În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este diferența dintre intenții și obiective. 
– Ce este un Vision Board și de ce funcționează mai bine decât alte strategii în materializarea intențiilor. 


Începutul de an este un moment în care mulți se gândesc la viitor, la obiective și planuri pentru noul an. Entuziasmul ne determină să ne stabilim tot felul de scopuri, însă câteva săptămâni sau luni mai târziu ne dăm seama că au rămas doar niște lucruri scrise într-o agendă, sau în mintea noastră.

Și e firesc să se întâmple așa, pentru că toți avem responsabilități și rutine, care ne ocupă cea mai mare parte a timpului, iar orice schimbare sau obicei nou pe care am vrea să-l implementăm necesită efort conștient, energie, rezistență, prezență. Ceea ce este incompatibil cu pilotul automat pe care funcționăm de obicei.

Cum putem face, totuși, pentru a trăi mai conștient și pentru a pune în practică acele lucruri importante pentru noi, pentru starea noastră de bine? Voi răspunde la această întrebare prezentându-ți două instrumente pe care le-am testat atât personal, cât și alături de zeci de oameni cu care am lucrat: setarea de intenții și Vision Board-ul. Le consider cele mai puternice metode de a avea o direcție și de a rămâne consecvenți în urmarea ei. 

Ce este o intenție?

Este o linie directoare legată de cum vrem să trăim sau să fim, pe diverse paliere ale vieții: relația cu sine, cariera, relațiile cu ceilalți. Intenția este ceva ce vine din interiorul nostru și este puternic legată de valorile și principiile de viață. 

Dacă te întrebi “Ce contează cu adevărat pentru mine?”, răspunsul este, de obicei, o intenție: 

……………. Să învăț ceva nou.

……………  Să mă bucur de present.

……………  Să am relații echilibrate.

Un alt mod de a defini intenții este să te gândești ce-ți lipsește cel mai mult (poate este vorba de timp pentru tine, grija pentru sănătate, limite în relații sau la muncă, presiune pe care o pui pe tine):

…………… Să am mai mult timp pentru mine.

………….. Să țin cont atât de nevoile celorlalți, cât și de nevoile mele.

………….. Să pun limite.

……………. Să am mai multă răbdare cu mine.

Care este diferența dintre intenții și obiective?

Fiind o linie directoare, intenția ne permite să fim mult mai flexibili. Ea lasă o întreagă gamă de posibilități deschise, de cum s-ar putea realiza.

Pe de altă parte, obiectivul este ceva mai tangibil, mai specific, mai ușor de evaluat. Ne orientează către acțiuni concrete. Ne poate motiva, dar poate crea și presiune sau nemulțumire de sine, dacă nu se îndeplinește. Uneori, contextul, evenimentele externe nu permit realizarea unor obiective, iar acest lucru duce la frustrare și sentimente de eșec, deși n-a depins doar de noi.

Un alt risc este că obiectivele ne pot limita. Întotdeauna, când ne stabilim un scop, o facem de pe o anumită poziție, folosind informațiile și experiența pe care le avem în acest moment. Acestea nu includ lucruri care nu ni s-au întâmplat până acum, dar asta nu înseamnă că ele nu sunt posibile. De aceea, o intenție clară ne poate direcționa în locuri noi, nepercepute încă de mintea noastră. Când știm ce e important pentru noi, care ne sunt valorile, cum vrem să trăim, energia noastră va fi folosită în aceste direcții.

Nu înseamnă că este ceva negativ să ne fixăm și obiective specifice. Doar că ar fi bine să ținem cont ca obiectivele să fie aliniate cu valorile noastre și să derive din niște intenții echilibrate. Este o diferență între a face un curs pentru că trebuie sau pentru că mă compar cu alții și a face un curs pentru că-mi doresc să învăț ceva nou, să evoluez.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce este un Vision Board?

Un Vision Board este un panou al visurilor, al viziunii noastre despre viitor. 

Din câte știm, omul este singura ființă care are capacitatea de a planifica, de a gândi în viitor, de a imagina lucruri care încă nu există. Acest lucru este posibil datorită unei părți din creier care se numește cortex prefrontal. Depinde de noi cum ne folosim această abilitate, pentru că uneori facem scenarii de viitor doar pentru a ne îngrijora, pentru a ne stresa.

Vision Board-ul este un instrument care ne ajută în materializarea intențiilor, care ne ghidează în a seta și pune în practică scenarii pozitive despre viitor. El poate fi făcut digital sau pe o planșă, punând împreună imagini și cuvinte cheie care au legătură cu intențiile și obiectivele noastre. 

De ce funcționează mai bine decât alte strategii, cum ar fi să notăm obiective într-o agendă sau doar să ne gândim la ele? 

În primul rând, datorită clarității pe care ne-o oferă legat de ceea ce ne dorim, ce contează pentru noi. În al doilea rând, pentru că folosim într-un mod benefic acea capacitate de vizualizare, de a ne imagina viitorul. Este interesant faptul că creierul nostru nu face diferența dintre realitatea obiectivă, din exterior, și realitatea pe care o proiectăm în mintea noastră. Dacă faci un exercițiu și închizi ochii, văzându-te cât de bine te descurci la prezentarea de mâine, vei observa că te simți mai încrezător, ca și cum deja s-ar întâmpla ceea ce tu vezi în mintea ta. Din păcate, la fel funcționează și în sens invers, iar scenariile negative vor crea și emoții negative în corpul nostru.   

În al treilea rând, pentru că Vision Board-ul este compus în principal din imagini, el are un impact mai mare asupra inconștientului nostru, care este non-verbal și răspunde mai bine la vizual. O imagine a ceea ce e important pentru noi, pe care să o vedem în fiecare zi, ne va orienta atât mintea conștientă, cât  și pe cea inconștientă, către acțiuni concrete, în acord cu intențiile noastre.

Se spune că vedem în jurul nostru doar ceea ce ne atrage atenția, deci dacă știm ce e important pentru noi, le vom observa când apar. În plus, ne va fi mai ușor să luăm decizii și să facem alegeri cu care să ne simțim împăcați.

Tu ți-ai făcut vreodată un Vision Board? 

Te invit să explorezi aceste idei și instrumente și să alegi ce e potrivit pentru tine. 

Citește și:

Care e diferența dintre obiective și aspirații?

Cum îți conturezi obiectivele

Author(s)

  • Laura Dima

    psihoterapeut

    Laura Dima este psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză. Fascinată de mintea umană și de modul în care ea ne poate fi aliat sau sabotor, Laura îmbină în practica ei psihologia și neuroștiințele, pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai conștient și să facă schimbările dorite în viața lor. Mai multe detalii despre activitatea ei găsiți pe site-ul ei https://www.lauradima.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/