În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce rol are minciuna în viața noastră.
– Cum poate fi vindecat obiceiul de a minți.


Minciuna face parte din viața de zi cu zi și este un comportament care este deseori catalogat drept inadecvat și neacceptat în societate, dar cu toate astea majoritatea dintre noi apelăm la minciuni la un moment dat, indiferent că intenția noastră e de a proteja pe alții, sau pe noi înșine.

Ceea ce poate părea însă surprinzător este că oamenii ajung să mintă chiar și în cabinetul terapeutului, cu toate că știu că terapeutul este acolo pentru a-i asculta și pentru a-i ajuta fără să emită judecăți de valoare. 

În viața de zi cu zi, apelăm la minciună pentru a ne apăra interesele, dorințele și pentru a scăpa din anumite situații care ne pun în dificultate. Este practic un mecanism de protecție la care apelăm atunci când credem că adevărul nu ne-ar aduce nici un beneficiu. 

Și în cazul minciunii spuse pe canapea în cabinetul terapeutului vorbim despre exact același mecanism de protecție. Minciuna devine protectorul acelor părți din interiorul nostru care suferă, care se simt judecate. Deseori, cei care au în profunzime acea credință că nu sunt deloc buni și simt că nu sunt adecvați au impresia că nici terapeutul nu i-ar putea accepta așa cum sunt. Drept urmare, încearcă să ascundă acele aspecte pe care le consideră de netolerat la ei înșiși.

Minciuna este cel mai comun mecanism de protecție la care apelăm în relațiile noastre încă de când suntem copii și poate spargem vreun obiect prin casă, iar părinții ne-ar putea certa sau luăm o notă mică și mințim, pentru că am putea fi pedepsiți. Mai departe, și în adolescență și în viața de adult, continuăm să apelăm la acest mecanism de protecție în relația de cuplu și deseori chiar și la job. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Atunci când mergem la terapeut, începem o relație terapeutică cu acesta și se poate întâmpla să nu putem renunța brusc la această protecție pe care suntem obișnuiți să o folosim în absolut toate relațiile pe care le avem. Minciuna este o parte a sistemul nostru interior care trebuie mai întâi văzută, și apoi acceptată. În momentul în care acea parte care se simte vulnerabilă și este protejată de minciună va înțelege că se află în siguranță și nu va fi judecată, atunci va dispărea și acest comportament. Este foarte important ca terapeutul să inspire siguranță clientului din fața sa. Pentru că minciuna este acel mecanism de apărare la care apelăm atunci când să spunem adevărul ne-ar face să fim prea vulnerabili.

Un alt motiv pentru care se întâmplă ca unele persoane să mintă atunci când ajung în fața terapeutului este faptul că încă sunt în perioada de negare a unei traume și nu vor să recunoască nici față de ei înșiși anumite aspecte din viața lor, pe care încă nu le pot accepta. 

Uneori, oamenii nu intenționează cu adevărat să mintă, ci doar să-și minimizeze problemele. Asta se întâmplă de cele mai multe ori în cazul adicțiilor, precum dependența de droguri sau în cazul consumului excesiv de alcool. Celor care au aceste comportamente le este foarte greu să recunoască chiar și față de ei înșiși amploarea adicțiilor și a dependențelor pe care le au. Iar negarea, și implicit minciuna, sunt comportamente la care apelează în mod inconștient. Toată această negare este practic un mecanism de protecție inconștient. 

Minciuna poate să fie un mecanism de protecție și pentru acele părți din interiorul nou care resimt o rezistență la vindecare și care cred că procesarea traumei și scoaterea acesteia la suprafață ar fi dureroasă și poate deveni copleșitoare. 

Un alt motiv pentru care oamenii ajung să-și mintă terapeutul este pentru că-și doresc să fie plăcuți de terapeutul lor și există această teamă că, dacă vor fi cu adevărat sinceri în legătură cu lucrurile pe care le fac sau în legătură cu ei înșiși, terapeutul nu-i va mai plăcea, sau își va pierde chiar respectul față de ei. Problema care se pune cu adevărat este că, atunci când nu se stabilește o relație de încredere totală și de siguranță a procesului terapeutic, acesta se desfășoară mult mai lent. 

Practic, trebuie să înțelegem că însăși minciuna este un aspect care merită vindecat în terapie, pentru că e doar o parte care ne protejează din foarte multă iubire. Iar dacă nu reușim să vindecăm această latură, nu putem ajunge cu adevărat în profunzime la acele părți care au suferit și au nevoie de vindecare.

Citește și:

Cum funcționează schimbarea în terapie

Ce trebuie să știi când alegi o psihoterapie

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro