În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce se pot simți resposabili copiii pentru divorțul părinților.
– Cum se aseamănă suferința resimțită de partenerii care se despart, cu cea a copilului.


Sunt din ce în ce mai multe cuplurile pentru care divorțul este o realitate ce nu poate fi evitată. Nu este deloc ușor, pentru că implică suferință de toate părțile, și fără îndoială, e complicat. 

Iar atunci când cuplul are și copii, situația devine cu atât mai dureroasă și mai confuză. Copiilor mai mici le este mai greu să înțeleagă divorțul și separarea decât copiilor mai mari, iar trăirile pot fi foarte intense. Nimeni nu-și dorește să-și expună copiii la așa ceva, însă, uneori, această decizie este cea mai bună pentru familia respectivă, pe termen lung. 

Cu toate că părinții care decid să divorțeze știu că alegerea lor de a face acest pas n-are legătură cu copiii, de cele mai multe ori, aceștia simt că au greșit cu ceva. 

Credința în magie

Cu cât sunt mai mici copiii, cu atât mai mult suferă atunci când află că părinții urmează să divorțeze. Separarea părinților este un lucru pe care le este foarte greu să-l înțeleagă rațional. Copiii mici nu pot vedea situația decât din punctul lor de vedere, iar granița dintre fantezie și realitate este uneori foarte fragilă. 

Dacă ai copii mici, probabil că știi că ei cred în puterea magiei. De exemplu, dacă sunt foarte supărați pentru că mami nu le-a dat voie să mănânce desert și își doresc să i se întâmple ceva rău ca să se simtă răzbunați, ei se vor simți foarte vinovați în situația în care mama chiar pățește ceva, pentru că vor crede că s-a întâmplat din cauză că ei și-au dorit asta. Gândirea magică este o etapă firească în dezvoltarea copilului și-l ajută pe să gestioneze realitatea și să se simtă în siguranță. 

Speranța că relația părinților se va repara

În situația în care se ajunge la divorț, copilul va căuta repere care să aibă sens pentru el. Și pentru că nu poate percepe realitatea de dincolo de el, va concluziona că divorțul e un eveniment legat de ceva ce a făcut sau n-a făcut el. Odată ce își ia vina asupra sa, poate începe să caute soluții pentru a ”repara” relația părinților. Credința în magie îl poate face pe micuț să creadă că năzbâtiile pe care le-a făcut i-au înfuriat pe mami și pe tati, și din această cauză divorțează ei acum. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Provocările cu care te vei confrunta

Copiii trec exact prin același proces de separare și prin aceleași suferințe ca și adulții, însă uneori, la o scala mult mai mare. În primă fază, refuză să accepte realitatea, apoi devin furioși, și apoi urmează etapa de negociere. Acesta este momentul în care mulți copii încearcă să-și convingă părinții să se împace și să rezolve situația. Și este un lucru absolut normal, mai ales atunci când copiii sunt în această etapă de dezvoltare. Se simt vinovați crezând că este vina lor că s-a ajuns la despărțire și se simt datori să găsească pe cont propriu o cale de reparare. 

Explică-i pe îndelete că nu e vina lui 

Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a evita instalarea sentimentelor de vinovăție ale copilului tău când se ajunge la divorț. Atunci când tu și partenerul tău îi vorbiți despre hotărârea de a divorța, e important să reții perspectiva sa. Tot ceea ce îi spui va fi înțeles prin prisma subiectivității sale și nu va fi capabil să înțeleagă punctul de vedere al celorlalți. Cea mai bună tactică este aceea de a diviza subiectul în câteva subiecte mai mici despre care să discutați pe scurt. O discuție lungă nu poate fi decât bulversantă și copleșitoare pentru un copil mic. 

Asigură-te că îi spui foarte clar că nu este deloc vina lui. Nu presupune că își dă singur seama de acest lucru din felul în care îi prezinți despărțirea. Vorbește-i la modul general (fără prea multe detalii) despre motivele despărțirii, și subliniază-i faptul că este o problemă de-a adulților. E important să-i dai explicații reale, astfel încât micuțul tău să nu înceapă să se simtă vinovat și să se gândească la ce ar putea face pentru a vă împăca.

Ajută-l să se simtă în siguranță

Nu este câtuși de puțin imposibil să te separi de partenerul de viață și să minimizezi suferința și vinovăția copilului tău. Poate că va fi nevoie de multă răbdare și înțelegere, dar co-parentajul pașnic și preocuparea reală a ambilor părinți pentru binele copilului reprezintă un un scop accesibil. 

Pe parcursul procesului, asigură-te că ții cont de sentimentele copilului tău și că asculți ce are de spus. Spune-i că este normal să fie furios și trist și vorbește-i despre viitor și opțiuni. Dacă se va simți inclus în proces și va vedea că în construirea planurilor se ține cont și de părerea sa, nu se va simți abandonat nici de un părinte, și nici de celălalt. 

Divorțul este un proces foarte dureros și n-ai cum să te eschivezi de această suferință. Însă fiind deschis și având răbdare cu micuțul tău, îl vei ajuta să înțeleagă și să depășească cu bine această suferință, astfel încât toți cei implicați să evolueze către un viitor mai bun.

Citește și:

Ce efecte are divorțul asupra copiilor

21 de sfaturi pentru a crește un copil sigur pe el