuri și cultura antreprenorială. „Problema este următoarea: fiind cu ochii după succes, uităm adesea de sănătate. Mulți tineri antreprenori sunt, pe șleau spus, nesănătoși.“

Kari Sulenes, care conduce un program de îmbună­tățire a sănătății și reducere a burnoutului, formulează problema astfel: „Oamenii au așteptări atât de scăzute de la sănătate, încât chiar și atunci când au boala Lyme, de exemplu, au impresia că o pot duce pe picioare.“

Pentru Kara Goldin, carburantul folosit pentru a avea succes într-o funcție de top din industria tehnolo­giei a fost Coca-Cola Zero – zece doze pe zi, mai exact. Apa plată i se părea banală, numai că obiceiul de a bea băuturi carbogazoase i-a creat probleme grave de sănă­tate, inclusiv creșterea în greutate, acnee și epuizare. După un timp, a renunțat la slujba în domeniul teh­nologiei și a întemeiat Hint, Inc., o companie produ­cătoare de apă îmbuteliată, aromată cu fructe naturale și fără adaos de zahăr sau îndulcitori. Printre altele, își propune să crească gradul de conștientizare a probleme­lor de sănătate, inclusiv obezitatea și diabetul de tip 2. „Încerc să răspândesc vestea că noi, ca societate, avem probleme“, a declarat pentru BBC. „Cred cu tărie că putem ajuta consumatorii din toată lumea să-și reca­pete sănătatea.“

Pentru Marissa Badgley, fondatoarea Reloveution, o companie de consultanță care se străduiește să cre­eze locuri de muncă mai durabile, presiunile unei astfel de poziții au făcut-o să sacrifice unele elemente-cheie ale sănătății. Simțindu-se motivată să lucreze din greu la proiectele la care ținea, devotamentul ei a venit cu un cost. După cum a declarat pentru Business Insider: „Nu mâncam sănătos, nu beam suficientă apă, singu­rul exercițiu fizic pe care îl făceam era mersul până la imprimantă și nu petreceam timp de calitate cu prietenii sau familia, lucruri pe care le consider esențiale pentru supraviețuire.“ Abia după o vizită medicală la camera de gardă din cauza unor dureri în piept și-a dat seama că trebuie să pună sănătatea pe primul plan.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Chiar și fosta familie prezidențială, prinsă între obligațiile profesionale și cele personale, a căzut pradă comodității alimen­tare. „Am început să văd tiparul în care intrasem. Barack fiind tot timpul plecat, comoditatea deve­nise factorul principal în alegerile pe care le făceam acasă“, a scris Michelle Obama în Povestea mea. „Mâncam mai des în oraș. Cum aveam mai puțin timp pentru gătit, dese­ori comandam ceva gata preparat în drum spre casă. Dimineața, le făceam fetelor pachețelul cu gustări gata preparate și sucuri la cutie. Weekendurile însemnau, de obicei, o oprire cu mașina la McDonald’s, după balet și înainte de fotbal. Nimic neobișnuit, ne-a spus medi­cul, și niciunul dintre aceste lucruri, luat separat, nu e o grozăvie. Dar, când se întâmplă prea des, ajunge să fie o problemă reală.“

Când fugim atât de tare și cu sufletul la gură după succes, așa cum este el definit în general, putem ajunge să considerăm cu ușurință că alimentația sănătoasă nu este prea importantă. Dar știința arată că alegerile ali­mentare proaste afectează grav – și negativ – lucrurile care contribuie la reușita noastră: sănătatea mintală și fizică, concentrarea, productivitatea și luarea deciziilor. Făcând loc alegerilor sănătoase, vom înțelege benefici­ile sale în toate aspectele vieții noastre, inclusiv pe plan profesional. Totodată, vom trăi mult mai multe satis­facții știind că alegerile pe care le luăm în fiecare zi ne fac bine, în loc să ne saboteze.

Fragment din cartea Timp ca să crești. Scapă de burnout prin știința micropașilor, de Marina Khidekel și redactorii Thrive, în curs de apariție la editura Curtea Veche.

Citește și:

Arianna Huffington: Hrana pentru creier, noua frontieră în alimentația sănătoasă

3 idei care să te ajute să consumi mai puțin zahăr și să te simți energizat

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Director Editorial Thrive

    Marina este Director Editorial la Thrive US. Înainte, a fost Senior Deputy Editor la Women's Health, unde a semnat articole de wellness premiate. Anterior, a făcut parte din echipele Cosmopolitan, Glamour, MTV Networks, Brides și CosmoGirl. De asemenea, Marina este fondatoarea Undrrated, un newsletter în care oameni creativi precum Misty Copeland și Phoebe Robinson își împărtășesc preferințele în materie de cultură, gastronomie și lifestyle.