În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce te poți simți vulnerabil atunci când primești un cadou.
– Cum să reacționezi atunci când primești un compliment.


Mulți ani la rând nu am știut cum să primesc un compliment. Când mi se spunea că sunt drăguță ori deșteaptă, mă fâstâceam și, fie nu ziceam nimic, fie spuneam abia șoptit: “Cred că ți se pare” sau “rRochia e drăguță, nu eu!”. Mă simțeam mult mai în largul meu ori de câte ori făceam eu un cadou decât atunci când primeam unul. Nu mai spun de situația în care primeam ceva, iar eu n-aveam ce să dau în schimb.

Doar că, într-o zi, în timpul unui workshop, un trainer m-a întrebat ce fac atunci când primesc un compliment. Am dat din umeri. Și, pentru prima oară, am conștientizat cât mi-e de greu să primesc.

De ce e mai greu să primești decât să oferi?

Dificultatea de a primi este un blocaj foarte frecvent. Contrar credinței populare, pentru majoritatea oamenilor, actul de a primi este mult mai dificil decât actul de a oferi.

Pe de-o parte, atunci când oferi, deții cumva controlul. Când primești, devii vulnerabil. În plus, rădăcina poate să fie din copilărie, din momentele în care erai apreciat sau primeai un cadou doar atunci când luai o notă bună sau câștigai o competiție sportivă. Dacă ai simțit că nu ești acceptat pentru ceea ce ești, ci mai degrabă pentru realizările tale, atunci și ca adult asociezi recompensa cu nevoia continuă de a efectua ceva, de a avea un rezultat pentru care ești premiat. 

Pe de altă parte, se poate ca religia să ne fi sugerat că suntem egoiști dacă primim. Ca rezultat al acestei condiționări, am putea resimți un sentiment de rușine atunci când primim. Însă primirea cu apreciere – trăirea într-un ritm de dăruire și primire – ne menține echilibrați.

Se întâmplă deseori să avem percepția că darurile sau complimentele pe care le primim sunt încercări ale celorlalți de a ne controla sau manipula. Ne apărăm preventiv de orice sentiment de obligație sau îndatorare și nu ne deschidem în fața cadoului.

Totuși, este la fel de nobil să știi să primești, pentru că dacă să dăruiești e cea mai mare bucurie, acest act este posibil doar dacă alții acceptă să primească. Acceptarea unui dar sau a unui compliment înseamnă a-i permite persoanei care oferă să experimenteze propria valoare și să simtă fericirea de a dărui. A da și a primi sunt două fețe ale aceleiași monede: nu poți avea una fără cealaltă.

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să primești cu recunoștință în viața ta ajutor, cadouri ori complimente.

1. Arată-ți recunoștința

Atunci când cineva se oferă să te ajute, atunci când îți plătește masa sau îți face un compliment, tot ce trebuie să spui este “mulțumesc”. Poți să adaugi și un zâmbet sau să duci mâna în dreptul inimii.

2. Nu te simți vinovat

În loc să te întrebi dacă prietenul tău chiar și-a permis cadoul ori în loc să te simți vinovat că tu nu ai oferit nimic în schimb, învață să fii recunoscător. Bucură-te pe deplin de cadoul primit și apreciază legătura pe care o ai cu persoana care ți-a oferit acel dar.

3. Să primești e o parte importantă a ciclului vieții

Când nu accepți ceva, privezi persoana care dorește să ofere de bucuria pe care o experimentezi tu însuți atunci când dăruiești. Nu poți să dai fără să primești. Nu poți primi fără ca cineva să dea. Este un ciclu, o experiență completă a energiei universale care vine și pleacă.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. A primi este o calitate, nu o slăbiciune

A primi ajutor sau cadouri poate fi privit ca un semn de slăbiciune. Dar, de fapt, este un punct forte.

A primi arată că înțelegi ciclul reciproc al oferirii de cadouri, că te iubești suficient de mult pentru a te insera în acel ciclu. Din moment ce totul în viață este energie, atunci când vei îmbrățișa noțiunea de a primi, vei reuși să atragi în viața ta bani, relații sănătoase și prieteni de încredere.

5. Când primești înseamnă că meriți

De cele mai multe ori, nu poți să primești cadouri pentru că, la un anumit nivel, nu te simți demn de a primi. Vocea interioară te face să te întrebi: “Sunt oare o persoană suficient de bună ca să merit acest cadou?”. Vocea aceea copleșitoare îți spune tot timpul că darurile ar trebui să fie oferite celor care le merită. Dar tu meriți, pentru că ești în regulă exact așa cum ești.

6. Să înveți să primești presupune exercițiu

În timp ce a primi vine natural pentru unii oameni, pentru alții este mai greu. Fie că este vorba de ajutor la locul de muncă, de ajutor cu copiii, cadouri, bani sau mâncare, acceptarea unui dar oferit cu bunăvoință poate fi o abilitate care se învață, dar care necesită practică.

Învață să primești cu pași mici. Spre exemplu, dacă cineva îți ține ușa deschisă, nu încerca să te apropii ca să o ții tu. Dacă într-o cafenea un prieten se oferă să-ți cumpere o cafea, spune doar: “Mulțumesc mult!”.

Iar atunci când cineva îți oferă un cadou frumos împachetat, dacă nu poți să spui: “Este atât de minunat, îmi place să primesc cadouri!”, măcar încearcă să-ți înăbuși dorința de a protesta.

7. Transmite generozitatea mai departe

Dacă te simți obligat să întorci o favoare primită, atunci transmite generozitatea mai departe, fă-i altcuiva o altă favoare. Am încercat și eu acest exercițiu. O colegă m-a ajutat într-o situație și, pentru că n-aveam cum să-i returnez serviciul, am ajutat în mod anonim o altă colegă. Gestul mi-a oferit o stare de bine, pentru că… ce e mai frumos decât să dăruiești, la rândul tău?!

Să înveți să primești este un proces, dar poți începe prin a practica recunoștința față de viață sau de cei dragi, mulțumindu-le pentru tot ceea ce ți-au oferit și-ți oferă în continuare.

Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre generozitate

12 daruri pe care meriți să ți le oferi și care îți vor schimba viața

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.