În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este gândirea magică și cum acționează ea la copii.
– De ce este important să-i faceți pe copii să se simtă în siguranță, indiferent de disputele dintre voi. 


Pentru multe cupluri, divorțul este o realitate necesară, una care nu poate fi evitată. Nu e un proces ușor, este dureros și cu siguranță complicat. Atunci când sunt implicați și copiii, situația poate fi cu atât mai mult dureroasă și mai confuză. Copiii mici înțeleg mult mai greu divorțul și separarea părinților decât adolescenții, iar emoțiile pot fi foarte puternice pentru ei. Nimeni nu-și dorește să-și supună copiii unui astfel de proces, însă uneori divorțul este cea mai bună opțiune pentru familie, pe termen lung. În timp ce părinții care se despart știu cu siguranță că separarea lor nu s-a datorat, în nici un caz, copiilor, cei mici aproape întotdeauna au impresia că ei sunt de vină pentru tot ce se întâmplă. 

Gândirea magică

Cu cât copiii au o vârstă mai mică, cu atât mai dificil este să le dai vestea divorțului. Separarea părinților este un proces pe care ei îl înțeleg cu greu la nivel cognitiv. Cei mici văd situația doar din perspectiva lor proprie și, pentru ei, linia de demarcație între fantezie și realitate este una foarte subțire. Dacă ai copii mici, poate că știi deja că ei cred în puterea „gândirii magice”. Ei cred cu tărie că dorințele lor pot face ca lucrurile să se întâmple și în realitate. 

Spre exemplu, dacă sunt supărați pe mama că nu le dă desert și își doresc ca acesteia să i se întâmple un lucru rău, atunci când ceva se întâmplă cu adevărat mamei, se simt extrem de vinovați; își imaginează în acea situație că evenimentele au avut loc doar pentru că ei s-au gândit la ele și și-au dorit să se producă. Gândirea magică face parte din procesul de dezvoltare a copiilor și îi ajută pe cei mici să facă față realității într-un mod în care se simt protejați. 

Își doresc „să repare” relația stricată dintre mami și tati 

În situația unui divorț, un copil mic va încerca să privească lucrurile dintr-o perspectivă care să aibă un sens pentru el. De vreme ce copiii încă au dificultăți să se gândească la lucruri dintr-o perspectivă neutră, care să n-aibă legătură cu propria persoană, ei vor ajunge la concluzia, și în cazul divorțului, că lucrurile au fost provocate de ceva ce au făcut (sau n-au făcut). Odată ce se învinovățesc, vor încerca apoi să găsească o soluție care să-i ajute să „repare” relația dintre mami și tati. Gândirea magică de care vorbeam mai devreme i-ar putea face să creadă că părinții sunt supărați pe ei pentru că nu au făcut suficiente treburi prin casă, că nu și-au strâns jucăriile sau n-au fost cuminți, ceea ce a provocat divorțul. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Emoțiile din timpul divorțului

Copiii trec prin exact același proces de suferință și durere ca și adulții, însă uneori intensitatea scalei lor emoționale este chiar și mai mare. La început nu vor să accepte realitatea, apoi ajung la sentimente mai puternice de furie sau încep să negocieze. În acest punct, cei mai mulți dintre copii vor încerca să-și reunească părinții și să repare situația. Și acest lucru este unul perfect normal dacă ne uităm unde se află ei, de fapt, în procesul de dezvoltare. Copiii se simt vinovați, pentru că ei cred cu tărie că au provocat separarea, așa că se simt datori să caute o modalitate să repare tot ei lucrurile. 

Cum îi spui „Nu e vina ta” 

Există câteva lucruri pe care le poți face astfel încât copiii să nu se învinovățească pentru divorțul vostru. Atunci când tu și partenerul tău le spuneți despre această separare, trebuie să vă aduceți aminte mereu perspectiva din care privesc ei lucrurile. Orice le veți spune va fi interpretat, automat, prin prisma gândirii lor și cu siguranță ei nu vor reuși să vadă situația din perspectiva unei alte persoane. Cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să le dați vestea în cadrul unor discuții scurte. 

Orice conversație lungă îi va arunca într-o stare de confuzie și îi va copleși pe cei mici. Asigurați-vă că le spuneți din start că nu e vina lor. Nu vă imaginați că ei știu asta, doar pentru că le povestiți despre motivele separării. Explicați-le la modul general (fără a intra în detalii specifice) de ce voi doi vă despărțiți și subliniați că aceasta este o problemă a adulților. Trebuie să fiți foarte clari atunci când faceți această afirmație, astfel încât copiii să nu se simtă vinovați și să nu înceapă să fantazeze despre cum ar putea să vă facă să vă împăcați. 

Trebuie să-i faceți să se simtă în siguranță (prin vorbe și acțiuni) 

Este posibil să te separi de partenerul tău și să fii nevoit să minimizezi durerea și vina de dragul copilului tău. Cu siguranță ai nevoie de o mulțime de răbdare și de o tonă de înțelegere, însă doar așa poți să speri la o viitoare relație bună de co-parenting pentru copiii tăi. În timpul procesului de separare, asigură-te că ai grijă să ții cont de sentimentele copiilor și că asculți ce au ei de spus. Explică-le că e OK să fie supărați sau nervoși, și oferă-le alternativele viitoare. Dacă ei simt că și-ar dori să fie implicați în planificarea următorilor pași, lasă-i s-o facă; atunci cu siguranță nu se vor simți ca și cum ar fi fost abandonați de un părinte sau de un altul. 

Divorțul este dureros, nu este un alt mod să spunem asta. Însă, atunci când ești deschis și răbdător, îți poți ajuta copiii să înțeleagă lucrurile care se desfășoară lângă ei și să depășească traumele trecutului, astfel încât cu toții să vă puteți îndrepta către un viitor mai bun. 

Citește și:

21 de sfaturi pentru a crește un copil sigur pe el

Alienarea parentală: arma care ne mutilează copiii

Author(s)

  • Rachel Turing este profesoară de liceu devenită mamă cu normă întreagă. Căsătorindu-se cu un căpitan din Forțele Aeriene Americane, a avut ocazia să călătorească și să trăiască în mai multe locuri din Statele Unite ale Americii. Fiul său, născut în urmă cu doi ani, o ține ocupată, așa că Rachel citește și scrie ori de câte ori are ocazia. Este pasionată de viața sănătoasă și petrece cât de mult timp poate alături de familia sa. Urmărește-o pe Twitter @Mama_is_Write și Instagram @mrsracheltee.