În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce au în comun Albert Einstein, Walt Disney și Mark Parker.
– Cum ar putea să-și găsească mâzgâlitul locul într-un brainstorming.


Cu toții am experimentat, măcar o dată, sentimentul de eliberare pe care-l ai atunci când desenezi ceva, fără un scop precis, sau scrii cuvinte la întâmplare pe o foaie de hârtie. De obicei, facem asta atunci când ne plictisim, sau pentru a face să treacă mai repede timpul într-o ședință sau într-un discurs interminabil. 

Probabil că până acum n-ai dat prea mare importanță schițelor tale, cu atât mai puțin să le privești ca pe o cale de stimulare a gândirii creative. Ba poate că ai fost și apostrofat pentru că nu ești atent. 

Oricum ar fi, se pare că desenul este ceva mai mult decât o manifestare infantilă. Studiile au arătat că desenatul, aparent absent, te ajută să reții mai bine informațiile, să te relaxezi și să devii mai creativ. 

Și se pare că schițatul e acel lucru pe care-l au în comun o serie de nume celebre, precum Albert Einstein, Walt Disney, Mark Parker – CEO-ul de la NIKE, Bill Gates – unii dintre cei mai cunoscuți oameni cărora le place să mâzgâlească. 

Iar atunci când este ”folosit” corect, schițatul îți poate stimula creativitatea în plan profesional, dar și în activitățile personale. Împreună vom descoperi care sunt acele căi prin care desenatul te poate ajuta să devii mai creativ și de ce ar trebui să faci asta mai des. 

Desenatul antrenează mai multe funcții

Desenatul absent și mâzgălitul sunt activități multi-modale (n.r. care antrenează mai multe funcții). Ele îți pun la treabă mintea, mâna și vederea. Și astfel, sincronizându-ți mai multe funcții, te stimulează să fii mai implicat în ceea ce faci. 

Chiar și atunci când ești în mijlocul unei ședințe plictisitoare, la care nu ești tocmai atent, mâzgălind, ești prezent. În acest fel, absorbi informații referitoare la ceea ce se întâmplă în jurul tău. 

Îmbunătățește memoria

Desenatul îți îmbunătățește memoria, pentru că nu stai doar și asculți pasiv. Atunci când schițezi ceva cu creionul pe hârtie, tu auzi, vezi și-ți miști mâna pentru a creiona sau pentru a mâzgăli. 

Antrenarea simultană a mai multor funcții te ajută să fii mai atent la ceea ce vezi și ce auzi. În plus, îți forțezi creierul să transforme concepte complexe în elemente vizuale simple. Imaginile pot fi vehicule pentru un volum mare de informații și sunt mai ușor de reținut. În consecință, dacă desenezi, vei reține mult mai ușor informațiile. 

Te ajută să înțelegi informații complexe

În loc să transcrii paragrafe lungi și pagini întregi de notițe, poți transforma informațiile complexe în imagini. Capacitatea de a traduce conținuturi verbale în imagini se bazează pe gândirea creativă. Așa cum menționam și la punctul anterior, e mult mai ușor să reții informații atunci când trasezi forme cu creionul pe hârtie. 

Transformarea conceptelor abstracte în forme schițate pe hârtie și mâzgălitul te vor ajuta să înțelegi un subiect mult mai profund. De asemenea, este destul de normal să explici oamenilor concepte complexe desenând o schiță sau punctând cuvinte-cheie pe spatele unui meniu sau al unui șervețel. Schițatul este un instrument de predare și învățare foarte puternic, cu aplicații în mediul profesional, academic și familial. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Reduce stresul și oferă claritate

Desenatul e foarte eficient pentru ameliorarea stresului și poate fi folosit în orice moment. Atunci când desenezi pe un colț de hârtie și observi linii și forme luând naștere din vârful condeiului tău, simți cum presiunea scade. 

Pe măsură ce te simți mai relaxat, mintea ți se limpezește. Astfel, îți va fi mai ușor să-ți schimbi perspectiva și să îți iei energia necesară pentru a lucra eficient la proiectele tale. 

Atunci când ai mintea limpede, îți este mai ușor să intri într-un ritm și să funcționezi la un nivel la care să-ți fie mult mai ușor să-ți accesezi creativitatea. 

Schițatul încurajează colaborarea

Mâzgălitul nu este doar o activitate solitară, poate fi un instrument util atunci când grupul face brainstorming. Tu și echipa ta, sau membrii grupului, puteți folosi tehnica schițării data viitoare când lucrați împreună, pentru a genera noi idei și soluții. 

Folosiți-vă de o coală de hârtie de mari dimensiuni sau de o tablă și markere. Poți sparge gheața chiar tu, compunând reprezentări vizuale ale subiectului asupra căruia lucrați. Apoi, invită-i pe ceilalți să ți se alăture cu propriile schițe. 

Vei constata, astfel, că cei din grupul tău desenează diagrame pline de sens și imagini utile pentru a explora subiectul vizat. În acest mod, grupul va fi capabil să genereze idei noi, să reconsidere procese mai vechi și să găsească soluții pentru probleme complicate. 

Descătușează-ți creativitatea cu ajutorul desenatului

Oricine își poate accesa latura creativă folosindu-se de desen. E important să înțelegi că nu trebuie să fii vreun artist sau ”să te pricepi” la asta pentru a te folosi de puterea mâzgălitului. 

Reprezentările figurative funcționează, după cum spuneam, pentru că antrenează mai multe funcții în același timp. Gândește-te la felul în care evoluează copiii atunci când învață și se joacă. Ei desenează, colorează sau își imaginează povești pe care le pun în scenă. Copiii întrebuințează multiple căi de expresie și acest lucru le potențează creativitatea. 

Pe măsură ce trecem prin anii de școală și devenim adulți, ajungem să dedicăm mult mai mult timp cititului și scrisului intelectualizat și ne concentrăm mai puțin asupra activităților creative. Atunci când desenezi, faci apel la latura ta creativă, demult uitată, antrenându-ți, în același timp, mai multe modalității senzoriale și funcții. 

Folosește-o pentru a descoperi noi idei de dezvoltare a afacerii tale, sau pentru a veni în întâmpinarea clienților tăi cu soluții creative. Astfel, nu vei rămâne niciodată în pană de subiecte pentru blog-ul personal și nici nu vei risca să nu îți poți aminti ce s-a discutat într-o ședință plictisitoare. 

Schițatul, desenatul, mâzgălitul, sau oricum ai vrea să-l numești, îți poate îmbunătăți viața, permițându-ți să-ți descoperi latura creativă. Aplică această tehnică în dezvoltarea personală!

Citește și:

Scurt ghid de creativitate

Vrei să ai idei geniale? Iată 7 metode imbatabile