În următoarele 7 minute vei afla:

– De ce dormeau soțiile aristocrate în pat cu amantele, în Europa preindustrială.
– Cum se comportă în timpul somnului cuplurile fericite.


“Pentru cei mai mulți dintre noi, deciziile legate de somn — când să dormim, unde să dormim și cum să dormim — implică și o altă persoană. Iar pentru un cuplu, aceste decizii pot fi ca mersul pe sârmă. Totuși, este un aspect ignorat în majoritatea cărților despre cum să ne bucurăm de un somn mai odihnitor”, spune Arianna Huffington în cartea Revoluția somnului, publicată de editura Curtea Veche.


Aşadar, de ce majoritatea dintre noi dorm în același pat cu partenerul de viață? Potrivit lui Roger Ekirch, obiceiul s‑a născut mai puțin din intimitate, şi mai mult din necesitate: „Printre clasele inferioare din Europa preindustrială, se obișnuia ca întreaga familie să doarmă în același pat — de obicei, cea mai scumpă piesă de mobilier… Pentru mai mult confort, cuplurile cu un statut social ridicat dormeau ocazional separat, mai ales când unul dintre soți era bolnav.“


Fără posibilitatea de a aprinde lumina, ca în ziua de azi, căderea nopţii îi speria pe oameni. „Familiile se simțeau vulnerabile când venea noaptea. Partenerii de somn ofereau un puternic sentiment de siguranță, având în vedere prevalența pericolelor, reale și imaginate — de la hoți și incendiatori la fantome, vrăjitoare și chiar prințul întunericului“, a explicat Ekirch.

Dormitul la înghesuială avea și alte avantaje. „De multe ori, partenerul de somn îți devenea și cel mai bun prieten. Nu doar cuplurile căsătorite dormeau împreună, ci și copiii cu servitorii, surorile una cu alta și soțiile aristocrate cu amantele. În cadrul limitelor intime ale unui pat, întunericul a estompat distincțiile sociale, în ciuda diferențelor dintre sexe și statut. Majoritatea persoanelor nu adormeau cu ușurință, ci preferau să mai stea la povești. În absența luminii, partenerii de somn râvneau la acea oră când, deseori, formalitatea și eticheta erau lăsate pe noptieră. O dovadă în plus că somnul este un numitor comun.

“Nimănui nu i-ar plăcea să doarmă cu altul în pat, chiar dacă acel cineva i-ar fi frate. Nu ştiu cum se face că oamenii preferă să fie singuri când pun capul pe pernă. Iar când vine vorba să dormi cu un străin pe care chiar nu l-ai mai văzut în viaţa ta, într-un han în care n-ai mai poposit, într-un oraş în care n-ai mai fost, şi pe deasupra omul să mai fie şi harponier, atunci chiar că-ţi faci tot felul de gânduri. Zău dacă e vreun motiv să dormi doi în pat, marinar fiind. Aşa cum nu dorm regii pe corăbii, aşa nu dorm nici marinarii doi într‑un pat. Desigur, stau toţi într-o cabină mare, dar are fie­care hamacul lui, aşternutul lui, doarme liniştit de unul singur.”

Herman Melville, Moby Dick

Dar, pe măsură ce patul a devenit mai puțin aglomerat, ajungând să găzduiască un singur cuplu, ne‑am dat seama că există alte fantome și vrăjitoare care ne bântuie. Ca într‑un film de groază în care poliția anunță în mod dramatic că apelul telefonic amenințător vine din interiorul casei, acum realizăm că pericolul primordial pentru somnul nostru vine adesea din interiorul… dormitorului. De data asta, sub forma unui partener cu obiceiuri de somn foarte diferite de ale noastre.

E normal ca mulți oameni să doarmă mai bine singuri. Sunt mai puține șanse de a fi treziți în puterea nopţii de un partener care sforăie, le trage un picior în burtă, este răcit sau face drumuri frecvente la baie. Există și diferențe între modul în care bărbații și femeile dorm singuri sau împreună. Un studiu al Universității din Viena a constatat că femeile se trezesc mai frecvent de‑a lungul nopții când dorm în același pat cu partenerul, în timp ce somnul bărbaților nu se schimbă. Întrebați despre calitatea somnului, bărbații au răspuns că au dormit mai bine împreună cu partenera, în timp ce femeile au răspuns că au dormit mai bine doar în noaptea în care au făcut sex.


Dar legătura dintre somn și cuplu este, asemenea relațiilor, complicată. Chiar dacă somnul nostru ar putea fi mai bun în paturi separate, există multe motive pentru care cuplurile sunt reticente în a‑și separa drumurile când vine noaptea. „Principala problemă este percepția că nu aveți
parte de sex dacă nu dormiți în același pat, iar oamenii se tem să recunoască asta“, a explicat terapeutul de cuplu Lee Crespi.


