În următoarele 5 minute vei afla: 

– Cum te ajută să ai o viziune mai amplă o zi în care să nu faci, aparent, nimic.
– Când poți strecura în agendă timpul pentru tine. 


Acum câteva zile, am urmărit o sesiune a coach-ului meu preferat. Long story short, femeia minunată, care era clienta lui, și-a dat seama că ceea ce o oprește din evoluția profesională este frica de burnout. 

Cu ceva timp în urmă, pe când avea numai 25 de ani, și-a construit un business de succes, pentru care muncea zi lumină. Ajunsese aproape de burnout sau chiar în faza incipientă. Așa că a urmat o perioadă de pauză, luată conștient și intenționat. Acum, se simte pregătită pentru o nouă etapă profesională în afacerea ei, dar tot amână, găsește scuze, zice că face și nu prea duce la capăt niciun proiect.

În timpul sesiunii și-a dat seama că, de fapt, ea nu vrea să se întoarcă la ritmul, volumul și felul în care muncea atunci. Nu mai vrea să se simtă copleșită. Vrea să se simtă liberă. Să muncească, da, dar nu cu costul sănătății fizice, emoționale și sufletești. Să se bucure de ziua de lucru și să aibă timp și pentru celelalte.

OMG! Asta sunt eu, a șoptit sinele meu. Am fost exact acolo, am simțit exact la fel, mi-a luat multe luni, poate chiar mai bine de un an,  să depășesc faza asta și să creionez un alt viitor. 

Oare câți alți oameni trec prin așa ceva? Și uite cum mi-a venit ideea articolului, povestindu-i întâmplarea unei prietene dragi, care imediat m-a întrebat: ce-ar fi să scrii despre asta? OK. Deci ce m-a ajutat pe mine și poate fi sprijin și pentru tine, dacă te regăsești în această situație? 

În primul rând, instrumentul pe care și coach-ul din poveste l-a propus clientei lui: Cum arată săptămâna ta ideală? Aia care te umple de bucurie și entuziasm? Care te face să te trezești dimineața fericit că a început o nouă zi?

La început, poate părea un vis irealizabil, dar așa sunt multe dorințe în faza incipientă, corect?

Uite, eu chiar mi-am făcut un tabel în care am trecut exact, pe ore, ce vreau să fac în fiecare zi. Mi-a luat ceva să ajung la forma finală din acel moment, care sigur că va avea parte de modificări. Important e să începem de undeva.

Făceam, mă uitam, internalizam, vedeam cum mă simt și modificam. Cred că mi-a luat câteva ore. Și ghici ce? La un moment dat, când am privit săptămâna mea ideală, m-am simțit atât de plină de viață, de dornică să trăiesc așa, că mi-au crescut teribil și energia și entuziasmul. 

Știi vorba care spune că less is more? Nu când e vorba despre bani, desigur. Mai puțin, dar mai puternic, mai eficient, mai condensat cumva. Și foarte important: cât se poate de clar. Adică de la 9 la 10, de exemplu, nu treci o acțiune generică, ci ceva specific. La mine sunt două variante, în funcție de ziua din săptămână: fie e o sesiune cu o clientă cu care lucrez deja, fie o sesiune de cunoaștere cu o femeie uimitoare cu care m-aș potrivi. Nu le amestec. Aleg.

Alegerea poate părea dificilă, pentru că nu suntem obișnuiți să facem asta. Credem că circumstanțele ne dictează viața, nu invers. Ei bine, ca urmare a acestui exercițiu, vei simți puterea pe care ți-o dă asumarea propriului drum. Viziunea propriei vieți de succes, în termenii tăi unici și personali.

