În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este neuro-plasticitatea și cum ne ajută să ne formăm noi obiceiuri.
– De ce este important să-ți aloci un timp în care să-ți faci griji.


Curățenia de primăvară este nu doar momentul ideal pentru a face ordine în dulapuri, ci și momentul perfect pentru a-ți pune ordine în minte, debarasându-te de gândurile și convingerile negative și construind noi obiceiuri care te ajută să prosperi cu adevărat.

Creierul nostru este centrul de comandă pentru obiceiurile, gândurile și comportamentele noastre. Însă avem capacitatea de a schimba și reconecta aceste obiceiuri, gânduri și comportamente, datorită unui proces incredibil numit neuro-plasticitate. De exemplu, când practicăm un nou mod de a gândi, în cele din urmă acesta va deveni eficient, formându-se astfel o nouă cale neuronală; se va muta în ganglionii bazali din creierul nostru și va deveni un obicei. Această zonă a creierului este locul în care stocăm comportamente automate, inconștiente, cum ar fi șofatul, încheiatul șireturilor sau spălatul pe dinți. Obiceiul astfel creat va deveni o parte din ceea ce suntem, iar noul nostru model de gândire va fi mai puternic și mai rezistent decât anteriorul.

Acest ghid te va ajuta să faci „curățenia de primăvară”, începând cu mentalitățile și convingerile limitative, pe care să le înlocuiești cu unele pozitive, construindu-ți noi obiceiuri cu ajutorul Micropașilor, adică pași mici, bazați pe cercetări științifice, pe care-i poți pune în aplicare imediat. Fiecare Micropas durează mai puțin de cinci minute, așa că-l poți include cu ușurință în programul tău zilnic, indiferent cât de ocupat ai fi.

Un sezon nou, o mentalitate nouă

Când ești blocat într-un mindset negativ, e greu să scoți la iveală varianta ta cea mai bună. De fapt, creierul nostru este cu 31% mai productiv atunci când suntem într-o stare pozitivă de spirit. Trecerea de la o mentalitate negativă la una pozitivă începe cu identificarea credințelor limitative – adică acele credințe care ne țin pe loc și ne împiedică să evoluăm – și înlocuirea lor cu unele pozitive. Poate părea o schimbare majoră, dar cu ajutorul Micropașilor putem începe imediat procesul și vom observa rezultate rapide.

La finalul zilei, identifică un lucru care ți-a ieșit bine. Concentrându-te asupra reușitelor, oricât de mici ar fi ele, vei pune bazele unei mentalități de creștere.

Când ești stresat, gândește-te la un moment anume din viața ta în care ai reușit să depășești un obstacol. Când îți amintești că ai trecut și prin alte provocări, te vei simți mai rezistent.

Fă-ți timp ca să-ți faci griji! Nu, nu e o glumă! Pur și simplu, îți propunem să-ți aloci un timp în care să te gândești doar la lucrurile care te neliniștesc (cu condiția să te gândești la ele doar în acel interval de timp dedicat). În loc să te concentrezi asupra grijilor pe tot parcursul zilei (și, mai ales, al nopții), programându-ți timpul de îngrijorare vei avea mai mult control asupra stresului care, astfel, nu-ți va mai acapara viața.

Reîncadrarea: cum să-ți antrenezi mușchii schimbării de perspectivă

Reîncadrarea reprezintă o modalitate excelentă de a face ordine în gândurile negative și de a-ți elibera mintea de orice încărcătură inutilă.

Primul pas este conștientizarea: identifică-ți perspectiva actuală, dar și care sunt acele convingeri limitative care ar putea induce aceste gânduri negative. Al doilea pas este să-ți pui sub semnul întrebării perspectiva. Întreabă-te dacă nu cumva există un alt mod de a vedea situația. Al treilea pas este să alegi să vezi care este partea pozitivă în acest moment. Ce poate fi văzut mai degrabă ca o oportunitate decât ca o problemă?

O dată pe zi, pune sub semnul întrebării unul dintre propriile gânduri negative recurente. Dacă te surprinzi prins într-un mindset negativ, ia o pauză și încearcă să privești momentul printr-un filtru diferit. Antrenându-ți constant mușchiul mental al reîncadrării, efectul său va deveni implicit.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă te surprinzi folosind un limbaj negativ, încearcă să-l înlocuiești cu fraze pozitive. În loc să spui „Sunt blocat acasă”, încearcă să reformulezi: „Sunt în siguranță acasă”. Chiar și un singur cuvânt negativ declanșează starea de frică.

Data viitoare când te gândești la un eșec, întrebă-te mai bine ce ai învățat din această experiență. În loc să dai vina pe tine sau pe altcineva, ceea ce este total neproductiv și te face să te simți ca o victimă, întreabă-te ce schimbări poți face sau ce abilități îți poți dezvolta pentru ca data viitoare să nu mai dai greș.

Noi ritualuri pentru a-ți reîncărca bateriile

Primăvara este o perioadă incredibilă de renaștere, care deschide noi posibilități. Pe măsură ce trecem de la iarnă la primăvară, îmbrățișează și bucură-te de spiritul anotimpului! Încearcă să-ți construiești obiceiuri noi sau creează-ți un ritual care te ajută să-ți reîncarci bateriile și care-ți conferă un simț al scopului. Amintește-ți că nu e deloc deplasat să țintești la vârf, doar că te poți ajuta începând cu lucruri mici, simple.

Blochează-ți un interval în programul zilnic pentru mișcare. Tratează-ți timpul dedicat exercițiilor fizice ca și cum ar fi vorba de o întâlnire importantă sau de o programare la medic. Nu-i așa că nu le-ai rata pe niciuna dintre ele? Nu le-ai reprograma în ultimul moment și nici n-ai anunța că nu te mai duci. De ce n-ai face la fel și cu mișcarea? Schimbă-ți mentalitatea și acordă prioritate timpului dedicat propriei persoane.

Evaluează-ți somnul: calitatea și durata somnului trebuie să fie principalele criterii de evaluare. În plus, analizează ce convingeri și comportamente îți modelează obiceiurile de somn. Acordă-ți timp pentru a le trece în revistă pe fiecare în parte, conștientizează-le și apoi implementează Micropașii necesari pentru a dormi mai bine.

Folosește tehnica de stivuire a obiceiurilor pentru a adăuga în rutina zilnică respirația conștientă. Asociind un moment liniştitor unui obicei pe care-l ai deja, cum ar fi duşul de dimineață sau timpul petrecut în trafic, te va ajuta să-ți gestionezi mai bine stresul.

Citește și:

Transformarea vieții începe cu noi

6 pași spre iertarea de sine