În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce gen de alimente sunt recomandate pentru un aport susținut de energie.
– Care sunt activitățile care-ți încarcă bateriile pentru tot restul zilei.


Poate îți imaginezi că ai un motiv bun pentru a sări peste masa de prânz: ești la jumătatea proiectului, sau trebuie să te pregătește pentru o întâlnire. S-ar putea chiar să te simți vinovat să părăsești biroul pentru a face o pauză de o oră pentru a mânca în liniște și a lua o gură de aer proaspăt.

În multe industrii, pauzele de masă devin din ce în ce mai scurte sau sunt chiar inexistente. Doar unul din cinci angajați au raportat că și-au luat vreo pauză de prânz departe de biroul lor, potrivit unui sondaj al grupului de consultanță Right Management. Iar cercetări recente au arătat că majoritatea oamenilor își oferă doar 16 minute pentru prânz, în pofida faptului că o pauză în care te deconectezi cu adevărat poate face o diferență uriașă pentru productivitatea ta și, implicit, a companiei. 

Cum să-ți iei o pauză mare, în mod legitim

Dacă în cultura companiei în care lucrezi e înrădăcinată ideea că e normal să mănânci lângă tastatură, poate e cazul să deschizi o discuție despre importanța pauzelor de prânz, astfel încât să poți beneficia de o pauză legitimă, și nu una în care să te simți vinovat față de colegii care muncesc în timp ce-și mănâncă sandvișul. Formulează managerilor și colegilor câteva idei despre cum o pauză adecvată poate spori productivitatea, pentru a-i încuraja să-și rezerve o oră dedicată prânzului, dar și relaxării. Desigur, pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese, însă pauza mare a fost și va fi mereu cea mai importantă.

Prânzul nu este doar despre masă

Nu doar mâncarea e combustibilul care-ți oferă un impuls de energie pentru a fi eficient, ci și actul de a te depărta de birou, de a-ți clăti ochii obosiți de ecrane în zare sau de a-ți goli mintea de e-mailuri si proiecte. Poate vei fi tentat să-ți iei hainele de la curățătorie, să ieși la o cafea scurtă cu un prieten sau să faci o mică plimbare. Oricare dintre aceste lucruri te poate încărca, poate chiar mai mult decât o masă, dar desigur, e important și să te hrănești.

Ia pranzul într-un mediu plăcut

Fie că mergi la un restaurant din apropierea biroului, ori optezi pentru pachetul pregătit cu grijă de acasă, mediul în care iei prânzul contează enorm. Poate bucătăria biroului tău are o ambianță plăcută (cu acces la cuptorul cu microunde) și e OK rămâi acolo. Însă, dacă ai ocazia, mergi în cel mai apropiat parc sau pe o bancă din proximitate pentru a lua o gustare. Chiar și observarea trecătorilor sau un contact scurt cu natura te poate ajuta să te eliberezi de stres, să te detașezi de griji, și să te întorci la birou cu bateriile încărcate. În plus, e o practică mindfulness să te concentrezi exclusiv pe actul de a mânca.

Un studiu publicat în Journal of Occupational and Organizational Psychology a arătat că, atunci când angajații unui call-center și-au luat pauze de relaxare progresivă, în care au participat la activități de tip mindfulness, și-au redus semnificativ volumul stresului din acea după-amiaza, comparativ cu un alt grup de angajați care și-au petrecut pauza discutând cu colegii de muncă. Tehnica de relaxare a avut un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, a calității somnului, dar și asupra productivității.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Alege alimente care te încarcă cu energie

Nutriția (și în special aportul de glucoză) e combustibilul care-ți decide eficiența pentru tot restul zilei. În plus, s-a demonstrat recent că anumiți nutrienți îți pot influența funcția cognitivă și pot proteja creierul, precum hrana bogată în vitamine, minerale, în antioxidanți (adică ceea ce ferește creierul de stresul oxidativ). În schimb, dacă mesele conțin preponderent zaharuri, produse rafinate, procesate, acestea vor amplifica stresul oxidativ și inflamația. Alimentele procesate și băuturile carbogazoase, pe care le poți găsi la automat, îți vor oferi o senzație scurtă de euforie, după care te vor face să te simți secat de energie. Pentru o concentrare sporită, optează pentru surse de carbohidrați complecși, precum cerealele integrale, legumele și fructele. De asemenea, ia în considerare faptul că o masă prea bogată îți poate încetini ritmul, deoarece și digestia, la rândul ei, consumă energie.

Nu-ți irosi timpul liber pe lista de sarcini

Poate fi tentant să-ți iei lista de sarcini la cercetat imediat ce te decizi asupra prânzului. Însă trebuie să-ți amintești că toate acele lucruri sunt deja notate, deci nu “pleacă” nicăieri, și te vor aștepta tot pe tine să le rezolvi de îndată ce se încheie pauza. Dacă tratezi prânzul ca pe o mică vacanță, deconectează-te de e-mail, de social media și de alte obligații sau tentații pentru a savura pe deplin momentul!

Fă ce-ți place!

În vacanțe, ne concentrăm pe activități care să ne aducă bucurie. De aceea, și în timpul pauzei de prânz ar trebui să-ți oferi mici plăceri. Spre exemplu, poți asculta muzica preferată, podcast-uri, poți face exerciții de respirație, poți să aloci zece minute meditației, să faci o mică plimbare de reculegere, să faci câteva mișcări de stretching sau să vorbești cu cineva drag, fie și la telefon. Orice îți odihnește ochii și te desprinde de mediul de lucru îți poate fi benefic. Iar dacă te numeri printre cei care au masă de ping-pong sau alte jocuri în camera de relaxare, ești un norocos!

Citește și:

Cum să-ți iei cu adevărat o pauză atunci când muncești de acasă

Pauza ca o artă

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.