Într‑o relaţie, alegerea locului în care dormi poate afecta nu doar sexul. Cercetările arată că satisfacția în cuplu este legată de somn. Un studiu efectuat în 2014 la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, a analizat pozițiile în care cuplurile și‑au început somnul. Ceea ce au descoperit a fost că 94 la sută dintre partenerii ale căror corpuri se atingeau în timp ce dormeau erau „fericiți în relație“. Dintre cuplurile care nu se atingeau în somn, 68 la sută erau fericite. Într‑adevăr, cu cât partenerii dormeau mai departe unul de altul, cu atât erau mai nefericiți în relație.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.



Desigur, este greu să se facă distincția între corelație și cauzalitate. Cu alte cuvinte, nu știm ce a apărut mai întâi, găina (tristă) sau oul (lipsit de somn). Cuplurile nefericite au mai multe șanse să înceapă noaptea la mai mare depărtare unul de celălalt. Și dacă somnul tău este ușor deranjat de prezența altcuiva, dacă ești mereu obosit din cauză că dormi prea aproape de partenerul tău, nu‑ți vei face nici ție, nici relației tale vreun bine.

Legătura dintre somn și satisfacția în relație este diferită pentru bărbați și femei. Un studiu de la Universitatea din Pittsburgh a constatat că femeile au dormit mai bine atunci când au raportat că sunt fericite în relația lor, în
timp ce, pentru bărbați, o noapte de somn odihnitor aduce mai multă fericire în relație. „Femeile sunt mai sensibile, a explicat Wendy Troxel, psiholog la RAND Corporation și coautor al studiului. Un alt studiu al lui Troxel a revelat că, atunci când femeile adormeau în același timp cu iubiții sau soții lor, aveau mai multe șanse să se declare fericite în relație a doua zi.


Bineînțeles, dorința de a evita să te culci în același timp cu partenerul ar putea fi și un simptom al unei relații disfuncționale, nu doar o cauză. Însă pentru cuplu­rile care doresc să‑și sincronizeze programele, dar nu pot,
dormitul separat este o opțiune viabilă. Cheia, consideră Troxel, este comunicarea. „Unele cupluri ajung să se culce separat pentru că unul dintre parteneri nu doarme mai deloc. Totuși, ei nu vorbesc despre asta, iar celălalt partener se poate simți abandonat“, a explicat ea. Acesta ar fi
momentul în care ar fi bine să vă programați nu doar la un consultant în probleme ale somnului, ci la un terapeut de cuplu. Această separare poate fi foarte periculoasă pentru un cuplu, deoarece, din momentul în care partenerii se așază în pat, se relaxează și povestesc despre cum le‑a fost
ziua, ceea ce este o sursă importantă de intimitate. Sfatul lui Troxel? „Nu sacrificați timpul de calitate petrecut în cuplu înainte de culcare!“.

Fragment din Revoluția Somnului: Cum să-ți schimbi viața de noapte, Arianna Huffington, apărut la Curtea Veche Publishing, 2017

Citește și:

Somnul și sănătatea noastră

Actuala criză a somnului

Author(s)

  • Arianna Huffington

    fondatoare The Huffington Post, fondatoare și CEO Thrive Global

    Arianna Huffington, fondator The Huffington Post, fondator și CEO Thrive, autoare a 15 cărți, care acoperă teme dintre cele mai variate: artă, mitologie, politică sănătate. În 2005, a lansat The Huffington Post, o platformă de știri și opinii, care a devenit foarte rapid unul dintre cele mai prestigioase brand-uri media online. În august 2016, a lansat Thrive Global, o platformă de wellbeing și eficiență, pentru corporații și consumatori individuali, ce are ca misiune schimbarea modului în care muncim și trăim și care își propune să pună capăt concepției false potrivit căreia burnout-ul este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru succes. Arianna Huffington a fost desemnată printre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către publicația Time și se găsește pe lista celor mai puternice 100 de femei din lume. Născută în Grecia, s-a mutat la Londra la vârsta de 16 ani, și a absolvit Universitatea Cambridge cu specializarea în economie. La 21 de ani, a devenit președinta faimoasei societăți de dezbateri Cambridge Union.
    Cele mai recente cărți ale Ariannei Huffington - Thrive (Succesul redefinit: prosperitate, înțelepciune, miracol și crearea unei vieți pline de sens) și The Sleep Revolution (Revoluția somnului) - au ajuns, imediat după lansare, bestseller-uri internaționale.