În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce starea de pilot automat seamănă cu un cal nărăvaș.
– Cum să-ți schimbi starea de spirit în doar 30 de secunde.


Este ca atunci când vezi un copil mic în plină criza de plâns și supărare. E evident supărat dintr-un anume motiv și ai învățat că un mod foarte bun de a-l liniști este să-i „păcălești” atenția, redirecționând-o către altceva. Ca prin magie, se liniștește, își schimbă starea și devine din nou cooperant. Redirecționarea atenției este modul de a-i „păcăli” creierul, de a nu mai rămâne ancorat în ceea ce îl necăjea…

Ei bine, așa se întâmplă și cu noi, adulții, atunci când orice numim stres ne strică starea de bine, de armonie.

Imaginează-ți următorul scenariu: ești în trafic, conduci și, dintr-o dată, cineva îți taie calea. Instantaneu, simți furie. 

Furia, frustrarea, emoțiile intense, nu apar din neant, ele sunt acolo și situații de viață le stârnesc în noi. Ce se întâmplă este că ceilalți doar ne apasă pe butoane. Când reacționăm la ceva din jur suntem pe Pilot automat. Iar când suntem așa, cel mai adesea:

  • Suntem mai puțin conștienți;
  • Reacționăm pe baza obiceiurilor noastre de comportament, a presunerilor și convingerilor;
  • Suntem distrași;
  • Atenția noastră este fie în viitor, fie în trecut, nicidecum în prezent.  

Pilotul automat este ca un cal nărăvaș pe care-l călărim și care ne duce unde vrea el, fără să-l putem stăpâni. Dacă cineva ne-ar întreaba: „Încotro?” am răspunde: „Nu știu, întreabă calul”. Deși suntem inteligenți, gândim liber, totuși nu prea ne simțim liberi în interior, din cauza stărilor noastre. Este ca și când mintea ar face lucruri pe care noi nu vrem să le facă, ca și când ar fi o entitate separată de noi, asupra căreia nu avem nicio putere.

Ce putem face ca să strunim mintea să facă ceea ce vrem noi să facă, nu ceea ce vrea ea? 

Ei bine, totul începe prin a înțelege mintea. Dupa ce o înțelegem, învățăm să comunicăm și să lucram din ce în ce mai bine cu ea. Devine partenerul nostru. Primul lucru pe care îl avem de făcut este să devenim conștienți că în unele situații funcționăm pe pilot automat. Îți recomand să evaluezi zilnic, de câteva ori pe zi starea ta, punându-ți întrebarea: „Sunt acum pe pilot automat?”. Este doar o conștientizare, nimic de criticat, nimic de schimbat. 

Cum putem ieși de pe modulul de „pilot automat”? 

La fel ca în exemplul copilului mic de mai sus, avem nevoie de o modalitate rapidă de a „păcăli” creierul, de a redirecționa atenția atunci când experimentăm o emoție neplacută. Scopul este de a întrerupe ciclul obișnuit „stimul-reacție” și de „a calma” creierul suficient cât să putem accesa posibilitatea unor răspunsuri mai sănătoase, mai constructive pentru noi.   

Putem face asta prin a practica starea de prezență; pur și simplu de a deveni conștienți de ceea ce se întâmplă în momentul respectiv, în mintea noastră, în corpul nostru și în jurul nostru. Să învățăm să devenim martori obiectivi, fără judecată, ai experienței prezente. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum se practică starea de prezență, cum devenim conștienți de momentul prezent?

Prin mindfulness. De altfel, una dintre cele mai simple definiții ale mindfulness-ului este: „A fi conștient”. 

Vestea bună este că poți deveni conștient rapid, doar prin intermediul a trei respirații. Doar atât!

Când ai nevoie să te reîncarci, să devii mai prezent, să ieși de pe „pilot automat” și chiar să alegi conștient ce ai de făcut legat de un subiect (înainte de a trimite un email sau înainte de o conversație importantă etc.), te invit să exersezi această micro-practică oricât de des îți aduci aminte:

Micro-practica celor 3 respirații: 

  • Te oprești din orice faci; rămâi pe loc, nemișcat, închizi ochii;
  • Cu prima respirație orientează-ți atenția cu blândețe acolo unde simți cel mai ușor să respiri: în zona nasului, a pieptului sau în abdomen;  
  • La a doua respirație, dă voie corpului să se relaxeze, poți chiar ajusta poziția;
  • Cu a treia respirație, pune-ți întrebarea: „Ce este cel mai important acum?”. 

Vei observa că un răspuns spontan apare în tine. Împreună cu asta, o schimbare rapidă a stării tale interioare, spre calm și deschidere. Și ca un mic secret: prin această micro-practică tocmai ai antrenat starea de prezență, ai relaxat creierul și ți-ai schimbat starea. În doar 30 de secunde…  

Citește și:

Tehnici simple care te ajută să te simți mai bine în situații de stres

Comutatorul anti-stres al corpului uman: reguli de utilizare

Author(s)

  • Mihaela Mîndreci

    profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei

    Mihaela Mîndreci este profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul online Tehnici de relaxare prin mindfulnessEste terapeut acreditat internaţional în aplicarea profesională a metodei Călătoria®/Journey® de vindecare emoţională, consilier pentru dezvoltare personală şi profesor de mindfulness pentru copii. Pentru a se antrena în domeniul mindfulness şi pentru a învăţa cum să predea copiilor aceste abilităţi, a studiat alături de Mindful Schools (USA). Din anul 2007 până în prezent, Mindful Schools a antrenat peste 25.000 profesori, educatori, specialişti în domeniul sănătăţii mentale, terapeuţi din peste o sută de ţări ale lumii.