În următoarele 4 minute vei afla:

– De unde pornește această tendință de a ne compara cu alții.
– Care sunt lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când evaluezi viețile altora.


“Compară-te doar cu tine însuți! Cum ești tu astăzi față de cum erai acum 5 ani, acum 1 an, acum câteva luni, săptămâni sau chiar ieri. Gândește-te cum ai evoluat, cum ai progresat!”, mi-a spus terapeutul în timpul unei ședințe de psihoterapie în momentul în care îi povesteam despre tendința mea constantă de a mă compara cu ceilalți.

Fie că este vorba de familia noastră, de prietenii noștri sau de societatea în care trăim, eu și mulți alții încercăm să ne comparăm cu ceilalți. Dar uităm un lucru esențial: pentru ca să fie semnificativă, comparația trebuie să fie pe picior de egalitate. Și știm foarte bine că fiecare individ are o viață diferită de a noastră, că dificultățile sau oportunitățile lui sunt diferite. Prin urmare, să te compari cu ceilalți nu are sens și chiar te poate distruge.

Să te compari cu alții înseamnă să te devalorizezi

De la o vârstă fragedă am fost obișnuiți să fim comparați cu ceilalți. Părinții noștri ne criticau pentru că aveam note mai slabe decât colegii noștri de clasă ori pentru că eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre. Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm aceeași povară: de a fi întotdeauna mai puțin buni decât alții.

Să te compari cu ceilalți poate avea un efect negativ supra sănătății mintale a unui individ, în special în societatea noastră perfecționistă. Deși credem că a ne compara cu alții ne poate ajuta să devenim mai buni, deseori nu este așa. Când vedem că celorlalți le merge mai bine decât nouă, tindem să credem că noi nu suntem suficient de buni. Comparația ne distruge încrederea în noi, stima de sine și ne face nefericiți. Și, nu în ultimul rând, ne împiedică să evoluăm.

Comparația se face de cele mai multe ori la un nivel superficial

Când ne comparăm cu alții, ar trebui să luăm în considerare și faptul că oamenii divulgă preferențial aspecte ale vieții lor. Să luăm exemplul rețelelor de socializare. Pe Instagram, toată lumea are viața perfectă (are parte de cele mai frumoase concedii, ieșiri în oraș etc). Dar e bine să fim atenți. Ceea ce vedem este doar o poză, o imagine, nu știm ce se află în spatele ei. Pentru că, oricât de bine ne-am cunoaște prietenii de exemplu, nu știm cu adevărat viața lor privată. Așa că nu are rost să te rănești cu aceste comparații.

Efectele comparației sociale

Comparația este benefică atâta timp cât te ajută să crești. Văzând că alții reușesc ar trebui să te inspire să devii mai bun decât ai fost tu în trecut. Doar că, de cele mai multe ori, ajungi să compari punctele forte ale cuiva (inclusiv ceea ce are, case, mașini) cu punctele tale slabe și atunci este din start o comparație nedreaptă. Și chiar dacă o să compari punctele tale forte cu punctele forte ale altora, o să-ți dai seama că nu poți să fii cel mai bun din lume… Întotdeauna va exista cineva mai bun, mai deștept ori mai frumos decât tine. Și, de multe ori, ajungi să te simți frustrat că ceilalți se descurcă bine, fără să cunoști cu adevărat persoana sau obstacolele pe care le au de depășit.

Apoi, există situația în care tu te descurci mai bine în comparație cu alții, și atunci când te declari câștigător este posibil să fie vorba doar de un impuls de ego, cu efect de scurtă durată. S-ar putea să ajungi să vorbești despre propriile realizări mai mult decât este necesar…. și nimeni nu apreciază asta.

Cum să scapi de obiceiul de a te compara cu ceilalți?

1. Conștientizează

Cel mai adesea ne măsurăm cuccesul nostru cu al altora fără să ne dăm seama… Așadar, soluția este să devii conștient – să aduci aceste gânduri în prim-planul conștiinței tale. Odată ce-ți dai seama că faci aceste comparații, ia-ți o pauză. Nu te mustra: doar recunoaște gândul și schimbă-ți ușor optica, concentrându-te pe un alt gând, unul productiv, sau pe o altă activitate.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Fii recunoscător pentru ceea ce ai

Dacă vrei mereu ceea ce au ceilalți, nu vei avea niciodată suficient, îți vei dori întotdeauna mai mult. Acesta este un ciclu nesfârșit și nu-ți va aduce niciodată fericire. Indiferent câte haine ai cumpăra, indiferent câte case ai, indiferent câte mașini ai achiziționat, nu vei avea niciodată destule. În schimb, învață să conștientizezi că ceea ce ai este suficient. Dacă ai adăpost deasupra capului, mâncare pe masă, haine și oameni care te iubesc, ești binecuvântat. Ai destule. Orice vine în plus este mai mult decât suficient. Pune accent pe ceea ce ai, nu pe ceea ce îți lipsește. Doar așa vei găsi mulțumirea și împlinirea sufletească.

3. Concentrează-te asupra calităților tale

În loc să te uiți la punctele tale slabe, întreabă-te care sunt punctele tale forte. Sărbătorește-le și fii mândru de ele. Nu te lăuda cu ele, dar apreciază-le și folosește-le în avantajul tău.

4. Împacă-te cu imperfecțiunea

Nimeni nu este perfect – teoretic, știm cu toții acest lucru, dar din punct de vedere emoțional se pare că ne descurajează să conștientizăm că nu atingem perfecțiunea. Nu ești perfect și niciodată nu vei fi. Sigur, fiecare încearcă să fie mai bun, dar nimeni nu ar putea spune vreodată că a reușit să fie „persoana perfectă”. Dacă-ți schimbi perspectiva și înțelegi că tocmai imperfecțiunile tale sunt cele care îți conferă unicitate, atunci ești deja perfect.

5. Concentrează-te pe călătorie, nu pe destinație

Nu te concentra asupra modului în care te clasezi în comparație cu alții: viața nu este o competiție, este o călătorie. Suntem cu toții pe câte un drum pe parcursul căruia trebuie să găsim ceva, să devenim ceva, să învățăm, să creăm. Această călătorie nu are nicio legătură cu cât de bine se descurcă alții sau cu ce au ei. Totul are de-a face cu ceea ce vrei să faci tu și unde vrei să ajungi. Iar acest lucru e singurul lucru pentru care trebuie să-ți faci griji.

A te compara cu ceilalți este, de cele mai multe ori, o adevărată pierdere de timp. Este mai bine să investești în auto-dezvoltare decât să te gândești la succesele altora.

Citește și:

3 pași esențiali pentru a evita capcana competiției pe social media

De ce nu are rost să-ți cauți validarea în ochii celorlalți

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.