În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce lucrurile “mici” sunt de fapt “mari”.
– Cum să te bucuri cu adevărat de ceea ce ai.


E ușor să trecem cu vederea lucrurile de care ne folosim în fiecare zi: mașina de spălat rufe, computerul sau chiar mâncarea ori apa caldă. Nu ne dăm seama cât de norocoși suntem să beneficiem de ele până nu aflăm că există oameni pe lumea asta care n-au acces nici măcar la lucrurile de bază necesare supraviețuirii. Eu am aflat asta pe propria piele atunci când am fost în Africa și am văzut cum trăiesc oamenii de acolo. O tânără de 20 și ceva de ani mi-a explicat cum, la ea acasă, exista un singur duș cu apă rece pe care-l foloseau vreo 15 persoane, și cum ea trebuia să se trezească zilnic la ora cinci dimineața ca să prindă un loc. Nu aveau bucătărie, găteau în curte la un ceaun, iar vasele le spălau într-un lighean cu apa încălzită de la soare. Fata nu fusese în viața ei la cinematograf, teatru sau mall, și nici nu plecase vreodată în vreo vacanță. Era prilej de sărbătoare atunci când, o dată pe lună, își permiteau să mănânce ciocolată, iar salteaua de dormit era afară, pe prispa fără acoperiș. 

Abia atunci mi-am dat seama că noi, ceilalți, am fost obișnuiți cu ideea că aceste privilegii ni se cuvin, și luăm totul de-a gata. Dacă însă ne-am opri cu toții o clipă și ne-am uita în jurul nostru, am descoperi o mulțime de lucruri pe care le “luăm de bune”, și pe care alții nu sunt la fel de norocoși să le aibă. Ne plângem în mod constant că avem un model învechit de mașină sau penultimul model apărut de telefon mobil, când în primul rând ar trebui să fim recunoscători că avem toate aceste lucruri care ne fac viața mai ușoară. Oare n-ar trebui să fim mulțumiți că avem mâncare pe masă și un acoperiș deasupra capului? Atât de mulți oameni din lume ar face orice pentru acest confort, dar totuși noi ne plângem în fiecare zi… că nu avem destul, nimic nu e suficient și că vrem mai mult. Avem nevoie de mai mult.

Din primăvara anului trecut, în doar câteva săptămâni, viața noastră, a miliarde de oameni s-a schimbat dramatic. Pandemia ne-a luat foarte multe lucruri despre care, până atunci, consideram că ni se cuvin. Pentru că, nu-i așa, nu știi cât de bine îți este până ce acel bine nu dispare. Binele care tu crezi că ți se cuvine, pentru care nu-ți faci griji și la care nu te gândești, presupunând că va fi mereu acolo.

Acum, în vreme de pandemie, cei mai mulți dintre noi ne gândim la lucruri mici de care ne e dor și care ne lipsesc atât de mult. Fiecare dintre noi simte lipsa a ceva și a pierdut câte ceva în perioada asta. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce (și cine) e cu adevărat cel mai important pentru noi

În perioada asta ne-am dat seama că putem, totuși, să trăim fără shopping, fără să mergem la mall, dar nu putem să trăim fără să ne îmbrățișăm mama și pe cei dragi. Și poate că acum e perioada cea mai potrivită în care să ne regândim valorile. 

E o vorbă care spune așa: Nu lua niciodată pe cineva pe care-l iubești ca și cum ți se cuvine. Ține fiecare persoană aproape de inimă, pentru că s-ar putea să te trezești într-o zi și să-ți dai seama că ai pierdut un diamant, în timp ce erai prea ocupat cu adunarea pietrelor.

Facem greșeala fatală de a presupune că oamenii dragi vor fi acolo, doar pentru noi, mereu, fără să depunem eforturi suplimentare. E ușor să presupunem că-i vom avea întotdeauna alături pe oamenii dragi, și câteodată ajungem să-i pierdem pentru a ne da seama cât de greșită a fost ipoteza.

Apreciază lucrurile mici

Ne obișnuim cu lucrurile din jurul nostru. Devine ușor să uităm de toate lucrurile „mici” pe care suntem atât de norocoși să le avem. Trebuie să recâștigăm conștiința lucrurilor din viață cu care ne-am obișnuit atât de mult. Să ne imaginăm cât de grea ar fi viața dacă nu am avea acces la internet, la alimente sau la apă potabilă în fiecare moment al zilei. Când conștientizezi cât de binecuvântat ești cu adevărat, abia atunci înveți să apreciezi lucrurile „mici” din viață. 

Nu te gândi la ceea ce nu ai

Viața este prea scurtă pentru a ne pierde timpul gândindu-ne la ceea ce nu avem. Evident, putem supraviețui fără ele, doar așa am ajuns până aici. Lucrurile care oferă cu adevărat fericire sunt, de obicei, chiar în fața noastră. Ceea ce trebuie să facem este să ne amintim continuu unde am fi fără ele. Lucrurile care crezi că ți se cuvin de multe ori sunt sunt lucrurile pentru care ceilalți se roagă. Și nu, nu sunt obiectele materiale cele care ne fac fericiți, ceea ce contează cu adevărat sunt bucuriile și privilegiile de zi cu zi, de la un apus superb, la îmbrățișarea cuiva drag. 

În mijlocul rutinei zilnice, poate fi ușor să uităm lucrurile mici, dar tocmai aceste lucruri mici pot fi destul de mari la urma urmei. Iar pentru a le valoriza trebuie să începem să trăim la momentul prezent.

Citește și:

Cum să te antrenezi pentru fericire

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.