Posibil ca, la început, să te uiți la săptămâna aia ca la ceva științifico-fantastic. Perseverența face însă diferența. Poate ai nevoie de săptămâni, luni sau chiar ani să ajungi acolo. Poate ai nevoie să înveți ceva nou, să faci lucrurile diferit, să începi ceva nou și să renunți la ceva vechi, care nu-ți mai servește. Sau cine știe cum e călătoria ta? Dar și când o vei face, când vei ajunge să trăiești așa cum îți dorești, cum te vei simți? 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce ai putea să incluzi în săptămâna ta ideală, că fiind nenegociabil:

Timpul tău cu tine, zilnic

Fie că e vorba de meditație, scris în jurnal, activitate fizică, învățat ceva nou și tot așa. Ideal, o combinație minte, corp, spirit. 

În săptămâna mea ideală așa începe fiecare zi: ME TIME, o oră. Aleg pe parcurs ce fac în timpul ăsta, de la 6 la 7 dimineața, de regulă.

Pietrele mari 

Adică lucrurile fără de care ziua sau săptămâna ta sunt lipsite de bucuria a ceva. Poate fi timpul cu copiii, cu partenerul de viață, o excursie de weekend, o ieșire cu prietenii, un spectacol, concert etc. Știi tu bine ce e pentru tine.

Acum nu știu ce e, adică o perioadă în care îți dai libertatea de a fi și a face ce ai chef sau ce apare pe drum. Nu putem stabili acum, în detaliu, calendarul pentru anul viitor corect? Nici măcar pentru ziua sau săptămâna viitoare. Așa că ne acordăm libertatea de a rezerva un timp pentru acest necunoscut. Eu am în fiecare zi între una și două ore cu highlight portocaliu, care fix asta înseamnă. Și e atât de eliberator să le văd acolo!

Ziua strategică 

Unii dintre noi nu suntem construiți să muncim cinci zile pe săptămână. Mă refer aici la noțiunea de muncă în sensul de sarcini de pe lista de to do. 

Mai ales dacă suntem lideri și/sau dacă avem propria afacere, timpul pentru viziunea mare, pentru scopul larg a ceea ce facem, poate deveni extrem de valoros. Așa că, dacă ești în postura asta, te invit să treci în calendarul săptămânii ideale o zi sau poate o jumătate de zi pentru început, dacă o zi pare prea mult. 

În ziua asta, de fapt, te concentrezi pe strategie, pe viziune, pe ideile care fac din tine un game-changer. Poți să nu faci, aparent, nimic, dar dacă-ți setezi intenția potrivită pentru acea zi, atunci creativitatea, claritatea și structura strategiei devin din ce în ce mai prietenoase.

Sarcinile repetitive zilnice, săptămânale sau lunare 

Aici e relativ simplu când le cunoaștem, pentru că sunt parte a activității care ne împlinește. Dacă te afli în situația de a schimba jobul, a începe un business sau orice altceva presupune o schimbare, pur și simplu treci în săptămâna ta ideală timpul pe care alegi să-l petreci pentru aceste sarcini. 

Orice altceva specific pentru activitatea ta ideală. 

Vezi cu ce am început alcătuirea săptămânii ideale? Cu acele lucruri care ne fac să ne simțim vii, puternici, conectați. Când începem să creionăm această viziune e posibil chiar să observăm că timpul care ne este necesar pentru îndeplinirea lor e mult mai scurt decât ne imaginam. Și ne rămâne tot restul pentru altele. Sau, dimpotrivă, ne aflăm în perioada în care avem mai mare nevoie de aceste lucruri și pentru restul să fim foarte eficienți. E în regulă oricum.

Știi ce? Te invit să faci exercițiul ăsta. Nu pierzi nimic, joacă-te, explorează, vezi ce simți și descoperă cum pot sprijini acest demers logica și rațiunea. E mereu o combinație între intuiție și mintea rațională, cred. Continuă să vizitezi zilnic săptămâna ideală, câteva minute pe zi, timp de 30-60 de zile. Și, cine știe?!, poate idealul devine realitate.

Spor la idealuri împlinite!

Citește și:

Lucrurile simple care mi-au salvat sănătatea mintală

Ce caută oamenii când apelează la nutriționist