În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce atunci când încetinești ritmul, câștigi, de fapt, timp.
– Ce înseamnă să faci baie de pădure.


Există o cale mai bună prin care îți poți regândi relația cu productivitatea și… ghici ce?i E chiar în fața ta!

Pentru neinițiați: imaginează-ți o clipă că, în loc să ne propunem optimizarea productivității, ne-am concentra asupra optimizării prezenței. (Nu-ți face griji dacă acest lucru sună ciudat atunci când este vorba despre afacerea ta, de carieră sau stilul tău de viață, te asigur că nu este!) Permite-mi să-ți și explic!

În optica veche, adică în modul în care am fost învățați să ne raportăm la lume, se punea accentul pe optimizarea ritmului, a eficienței și a productivității. Reușita însemna să te bărbierești în fiecare dimineață în cinci secunde și să mai înghesui încă un telefon în după-amiaza ta, și-așa foarte încărcată. 

O lungă perioadă de timp, chiar și după ce am început să lucrez la noua mea perspectivă, n-am pus la îndoială rostul unei agende foarte încărcate. Am ținut-o tot așa multă vreme, cu zile extra-aglomerate și chiar cu bucurie. Dar, pe măsură ce observam ce se întâmplă, deconectarea de la sine îmi devenea din ce în ce mai evidentă. Și atunci când am încetinit ritmul ca să pot observa mai profund, am rămas înmărmurită. Ține-te bine: de fapt, ce facem noi? Cum a fost posibil să ne convingem unii pe ceilalți (și pe noi înșine) că având și mai multe ședințe, moștenirea pe care o lăsăm în urma noastră va fi și mai considerabilă? Cum de ne-am convins că, scutind cinci minute, ”ne salvăm sufletul”?

Însă, dacă vei adopta și tu noua mea perspectivă, în loc să cuantifici ședințe, te vei axa pe prezență: adică abilitatea de a fi cu totul aici și acum, în momentele tale, în experiențele și în deciziile tale. O ședință în care toată lumea este cu totul aici și acum este mai valoroasă decât o mie de alte ședințe în timpul căreia participații sunt distrași. 

Căci, până la urmă, prezența înseamnă atenție și răspuns. Sunt lucruri diferite, însă destul de intim conectate: poți avea un răspuns doar la acele lucruri la care ești atent. Când ești pe grabă, nu poți fi atent pe deplin. Când ești împrăștiat, nu te concentrezi pe ce trebuie, iar răspunsul tău s-ar putea să nu fie unul adecvat, uneori. 

Cea mai pură soluție pentru obsesia noastră legată de viteză e și cea mai simplă: încetinirea ritmului. Această metodă îți crește șansele de a rezolva ce ai de rezolvat și de a reacționa în mod adecvat. Dar asta nu este tot: vei descoperi, în plus, că timpul nu este altceva decât percepția ta despre timp. Atunci când apeși pedala de frână, reușești să ai mai mult timp. Iar atunci când ai mai mult timp, poți fi aici și acum pe de-a-ntregul. 

Așadar, cum poate cineva să învețe să-și gestioneze timpul? Din fericire, sunt multe modalități de a începe. Unele ar putea părea banale, iar altele, bizare. Încearc-o pe oricare îți atrage atenția, și asta fără să te gândești prea mult! După părerea mea, cu cât pare mai ciudată metoda aleasă, cu atât mai haotice sunt, de cele mai multe ori, obiceiurile curente. 

  • Practica liniștii: începe cu treizeci de secunde, apoi, un minut, apoi două minute, până la cinci minute (sau mai mult) de liniște totală. Nu meditație; e chiar mai simplu decât meditația. Practica presupune să stai, să-ți calmezi gândurile și să vezi unde te duce asta. Nu judeca, doar observă. Are mintea ta capacitatea de a se deconecta sau o ia la goană? 
  • Practica tăcerii: tăcerea, fie ea tăcerea naturii sau tăcerea de la finalul unui ciclu de respirație (kumbhaka), ajută la liniștirea gândurilor. Tăcerea poate fi găsită aproape oriunde și, chiar dacă s-ar putea să fie nevoie să o cauți puțin, ea este acolo. Găsește-ți pe parcursul zilei cinci minute în care să te cufunzi în tăcere. Observă cum se simte golul. Observă ce este în spațiul dintre tine și sunet. Ce te atrage înspre el?
  • Practica răbdării: dezvoltarea răbdării este una dintre cele mai grele, însă și cele mai puternice metode de a-ți încetini ritmul. Alege-ți ceva ce știi sigur că ia timp, cum ar fi timpul pe care-l petreci așteptând să-ți vină rândul undeva, și propune-ți în mod conștient să nu-l umpli cu aplicații de socializare, telefoane, rebusuri sau orice altceva. Propune-ți doar să fii acolo… și să aștepți. Te simți tensionat sau eliberat?
  • Lista de ”ne-priorități” (sau de ”ce nu trebuie să faci”): listele de priorități ne ajută să accelerăm ritmul și să rămânem pe rotița de hamster. O listă de ”ne-priorități” face exact opusul. Scrie-le pe amândouă și vezi care dintre ele pare mai potrivită pentru a rămâne în starea de flow. (În ceea ce mă privește, consider că o combinație între cele două funcționează de minune, atâta vreme cât ceea ce este pe lista mea de priorități chiar contează). 
  • Mini-vacanțe: gândește-te la toate ocaziile pe care le-ai avea pentru a lua o pauză, fie pentru câteva clipe sau pentru o lună. Simplul gest de a te gândi la aceste ocazii te poate elibera de foarte multă tensiune pentru că-ți dă senzația de spațiu, în locul celei de presiune și servește drept reminder pentru numeroasele forme pe care le poate lua încetinirea ritmului. 
  • Băile de natură: natura este un microcosmos în continuă schimbare și un cadru inegalabil pentru reducerea ritmului. Identifică cel mai apropiat loc în care te poți conecta cu natura (o pădure, un lac sau un câmp deschis) și absoarbe tot ce te înconjoară cu toate cele cinci simțuri. A nu se confunda cu plimbările în natură, cu observarea păsărilor sau cu ieșirea cu cortul; este vorba despre a fi pur și simplu în natură. Japonezii au un termen pentru acest lucru, shinrin-yoku, sau ”baia de pădure”.
  • Pauză de la tehnologie: o dată pe săptămână, oprește-te din a folosi orice formă de tehnologie cu ecran: telefoane inteligente, computere, tablete sau televizor. Dacă simți că este prea mult pentru tine, începe cu câteva ore și adaugă treptat, până când ajungi la o zi întreagă. Folosește acest timp pentru reflecție personală în liniște , eventual apelând la tradiționalele foaie și creion. 

