În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te poți pregăti cât mai bine pentru călătoria de reinventare profesională.
– Ce rol joacă emoțiile în procesul complex al muncii.


“Fă ceea ce iubești și nu vei mai munci nici o zi în viața ta!”

Câte citate de acest gen nu găsești zilnic în Social Media? Câte sfaturi nesolicitate n-ai primit în a-ți descoperi vocația, ca să fii cu adevărat fericit? Și știți deja că eu susțin, mai mult decât oricine, descoperirea muncii cu sens. Și ador să văd cum oamenii încep să creadă tot mai mult în ideea asta de: “Muncește ceea ce ești”.

Dar cred că ar trebui să existe un manual de instrucțiuni pentru momentul când pornim în această călătorie de descoperire a vocației. Pentru că văd extrem de mulți oameni care apasă pedala de accelerație în timp ce fac afirmații timp de 21 de zile, entuziasmul e la cote maxime și, uneori, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. 

Ce urmează apoi?

Multă dezamăgire, regres la stările emoționale anterioare și, cel mai grav, ne scade încrederea în noi. Cum putem să ne pregătim cât mai bine în călătoria asta de reinventare profesională?

Învățăm să facem risk assessment. Nu te panica! Îți promit că noi, românii, suntem ași la treaba asta (mai ții minte povestea cu drobul de sare?). Doar că eu aș vrea să fim strategici, nu prăpăstioși!

Sinceră să fiu, cu cât tot scriu rândurile astea, mă întreb dacă scriu articolul ăsta pentru voi… sau pentru mine. Mai contează? Hai să învățăm să potrivim socoteala de acasă cu cea din… piața muncii, ce spui?

Asta e momentul în care iei pix și foaie. Știi doar că orice sesiune cu mine, scrisă sau live, are nevoie de notițe. Poți face această evaluare de risc fie pentru jobul actual, fie pentru meseria pe care o urmărești ca reconversie profesională. 

Care sunt riscurile fizice?

În cazul meu, ca people advocate și creator de conținut, riscurile fizice sunt cele “clasice” pentru cei ce stau ore întregi pe scaun: dureri de spate, picioare umflate, ochii în ecrane toată ziua. Adaug zilele cu câte opt ore de workshop-uri, în care vorbesc cât pentru toate femeile de la mine din sat și pun pe lista durerile în gât. 

După ce faci inventarul, urmează două întrebări:

1. Care sunt riscurile pe care sunt dispus să mi le asum?

2. Care sunt riscurile pe care nu vreau să mi le asum și ce soluții pot găsi pentru ele? În cazul meu, m-am săturat de durerile de spate, așa că  mă ridic la fiecare oră să mă întind, tot zic că o să port ochelarii mereu și mereu uit, iar când trebuie să vorbesc cu orele, am ceai cu miere lângă mine că să fiu sigură că-mi hidratez gâtul. 

Care sunt riscurile mentale?

Pff… de unde să încep lista asta? Cât de antrenat ești în ceea ce faci/vei face? 

Vei avea parte de sarcini care să te țină în flowRolul acesta îți dă oportunitatea de dezvoltare? Ce tipare mentale e posibil să “atace” activitatea din rolul acesta?

În cazul meu, sunt mai multe roluri. 

Sunt și trainer/ coach/ consilier de carieră, am și rolul de expert în resurse umane, când lucrez cu organizațiile, marketer, când îmi creez conceptele de produse sau strategiile de lansare, dar și rolul de antreprenoare, când mă ocup de afacere. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În toată pleiada asta de roluri, inevitabil am și sarcini care mă descarcă de energie, cum ar fi planificările financiare. Pot să țin zile întregi workshop-uri, de dimineața până seara, fără să obosesc. Mă încarcă teribil activitățile astea. Dar după o oră de discuții cu directorul financiar mă simt epuizată complet. 

Care vor fi activitățile care te încarcă și care sunt cele ce te vor descărca? 

