În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să te distanțezi de dispozitivele pe care le folosești la job odată cu încheierea orelor de program.
– Cât de riscant este să-ți aduci la serviciu întreaga ta identitate.


Așează-te o clipă și încearcă să-ți amintești când a fost ultima dată când ai cunoscut pe cineva. Care sunt primele lucruri pe care le-ai aflat despre acea persoană? Numele, locul de unde este și acele poate câteva lucruri despre activitatea sa profesională. 

În actuala cultură a muncii, în care burnout-ul este mai degrabă regula decât excepția, poate fi foarte tentant să pui semnul egal între carieră și identitatea ta

Iar să faci diferența dintre ”Eul profesional” și ”Eul personal” poate fi de-a dreptul complicat. Este, uneori, extrem de confuz și de greu de gestionat să ai două identități distincte. Pe de altă parte, să-ți aduci la serviciu identitatea completă e riscant, pentru că strâns împletită cu evoluția profesională, se poate ajunge chiar în punctul în care performanțele tale la job să-ți influențeze stima de sine. 

Iată câteva sfaturi oferite de experți, care te vor ajuta să-l pui pe cine sunt eu înaintea lui cu ce mă ocup eu:

Ascultă-ți vocea interioară

”E foarte util să-ți propui conștient să-ți construiești un sentiment de sine raportându-te la propriile valori”, a declarat pentru Thrive Heidi Brooks, Doctor în Științe, lector în cadrul Yale University. Ea ne mai recomandă și să facem un exercițiu constant de introspecție, practicând journaling-ul sau în cadrul unui grup de prieteni, ori colegi. În timpul acestor meditații, adresează-ți două întrebări: “Ce fel de om îți dorești să fii?” și “Cât de fidele sunt acțiunile tale cotidiene acelei imagini de sine ideală?”. Această formă de conștientizare intențională poate inspira o schimbare la nivelul rutinelor tale zilnice, astfel încât să-ți găsești făgașul profesional și să rămâi fidel propriilor valori.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cultivă-ți preocupări din afara sferei profesionale

E foarte important să ”faci lucruri care-ți oferă sentimentul de împlinire și de Sine, fără a avea de-a face cu job-ul tău”, susține Rebecca Greenbaum, Doctor în Științe, profesor de Managementul Resurselor Umane în cadrul Rutgers University. Fie că te înscrii la clase de yoga, că faci parte dintr-un club de lectură, ori că te antrenezi pentru un maraton, asigură-te că alegi o activitate creativă, care să te stimuleze atât din punct de vedere intelectual, cât și din punct de vedere fizic și care să n-aibă nimic în comun cu profesia ta. 

Renunță la tehnologie în afara orelor de lucru

Pentru a delimita viața profesională de cea personală, construiește-ți rutine prin care să te desprinzi de tehnologia pe care o folosești în mod obișnuit la job, atunci când ești acasă. Atunci când nu este absolut necesar să fii în permanență disponibil, deconectează-ți căsuța de e-mail de serviciu (în weekend sau la finalul programului de lucru) și oprește notificările. ”Distanțându-te de dispozitive în mod intenționat, te vei deconecta și de la sarcini și griji după încheierea programului de lucru, iar astfel vei putea să te concentrezi asupra altor aspecte, acelea ce țin de identitatea ta”, explică Greenbaum pentru Thrive.

Sărbătorește-ți toate succesele non-profesionale

Ai reușit să ai un impact pozitiv asupra comunității tale? Ți-ai atins obiectivele în materie de fitness? Ai făcut un lucru foarte important pentru un prieten? Recunoaște-ți reușitele din viața personală și amintește-ți că acestea sunt cel puțin la fel de valoroase ca și cele profesionale. Elizabeth Campbell, Doctor în Științe, Profesor de Psihologia Muncii și Cultură Organizațională în cadrul Universității Minnesota și discipola sa, Tianna Barnes, sunt de părere că având această atitudine, îți poți întări stima de sine, care este ”independentă de succesul profesional sau de lipsa acestuia”. Dacă ai motive să te simți mândru de tine în afara activității profesionale, ai mai multe șanse să nu te lași dărâmat de orice eșec în acest plan”.

Citește și:

”Nu aduce problemele personale la serviciu!”

Autocompasiunea funcționează acolo unde autodisciplina dă greș

Author(s)

  • Chloe Noor Khosrowshahi

    Intern Thrive Global Editorial

    Chloe Noor Khosrowshahi este intern în departamentul Editorial al Thrive Global și Redactor-șef al revistei campusului Brown University. Este originară din Sun Valley, Idaho, însă, în prezent, se simte acasă în Los Angeles, atunci când nu este la școală. Materiile sale preferate la Brown University sunt Studiile legate de gen și sexualitate și Relațiile internaționale. În afara activității școlare, lui Chloe îi place să producă filme cu Brown Motion Pictures și să dea o mână de ajutor la organizarea Ivy Film Festival, dar lucrează și în cadrul unei cafenele a studenților, practică meditația și adoră să urmărească Schitt's Creek în timpul liber.