Atunci când reduci turația motoarelor, atenția ta se mută dinspre exterior înspre interior, cu scopul de a asculta cu adevărat ce-ți spune sufletul. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Protejarea bunurilor personale

Am auzit prima oară această idee pe când eram în China și ascultam niște antreprenori de prin toată lumea care trecuseră prin probleme de sănătate grave și care vorbeau despre cum poți face față atunci când starea de sănătate îți pune sub semnul întrebării atingerea obiectivelor. Ideea principală era că, oricare ți-ar fi mindset-ul, corpul tău tot ține socoteala. Nu se mai poate să continuăm să tratăm afecțiuni precum epuizarea, anxietatea și burnout-ul cu exercițiu fizic și o mai bună nutriție! E necesar să ne uităm la cauzele subiacente ale acestor condiții și să reducem ritmul în mod real și considerabil. 

”Protejarea bunurilor personale” este un concept care pleacă de la premisa că atunci când sănătatea mintală este precară și sănătatea corpului este precară și niciunul nu funcționează la cei mai buni parametri. A-ți amenaja un mindset mai echilibrat presupune și evaluarea aspectelor somatice ale relației pe care o avem cu viteza. Și nu există vreo cale prin care cineva, oricine ar fi, să se vindece în viteză. Chiar din contră: accelerând din ce în ce mai tare ritmul, ne îndreptăm vertiginos către moarte. Așadar, trebuie să încetinim!

Primul pas în procesul de protejare a bunurilor personale este acela de a evalua modul în care organismul tău face față și încorporează viteza. Eu mă raportez la această evaluare ca la o micro-investigație de sănătate pe care o fac eu cu mine însămi. Cum mă simt? Care sunt acele părți ale corpului meu care o iau la goană? Care sunt cele care au ceva de spus și ce anume spun?

Cea mai importantă unealtă pe care o avem în plan somatic este respirația. Poate fi comparată cu un briceag elvețian, pentru că face enorm de multe lucruri. De asemenea, respirația este puntea de legătură dintre interior și exterior, dintre trup și minte. Schimbarea fiind o constantă, exercițiile de respirație devin esențiale, chiar și numai câteva minute pe zi, dar în fiecare zi. 

Există o serie de exerciții și rutine personale simple, însă foarte puternice, care te pot ajuta să reduci ritmul și să-ți protejezi bunurile personale: să mănânci mai încet pentru a conștientiza și simți fiecare înghițitură, să mergi mai încet pentru a observa detaliile care ți se aștern în cale, să călătorești într-un ritm mai lent, optând pentru mers pe jos în locul condusului și al dansului către destinație în locul mersului către destinație. 

Să încetinești ritmul te ajută să gândești mai profund și să nu te pripești să judeci, ambele fiindu-ți utile pentru a-ți stăpâni mai bine timpul (în loc să te stăpânească el pe tine) și pentru a aduce la viață cea mai bună versiune a ta.

Statistic vorbind, lucrurile rele se întâmplă în viteză, pe când cele bune, lent.” — Stewart Brand

Citește și:

Cel mai nociv și des întâlnit obicei la birou

Chip Bergh, președintele Levi Strauss: „Nu există eșecuri, doar lecții”

Author(s)

  • April Rinne

    consilier de dezvoltare globală și autoare

    April Rinne este consilier pentru startup-uri, companii,instituții financiare, instituții de învățământ și organizațiil nonprofit cunoscute din întreaga lume, inclusiv Airbnb, Nike, Intuit, Banca Mondială, Banca Inter-Americană de Dezvoltare, Trōv, AnyRoad, dar și pentru guvernele unor țări precum Singapore, Africa de Sud, Canada, Columbia, Italia și India. April este autorul cărții Flux: 8 Superpowers for Thriving in Constant Change.