1. Ce riscuri poți să-ți asumi de dragul acestei meserii?

2. Care sunt riscurile pe care nu vrei să ți le asumi și ce soluții poți găsi pentru ele?

Care sunt riscurile emoționale?

Lasă-mă să ghicesc. Prima întrebare va fi: “Ce caută emoția într-o discuție despre muncă?“. 

TOT!

Cine ești tu ca individ în timp ce muncești, ce simți, ce trăiești în tot procesul ăsta numit muncă are un impact direct asupra calității vieții tale și, evident, asupra rezultatelor muncii tale. 

Poate vor fi zile în care te vei simți copleșit, așa cum mă simt eu când văd atâtea mesaje despre oamenii care suferă la lucru. Poate vor fi zile când te vei conecta atât de mult la emoțiile altora, încât tu vei trece pe pilot automat și vei uita de ale tale. 

Poate vor fi zile când vei fi dezamăgit de sistemul în care lucrezi sau de calitatea oamenilor cu care interacționezi. 

1. Care sunt riscurile emoționale la care te expui?

2. Cum ai de gând să te pregătești pentru cele pe care nu vrei să ți le asumi?

Care sunt riscurile spirituale?

Acum ești și mai confuz, așa-i?! Atenție, aici nu fac referire la religie! Fac referire la spiritualitate. La conexiunea cu tine! Care, dacă mă întrebi, ar trebui să fie unicul nostru obiectiv zi de zi. Să ne conectăm cu noi înșine cât mai profund. 

Îți va permite munca asta să ai o practică de meditație, de timp cu tine? Te rog! Nu-mi spune că n-ai deja în rutina zilnică câteva minute cu tine. Minute în care doar te concentrezi pe A FI. Nimic mai mult. Dacă nu știi cum să faci, dă-mi un semn și îți dau câteva indicații  cu drag. 

Eu aici văd riscurile cele mai mari! Cele care ne afectează viață cel mai mult și nici măcar nu observăm. Asta pentru că, mai ales atunci când ne îndrăgostim de meseria noastră, riscăm să fim prezenți în actul muncii în fiecare moment. Chiar și când nu muncim efectiv, ne vin idei de noi proiecte, în somn mai facem câte un Excel și nu mai apucăm să fim deloc prezenți în viața noastră. 

Ceea ce sfidează SCOPUL VIEȚII în sine! Suntem aici să TRĂIM, clipă cu clipă, conștienți că … suntem conștienți.  

În retreat-ul Life Vision pe care-l susțin în campingul  experiențial de la mine din curte, văd cât de deconectați sunt oamenii de SINELE lor, când îmi intră pe poarta în prima zi. 

Parcă sunt și un pic stingheriți că au venit atrași de un subiect pe care nu-l pot rumega rațional. Ce-i asta spiritualitate? Ce treabă are cu munca? 

Apoi, după patru zile în care se întâlnesc cu Sinele lor adevărat, descoperă despre ce e viața lor de fapt și-mi spun că ies pe aceeași poartă pe care au intrat, cu o altă perspectivă despre lume. Și despre asta e: munca ta te ține/te va ține blocat în aceeași perspectivă despre viață? 

Te va face să bați pasul pe loc și te va îndepărta de tine?

1. Care sunt riscurile pe care ți le asumi?

2. Care sunt cele pentru care vrei să găsești soluții?

E minunat momentul în care ne dăm seama că avem mai mult control asupra vieții noastre decât credeam. Că, de fapt, controlul pe care-l putem exercita e în a stabili principii concrete după care să trăim și să muncim!

Tot ce avem nevoie e să știm ce ne dorim de la experiență asta, numită VIAȚĂ!  Ar fi mai mare păcatul să trecem prin ea hipnotizați, supraviețuind doar și trăind zi de zi, la întâmplare, așa-i? Dacă nu ești aliniat cu tine, nu ești conectat la emoții, iar dacă nu ești conectat la emoții, mintea cu programele ei te conduce și te face să te sabotezi fizic, ca într-un joc de domino.

Citește și:

5 semne că jobul de acum nu este vocația ta

Cum să te re-îndrăgostești de meseria ta

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.