În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce somnul nu se poate recupera sau compensa.
– Cum ne influnțează lipsa de odihnă concentrarea și creativitatea.


Poate că poți întoarce de pe o parte pe alta planurile și proiectele, însă atunci când vine vorba despre somnul tău, este mai bine să ai un program bine definit și un orar de odihnă fără prea multe întreruperi.

Cercetătorii de la Baylor University au descoperit că studenții care săreau orele de somn pentru a termina proiectele, iar apoi încercau să „prindă din urmă” orele de odihnă, dormind mai mult în alte zile, aveau rezultate mult mai proaste la testele de creativitate și atenție. 

Dormitul pe apucate ne afectează performanțele

Noul studiu măsoară obișnuințele de somn (folosind datele raportate de subiecții studiului, plus date oferite de un sistem de monitorizare), dar și performanțele cognitive ale unui grup de 28 de studenți la Facultatea de Arte, secțiunea design interior. În general, studenții (nu contează ce facultate urmează), pentru a fi la zi cu toate deadline-urile, sunt tentați să urmeze un program de tipul „nopți fără somn, învățat, apoi o recuperare masivă de ore de somn… și o luăm de la capăt!” – spune, într-un comunicat de presă, co-autorul acestui studiu citat, Michael Scullin, PhD, director al Baylor’s Sleep Neuroscience & Cognition Laboratory, profesor asistent în disciplinele psihologie și neurologie. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Tiparele de somn ale studenților confirmă cât de dăunător este acest ciclu de somn incorect. La începutul și la finalul studiului, studenții au completat două teste care le-au evaluat capacitățile cognitive. Unul dintre teste a folosit asocieri de cuvinte pentru a măsura gândirea creativă, în timp ce celălalt a măsurat capacitățile de memorare și capacitatea de atenție. Astfel, cercetătorii au aflat că: „cu cât este mai mare diferența de la o zi la alta între programul de somn și orele lipsite de odihnă, cu atât mai mult scade capacitatea de a se concentra”, spune Michael Scullin. Doar unul dintre participanți a reușit să doarmă mai mult de șapte ore pe noapte, întreaga săptămână a studiului (adulții au nevoie, în general, de 7-9 ore de somn pe noapte), iar 79% dintre subiecții cercetării au dormit mai puțin de șapte ore pe noapte pe parcursul celor trei săptămâni de studiu, arată comunicatul de presă. 

Creativitatea care înflorește la ore târzii din noapte este doar un mit

Deși grupul supus cercetării a fost mic, rezultatele obținute sunt în acord cu studiile existente deja despre modul în care lipsa de somn afectează în mod negativ performanțele noastre cognitive. Mai mult decât atât, privarea de somn duce la „anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mentală”, spune King. Cercetătorii spun, de asemenea, că obiectivul de a avea parte de un somn profund este „cel puțin la fel de important ca durata orelor de somn în total”. 

Ceea ce este de reținut, însă, este faptul că aceste cercetări pot duce la schimbări în modul de lucru al industriilor creative, unde oamenii simt că e necesar să lucreze la ore târzii din noapte pentru a-și găsi inspirația. Însă nici unul dintre ei – și nu contează ce job au sau la ce facultate sunt studenți – nu va reuși să-și facă munca la cel mai înalt nivel dacă nu va avea parte de un somn consistent, profund și de calitate. 

Citește și:

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Tulburările de somn: cum să ne recâștigăm odihna și sănătatea

Author(s)