În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să te conectezi cu locul în care-ți vei petrece vacanța.
– Cu cât timp înainte ar trebui să-ți scoți valiza și să începi să pui lucruri în ea.


 Dacă citești acest articol înainte de a pleca în vacanță, ești norocos: preia sfaturile de aici și te poți bucura de mai multe zile din concediul tău, fără ca gânduri legate de sarcinile rămase de la job să se strecoare și să îți strice starea sau programul. Dacă deja te-ai întors, păstrează sfaturile pentru viitorul concediu, sigur te vor ajuta.

Unora dintre noi jobul continuă să ne ocupe gândurile chiar și după ce am închis laptopul, în ultima zi de lucru înainte de vacanță. Dacă ești în această situație, află în primul rând că nu ești singurul; uneori durează două-trei zile să ne deconectam complet de la sarcinile de zi cu zi și să savurăm complet locul în care am plecat în vacanță. De multe ori, chiar pregătirile de vacanță din ultima zi sunt pline de stres și agitație și ne este greu să ne comutăm pe modulul de vacanță.

Sper să-ți fie utile câteva sfaturi practice, testate și care chiar funcționează:

1. Organizează-te din timp!

Trăim pe repede înainte și, totuși, zilele libere de vacanță nu ne iau prin surprindere; le programăm din timp, le așteptăm cu nerăbdare. Tocmai de aceea, îți recomand ca, înainte cu o săptămână de a pleca, să arunci într-un colț de cameră o cutie sau chiar o valiză în care să începi să pui, la grămadă, lucruri care ți-ar fi utile în vacanță și peste care dai mergând prin casă pe parcursul acestei săptămâni. 

În acest fel, vei observa că în ultima zi vei mai pune doar lucrurile de ultimă oră și nu vei risca să uiți acasă ceva care contează pentru tine. În plus, în ultima zi vei fi mai puțin stresat din cauza bagajelor. Pe mine mă ajută să fac o listă și să tai de pe ea articolele pe măsură ce le arunc în valiză.

2. Fă-ți un plan de bătaie! 

Dacă chiar nu se poate fără implicarea ta la job pe perioada vacanței, ia-ți puțin timp și gândește-te care ar fi momentul din zi cel mai potrivit și programează atunci să-ți verifici mail-urile și să răspunzi la ceea ce este cu adevărat important. Poate fi perioada din zi în care toată lumea se odihnește, când nu prea este activitate. 

În rest, lasă deoparte ceea ce nu e atât de important, vei vedea că firma nu dă faliment fără tine, iar lucrurile mai puțin importante rămân (tot) acolo până te întorci.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Înainte să pleci, oprește-te din orice faci și rămâi nemișcat

Fie că stai jos sau în picioare, închide ochii și concentrează-te asupra respirației! Menține-ți atenția acolo! Observă cum respiri pentru câteva secunde bune. Atât. Apoi, pune-ți o intenție legată de cum vrei să fie vacanța ta (de exemplu: ”Fie ca vacanța asta să fie una reușită, plină de surprize plăcute!”) și fă o afirmație interioară (sau chiar cu voce tare): „Acum și aici începe vacanța mea!”. Dă-ți voie să simți câteva secunde starea ta de spirit de după ce pui intenția și faci afirmația.

4. Când ajungi la destinație, în prima zi, conectează-te cu locul!

După ce ai despachetat, într-un moment de liniște, de relaxare, concentrează-te, cu ochii deschiși, asupra celor mai mici detalii ale locului! Încearcă să privești spațiul din jurul tău nu la modul general, așa cum facem de obicei, ci în detaliu: textura materialelor, culorile, tipurile de plante. Fă câțiva pași în picioarele goale, mergând foarte încet pe terasa locului unde ești cazat, simțind suprafața pe care calci. 

Oricând ai ocazia, zilnic și de mai multe ori pe zi, exersează același lucru; oferă-ți un moment de pauză de doar câteva secunde, în care să te deconectezi ca să reușești apoi să te reconectezi cu spațiul din jurul tău și cu familia sau prietenii care te însoțesc. Vei vedea că, făcând asta, calitatea conectării tale va fi mai profundă și dintr-un spațiu de relaxare, disponibilitate și bună dispoziție.

Ca bonus, vei pleca din concediu cu mult mai multe amintiri care-ți vor rămâne vii în minte chiar și peste ani.

Trucurile pe care ți le-am prezentat la punctele 3 și 4 sunt de fapt micropași de mindfulness, mici rutine pe care eu le aplic constant și care-mi îmbogățesc experiențele de vacanță și nu numai. Mindfulness este practica prezentului și, prin exercițiu, vei avea nevoie de doar câteva secunde ca să te deconectezi și să te poți reconecta la ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Mindfulness se învață. Este o abilitate absolut necesară lumii în care trăim, indiferent de ceea ce facem în viața de toate zilele și de rolurile pe care le avem. În țările cu practică mai veche, mindfulness se învață încă din grădiniță, pregătind tineri mai conștienți de propriile sentimente, gânduri, corpuri, mai rezilienți la schimbare. Practica mindfulness îi transformă pe aceștia în adulți mai echilibrați emoțional, empatici, mulțumiți de ei și încrezători că au unelte cu care pot gestiona provocările vieții.

Practica mindfulness ne ajută să ne observăm în momentele de stres și ne antrenează să punem „stop” corpului în acele momente, să simțim efectele stresului în corp, minte, emoții și comportament în acel moment și să decidem conștient care este cel mai sănătos răspuns pe care îl alegem pentru situația din fața noastră.

Citește și:

10 idei de vacanță cu bani mai puțini

10 sfaturi care te vor ajuta să practici meditația zilnic

Author(s)

  • Mihaela Mîndreci

    profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei

    Mihaela Mîndreci este profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul online Tehnici de relaxare prin mindfulnessEste terapeut acreditat internaţional în aplicarea profesională a metodei Călătoria®/Journey® de vindecare emoţională, consilier pentru dezvoltare personală şi profesor de mindfulness pentru copii. Pentru a se antrena în domeniul mindfulness şi pentru a învăţa cum să predea copiilor aceste abilităţi, a studiat alături de Mindful Schools (USA). Din anul 2007 până în prezent, Mindful Schools a antrenat peste 25.000 profesori, educatori, specialişti în domeniul sănătăţii mentale, terapeuţi din peste o sută de ţări ale lumii.