În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce să deschizi larg fereastra înainte de somn.
– Unde să depozitezi grijile seara.


Asociat prea des cu lenea și cu timpul pierdut, somnul ne ajută să ne creștem rezistența mentală, concentrarea, performanțele și, nu în ultimul rând, sistemul imunitar (de care avem mare nevoie și în acest sezon). ”Tot somnul și calitatea lui ne ajută să ne reglăm mai bine din punct de vedere emoțional pe parcursul zilei. Câți dintre noi n-am fost mai irascibili, cu un nivel de toleranță mai scăzut sau pur și simplu indispuși, dacă nu ne-am odihnit așa cum aveam nevoie cu o noapte înainte?”, ne atrage atenția Laura Lupu, psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie.

Cu toate acestea, studiile demarate în Statele Unite arată că 70% dintre americani dorm insuficient, iar studiul realizat de Thrive Global în România arată că 33% dintre angajații români se luptă cu insomnia, în timp ce bucureștenii dorm chiar mai puțin decât românii din alte zone ale țării. Peste toate acestea, pandemia ne-a schimbat obiceiurile și a adus după sine nu doar anxietate, ci și un nou tip de deprivare de somn.

Cu toate că, sunt convinsă, oamenii știu că somnul este un obicei sănătos, mă număr și eu printre persoanele care se abțin greu (dacă se abțin!) să nu dea play încă unui episod din serialul preferat. Ce ne face să sărim peste orele de somn atât de necesare și ce ne determină să ne încăpățânăm să nu dormim? 

Prea puțin timp liber

Orele lungi de muncă scurtează timpul liber și-l transformă în ceva foarte prețios. De fapt, ne rămân atât de puține momente în care să facem ceea ce ne dorim (și nu are legătură cu munca), încât este explicabilă nevoia de a prelungi intervalul orar în care stăm cu cei dragi sau ne relaxăm pur și simplu. Dacă programul de muncă se termină la ora 18, într-o familie obișnuită urmează gătitul cinei, masa, ordinea, pregătirea copiilor pentru somn. Putem concluziona că adulții au timp pentru ei, în cel mai fericit caz, începând cu ora 21. Dacă ne propunem să adormim la ora 23, înseamnă două ore (din cele 12 de peste zi) în care să facem ceea ce ne dorim pentru noi sau pentru un hobby, cu condiția să nu intervină alte lucruri care trebuie rezolvate (de exemplu, plata facturilor online).

Nevoia de deconectare

Conectați cu munca și datoriile față de familie pe tot parcursul zilei, avem nevoie să ne deconectăm de la propria realitate. Ne refugiem într-o carte bună sau într-un serial, iar orele trec fără să observăm că s-a făcut din nou târziu. Prea târziu pentru a spera ca a doua zi dimineața să ne trezim odihniți. Calculul acesta a dus, de multe ori, în cazul meu, la decizia de a da play încă unui episod (conform ideii că, dacă tot voi fi obosită mâine, măcar să mă simt bine acum). Aș sfătui bărbații care citesc acest articol să dea click pe acest studiu și să se gândească de două ori înainte de a continua serialul. Dacă unele probleme ne pot lăsa indiferente pe noi, femeile, altele ne privesc în egală măsură: lipsa de somn crește riscul de afecțiuni oncologice și scade puterea sistemului imunitar.

Convingerile false

Suntem maeștri în a ne fura singuri pălăria, însă lipsa de somn și oboseala cronică ne fac să funcționăm anevoios (chiar dacă nu ne dăm seama de asta). Luăm decizii mai proaste, avem reacții nepotrivite și devenim, pur și simplu, mai antipatici. Mai mult, în cazul în care meseria noastră ne pune în situația de a lua decizii rapid, riscul de a da rateuri crește vertiginos, iar dacă șofăm riscul să devenim neatenți în trafic devine semnificativ mai mare. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Prea mult stres ascuns sub preș

Subconștientul nostru stochează conștiincios toate temerile noastre, iar momentul de dinainte de somn este unul vulnerabil. Dacă ți se întâmplă și ție să faci o retrospectivă a zilei doar pentru a te trezi (în loc să adormi) cu un milion de gânduri în cap, ține cont că există o șansă foarte mică să găsești rezolvarea problemelor acum. Ruminarea este epuizantă și creează anxietate. Te va ajuta să scrii pe o hârtie ce te preocupă și să-ți dai un termen-limită, pentru a găsi soluții. Creierul tău se va relaxa în momentul în care are convingerea că ai conștientizat ce ai de făcut și că nu ai tendința să ascunzi problemele. Datoria lui este să te știe în siguranță!

Psihoterapeuta Laura Lupu ne oferă micropașii care ne vor ajuta să dormim mai mult și mai bine:

1. Când nu poți adormi, aplică tehnica 4,7,8.

Inspiră timp de 4 secunde, ține-ți respirația 7 secunde și expiră lent până numeri la 8. Sistemul nervos se relaxează și adormi mai ușor.

2. Schimbă-te în pijamale înainte de somn

Chiar dacă porți deja haine confortabile, vei transmite creierului mesajul că e timpul pentru somn. Poți purta și un tricou lejer, cu condiția să-l folosești exclusiv pentru somn. 

3. Creează-ți o atmosferă plăcută înainte de culcare 

Asigură-te că este liniște, iar temperatura este potrivită pentru somn. Calitatea aerului are un impact direct în calitatea somnului: te vei putea concentra mai bine și vei obține performanțe mai bune a doua zi, dacă aerisești bine camera.

4. Lasă-ți grijile și problemele la ușa dormitorului

Dacă simți că acestea te apasă, nu le lua cu tine în dormitor. Gasește un gest simbolic, pe care-l consideri potrivit, prin care să ți le iei de pe cap și să le lași la ușa dormitorului. Le poți lua înapoi dimineața, când vei avea energia necesară să te ocupi de ele, așa cum merită.

5. Culcă-te la aceeași ora în fiecare seară

Chiar dacă un nou episod din serialul preferat sună tentant, menținerea unui program regulat de somn este un mod bun de a avea grijă de tine și de a ține insomnia departe. Suntem diferiți și avem nevoi diferite. De aceea, este important să-ți cunoști propriile nevoi de somn, iar pentru asta nu există o rețetă unică. Începe prin a ține un jurnal în care să-ți monitorizezi programul actual. Notează cum te simți dimineața și experimentează. S-ar putea să descoperi că ai nevoie de mai mult sau de mai puțin somn sau poate doar să-ți modifici intervalul în care dormi. Asigură-te doar că ai un interval constant, că păstrezi aceeași oră de culcare și de trezire (chiar și în weekend).

Nu uita: un nou obicei se formează în timp. Așa că fii constant și consecvent ca să te bucuri de rezultate.

Laura Lupu este psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie. A căutat mereu răspunsuri la întrebări precum: ”Oare de ce facem lucrurile într-un anumit fel?”,”Oare ce ne aseamănă și ce ne diferențiază pe noi, oamenii?”, însă adevărata pasiune a descoperit-o în liceu, la orele de psihologie. De atunci, drumul ei a fost întotdeauna aproape de oameni, de la cariera în domeniul resurselor umane la practica psihoterapiei în cabinet. Crede că putem să fim bine cu noi înșine, doar atunci când suntem atenți la nevoile și la emoțiile noastre, când vindecam ce poate fi vindecat și ne acceptăm necondiționat. Psihoterapia este o călătorie spre sine pe care nu este nevoie să o parcurgem singuri.

Citește și:

Atacul de panică: de ce ne atacăm cu propriile frici

Cum să fii bine (și) singur

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.