În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum iau naștere mentalitatea de victimă și sentimentul de inferioritate.
– Când ni se dezvoltă tiparul de a-i judeca pe ceilalți și pe noi înșine și cine este responsabil de blocarea procesului nostru de dezvoltare.


Îmi place să abordez tematici care sprijină eliberarea dintr-o închisoare mentală de care, deseori, nu suntem conștienți. De ce? Pentru că o schimbare a gândirii duce la o viață frumoasă, trăită în libertate!

Trezirea spirituală este un proces care se realizează treptat. Chiar dacă la început ești tentat de miraculos, de tot ce este ezoteric, îți sugerez să ai grijă, deoarece poate deveni o capcană care să te încetinească să ajungi la un nivel mai înalt al înțelegerii. Este important să păstrezi mereu curiozitatea vie, spiritul cunoașterii larg deschis și orice ai practica, s-o faci cu flexibilitate și mereu conștient de tine, de lumea ta interioară. Îți vei crea propriul mozaic de sprijin, însă obiectivul tău este să continui în permanență să evoluezi, să fii în expansiune.

Azi scriu despre cum a trăi cu integritate, a fi tu însuți este un dar minunat, pe care-l poți primi în viața ta doar atunci când depășești frecvența umbrei, frecvența fricii! Îmi doresc să percepi că toate fațetele umbrei noastre, ca oameni, sunt stări de conștiință guvernate de frică.

Integritatea este o stare a ființei, nu este ceva ce faci. Acțiunile, cuvintele, realizările nu-ți definesc integritatea. Starea ființei tale îți definește integritatea.

În etică, integritatea este considerată ca onestitate și corectitudine și este evaluată prin acuratețea acțiunilor cuiva. Aceasta este opusul unei umbre adânc împământenită în natura umană: laitmotivul judecății.

Dezvoltăm tiparul de a judeca pe ceilalți și pe noi încă din copilărie, când se naște nevoia de a sfida autoritatea, adică părinții. Este o etapă normală în dezvoltarea noastră, cel mai mult evidențiată în ciclul 14-21 de ani, când capacitatea noastră de a judeca este testată și făurită. 

Atunci, părinții iau în general foarte personal acest proces de dezvoltare și-l blochează, fără să fie conștienți. Ei sunt, la rândul lor, blocați în propriile tipare ale judecății sau ale judecății de sine și, astfel, au un impact negativ asupra maturizării noastre. Gândește-te la perioada de adolescență, când aveai idei, vise care-ți erau spulberate de critica aspră a părinților.

În general, ajungem să nu ne mai maturizăm complet, rămânând într-un conflict interior pe care nu ni-l explicăm. Integritatea minții noastre rămâne la stadiul de adolescent rebel și neacceptat. Din păcate, lipsa unei maturizări sănătoase în acea perioadă duce la nașterea fenomenului denumit mentalitate de victimă. Adică permiți minții tale să fie influențată de tiparele colective negative de gândire ale întregii omeniri. 

Mentalitatea de victimă se oglindește într-o lume interioară a bârfei, nemulțumirii și grijii. Se manifestă ca tendință de a te plânge mereu, fără să știi că dai naștere unei frecvențe negative, atât în aura ta, cât și în cea a celui care te ascultă.

Este omenește să judeci și imposibil să n-o faci. Acesta este modul în care gândește mintea umană. Diferența o dă frecvența de la care judeci. Frecvența joasă a acestei umbre este dată de faptul că te identifici cu ceea ce gândești! Ca atunci, în adolescență, când credeai tot ce se spunea negativ despre tine, o luai foarte personal, obișnuindu-te treptat să fii aspru cu tine. Cu alte cuvinte, ajungi ca judecățile să-ți definească identitatea și să te facă să simți o falsă siguranță.

Toate judecățile își au originea în opinii și viceversa. Cu cât mai mult consideri că ești suma opiniilor tale, cu atât mai mult trebuie să le aperi, cu atât mai mult trebuie să ai dreptate. Preferi mai degrabă să ai dreptate sau să fii fericit și să trăiești în pace? Cât de în serios îți iei propriile judecăți? Dacă identitatea îți atârnă de suma judecăților emise, oriunde te vei duce, vei stârni oamenii în mod negativ, pentru că emiți o frecvență joasă și turbulentă.

Orice judecată emisă este autocritică. A provoca o altă persoană înseamnă a crea diviziune înăuntrul tău, pentru că suntem toți conectați și nu separați. Oglinzi unii pentru ceilalți.

Secretul transformării acestei umbre este să conștientizezi că orice element extern al vieții tale este o oglindă a unui proces intern care-și caută soluționarea! Înseamnă să devii conștient că viața ta exterioară reflectă viața ta interioară. Când înțelegi asta, începi să iei mult mai puțin personal ceea ce ți se întâmplă și, treptat, reușești să evadezi din mentalitatea de victimă.

