În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum și când apar credințele limitative și de ce ele nu reprezintă realitatea.
– Cum ne modelează credințele limitative felul în care ne construim și ne raportăm la realitate. 


Credințele pot fi descrise ca puncte de vedere pe care le avem despre noi înșine, despre ceilalți și despre lume în general. Ele determină modul în care credem că sunt lucrurile și cum ar trebui să fie acestea. De fapt, modul în care vedem lumea este determinat de ceea ce am decis să credem despre ea.

Suma credințelor noastre, atât pozitive, cât și negative, constituie mentalitatea noastră și, astfel, ideea noastră despre realitate. Totul în viață, de la modul în care vedem lucrurile, cum ne simțim față de ele și cum reacționăm față de ele este determinat de sistemul nostru de credințe subconștient, care se află în centrul a ceea ce suntem în prezent.

În momentul în care acestea devin un sistem ne deplasăm prin viață, creând experiențe care să se potrivească cu credințele noastre.

Cele mai multe credințe se creează în copilărie și se manifestă de-a lungul întregii noastre vieți. În copilărie, am preluat idei despre lume prin experiențele pe care le-am avut, precum și prin ceea ce ne-au învățat părinții și alte persoane importante din viață noastră. Acestea includ modul în care i-am văzut comportându-se și cum i-am auzit vorbind despre lucruri specifice.

La început, aceste idei despre modul în care funcționează viața sunt destul de flexibile și suntem în continuare capabili să le schimbăm, dar cu timpul învățăm cum să colectăm dovezi suplimentare, referințe și fapte, care dovedesc că aceste idei sunt adevărate. Mai mult decât atât, gândindu-ne în mod repetat la acest idei și acționând în conformitate cu ele constant, ele au devenit înrădăcinate tot mai puternic în subconștientul nostru. 

În momentul în care am acceptat că aceste credințe ne modelează viața și sunt înrădăcinate în cine suntem, nu mai suntem conștienți de ele, deoarece acțiunea lor asupra noastră devine una naturală și automată.

Este important de menționat că aceste credințe nu sunt fapte. Cu toate acestea, credințele adânc înrădăcinate pot fi, într-adevăr, confundate cu fapte. Aceste convingeri nu sunt adesea altceva decât concluzii pe care le tragem pe baza experiențelor din copilărie.

Este posibil ca aceste credințe să ne fi servit atunci și, de aceea, le-am păstrat atât de mult timp. Cu toate acestea, ca adult, aceste convingeri nu mai pot servi unui scop și ne împiedică să trăim viața pe care ne-o dorim.

“Ești închis doar de zidurile pe care le construiești singur”

Convingerile sunt poziționate în centrul a ceea ce suntem. Ca atare, ele influențează fiecare aspect al vieții noastre într-un mod inimaginabil. De exemplu, credințele vor determina așteptările și percepțiile noastre despre realitate. Acestea vor influența nivelul de inteligență și vor avea impact asupra deciziilor pe care le luăm sau asupra alegerilor pe care le vom face.

Dacă nu ești acolo unde vrei să fii într-o zonă a vieții tale, aruncă o privire atentă asupra convingerilor tale. Mentalitatea te poate împiedica să obții ceea ce-ți dorești. 

Însă, vestea bună este că: aceste convingeri limitate sunt construite doar în mintea ta și le poți schimba.

În primul rând trebuie să-ți dai seama ce-ți dorești

Acestea sunt obiectivele și rezultatele pe care dorești să le atingi. Acestea sunt lucrurile la care lucrezi de săptămâni, luni și chiar ani, dar dintr-un motiv sau altul sunt lucruri pe care n-ai reușit să le realizezi.

Dacă nu se întâmplă, înseamnă că probabil există un set de credințe limitative care-ți sabotează progresul. Întreabă-te pe tine însuți:

  • Ce-mi doresc?
  • Ce obiective îmi doresc să ating?
  • Ce fel de persoană îmi doresc să devin?
  • De ce vreau toate aceste lucruri? Care sunt beneficiile?

Identifică credințele limitative

De obicei, nu putem depăși obstacolele și problemele din cauza convingerilor limitative care ne ocupă spațiul dintre urechi. De exemplu, convingerile limitative se pot manifesta în următoarele moduri:

  • Când îți găsești scuze.
  • Când te plângi de lucruri.
  • Când ești prins cu gânduri negative.
  • Când ești prins cu obiceiuri inutile.
  • Când vorbești cu tine însuți în moduri limitative și inutile.
  • Când treci la concluzii și / sau faci presupuneri.
  • Când eziți să-ți exprimi temerile.
  • Când îți faci griji cu privire la eșec sau la greșeli.
  • Când îți faci griji necontrolate, fără niciun motiv evident.
  • Când te gândești la amânare.
  • Când te complaci în perfecționism.

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ia în considerare toate aceste lucruri și enumeră toate convingerile limitative care-ți vin în minte pe măsură ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor tale. 

S-ar putea, de exemplu, să te gândești la atingerea unui anumit obiectiv și, în timp ce te gândești la el, ai un sentiment de rezistență care fierbe la suprafață. Cu cât experimentezi mai multă rezistență internă, cu atât credințele limitative stau latente, așteptând să fie descoperite.

Eliberează credințele limitative

Este important de menționat că fiecare dintre aceste convingeri limitative servește unui scop. Sunt acolo pentru a ne proteja de ceva. Acest „ceva” se manifestă adesea sub o formă de durere.

Acum, desigur, acest lucru nu înseamnă că aceste credințe au sens sau că ne ajută în momentul prezent. Înseamnă că fiecare convingere limitativă are intenții bune, iar aceste intenții sunt acolo pentru a ne proteja de durere. Cu toate acestea, frecvent, atunci când vine vorba de convingeri limitative, intențiile acestora pot fi greșite. S-ar putea să ne protejeze de durere pe termen scurt, dar, din păcate, asta duce adesea la durere pe termen lung.

Pentru a merge mai departe este esențial să determini ce câștigi. Întreabă-te:

  • Care este plăcerea pe care o obțin păstrând această credință limitativă?
  • Care este intenția bună din spatele acestei credințe?
  • Care este valoarea pe care o câștig prin păstrarea acestei credințe?

Pentru a înlocui o convingerea limitativă cu o convingere puternică, va trebui să te convingi că valoarea pe care o obții din această convingere limitativă nu mai este necesară. Altfel, noua credință trebuie să umple într-un fel acest gol.

Ia o decizie fermă în ceea ce privește schimbarea

Din păcate, doar a fi conștient de convingerile tale limitative nu este suficient pentru a nu mai acționa în baza lor. Creierul are nevoie de exercițiu și noi convingeri pentru a ieși din ani și ani de programare! Alegerea unei noi credințe care să rescrie o credință limitativă și utilizarea acesteia ca pe o afirmație în fiecare zi poate fi o modalitate excelentă de a-ți hrăni creierul cu informații noi.

Poți începe prin a-ți asuma faptul că responsabilitatea schimbării stă în mâinile tale. Acest pas este poate cel mai important. Schimbarea se întamplă în momentul în care ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce gândim și felul în care ne manifestăm.

Sunt convinsă că, dacă ai ajuns până la finalul acestui articol, este important pentru tine să-ți atingi obiectivele. Ia o coală de hârtie și un pix și răspunde întrebărilor din acest articol. Sunt curioasă ce vei descoperi. 

Citește și:

Puterea și capcana lui ”Eu pot orice, sunt cel mai bun”

Motivația – forța interioară

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.