Cât de mult te judeci pe tine însuți? Cât de autocritic ești? În cazul autocriticii, ai tendința de a te compara cu alții, în genere total nefavorabil, considerând pe altcineva deasupra ta. Se naște un sentiment de inferioritate și obiceiul de a te submina. La polul opus, este posibil să manifești umbra judecății, abordând un sentiment de superioritate. 

Iată 5 pași care-ți vor fi de ajutor pentru a produce o detoxifiere a tendinței de a judeca la o frecvență joasă:

1. Devino martor neutru al tendinței de a judeca fără să te judeci!

Te apropii de acest tipar și identifici factorii care-l declanșează. Încearcă să fii total sincer cu ceea ce simți când emiți judecăți (față de alții și față de tine). Vei face un audit al comportamentului tău, călătorind în trecut, pentru a depista poveștile care-ți hrănesc această tendință. Devii un detectiv și găsești evenimentele care te-au condus să-i judeci pe alții și pe tine.

2. Onorează-ți rănile!

Fii cel/cea care te îmbrățișează cu blândețe și compasiune. Tot ce s-a petrecut în trecutul tău a avut o influență, dar acum, ca adult, poți privi în urmă cu iubire către copilul de atunci. Acceptă tot ce ți s-a întâmplat, deschide-ți inima cât mai larg!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Concentrează-te pe iubire!

Ai descoperit răni care te-au făcut să devii critic și să emiți judecăți. Le-ai onorat, iar acum te conectezi cu ceva mai mare decât tine. Contemplează sau meditează cu intenția de a primi sprijin să vindeci și să transformi acele răni. Conectează-te la Sursa primordială, care este iubire pură, și dă-i voie să “curgă” prin tine. 

4. Vezi pe cineva pentru prima oară!

Este ca un joc: îți folosești darul imaginației, acum că ai depistat, acceptat și adus iubire și compasiune. Alege o persoană asupra căreia aveai multe judecăți și privește-o ca și când ar fi pentru prima oară. Lasă în urmă trecutul, fii prezent aici și acum, înțelegând că toți oamenii ne sunt profesori, ne sunt oglinzi. Poți începe cu unul dintre părinții tăi.

5. Aduci umbra în lumină în mod conștient!

Această formă de durere emoțională are nevoie de vindecare și cea care vindecă este iubirea. Cred că ai reținut asta. Iartă, iartă-te și eliberează-te de frecvența joasă care te-a ținut victimă a judecăților de tot felul. 

Darul luminos al Integrității se află ascuns în spatele acestei umbre, care are nevoie de acceptare și vindecare. Este vorba de integritatea minții tale, eliberată de mentalitatea de victimă! Integritatea este o formă de iubire de sine! Fără să te cunoști, nu poți ajunge să te iubești.

Integritatea te face să înțelegi cum funcționează condiționarea mentală și te sprijină să menții standarde înalte în tot ceea ce faci. Trăiești, în sfârșit, cu mult curaj! Ai nevoie de el, pentru că, uneori, e nevoie să sfidezi ceva sau pe cineva care nu se ridică la standardele tale, pe cineva care-ți amenință integritatea.

Trăind cu integritate, îți vei folosi puterea judecății în mod impersonal și foarte obiectiv, pentru că vei judeca cu inima ta deschisă. Darul integrității îți creează o viață în spiritul adevărului și compasiunii. Îți dorești să-i sprijini și pe ceilalți să evedeze din mentalitatea de victimă și să înțeleagă. Vei acționa curajos în această direcție.

Îmbrățișând integritatea, poți trăi o viață în care ești tu însuți complet, liber și bucuros să-ți urmezi orice vis. Entuziasmul și vibrația înaltă a ființei tale devin contagioase și totul în jurul tău se transformă, oglindind lumea ta interioară, acum mai clară și vibrantă.

Nu uita: pacea interioară este mult mai prețioasă decât dreptatea! Integritatea îți aduce pace și armonie.

Citește și:

Iubirea: cel mai bun medicament pentru sănătatea mentală

Ce e trauma transgenerațională?

Author(s)

  • Amy Ciotec

    fondatoare AwakeningMom

    Timp de 16 ani a avut o carieră în corporații și a lucrat mereu aproape de oameni. Cu o experiență de peste opt ani în procesele și terapiile de dezvoltare personală, Amy s-a trezit din punct de vedere spiritual, a vindecat și a transformat fiecare aspect al ființei. A documentat din experiența cunoașterii ei pe blogul personal www.Awakeningmom.com. «Cred în tine, cred în femeia trează și liberă, femeia hotărâtă să-și integreze și să-și manifeste potențialele cele mai înalte, încă ascunse în Esența ei”, spune Amy.