În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum poți aplica un principiu din tehnologie pentru a-ți îmbunătăți modul de lucru.
– De ce e vital să-ți păstrezi un cadru mental flexibil.


Lucrul pe care îl au în comun oamenii de succes este organizarea și concentrarea asupra lucrurilor care se dovedesc a funcționa. Aceștia își rezervă timp pentru a-și cuantifica rezultatele și urmează rutine eficiente, ce economisesc timp și bani. Și cunosc acei pași esențial de urmat pentru a reuși.

Optimizarea este procesul de îmbunătățire incrementală a procedurilor, sistemelor, sau, mai bine spus, a modului de lucru. 

Obținerea succesului în orice domeniu sau activitate este un proces – dacă nu cumva ai ajuns deja în punctul cel mai de sus și te-ai hotărât să te retragi. Progresul în viață și în carieră presupune cuantificare, actualizare și un cadru mental flexibil, care să-ți permită o mai bună adaptare la sisteme, reguli și principii. 

Optimizarea este un concept foarte popular în lumea tehnologiei. Lansarea unui produs este, de fiecare dată, doar începutul – însă, pentru a obține ceva cu adevărat extraordinar, sunt necesare transformări constante și actualizări. 

Același concept poate fi aplicat și modului în care ne construim carierele și ne trăim viețile – un cadru mental flexibil va crea spațiu pentru îmbunătățire, actualizare sau chiar reinventare


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Identifică activitățile mărunte pe care le faci mereu, și fă-le mai bine

Obiectivul central al optimizării este acela de a reduce sau chiar elimina risipa de timp și resurse, costurile inutile, blocajele și erorile, în timp ce ne îndreptăm către obiectivul nostru. 

Cu toate că tendința firească este aceea de a ne agăța de lucrurile care s-au dovedit eficiente în trecut, adevărata evoluție apare atunci când suntem dispuși să acceptăm provocări mărunte pentru noi înșine (pentru proiectele noastre, echipele noastre) în mod constant. 

”În ciuda științei, care ne încurajează să construim pornind de la punctele noastre forte, ne petrecem mai mult timp încercând să reparăm ceea ce nu funcționează, decât optimizând ceea ce funcționează. De ce? Pentru că atunci când ceva funcționează câtuși de puțin, mintea noastră are tendința să se blocheze pe acel proces, nemaiputând să-și imagineze soluții mai eficiente”, explică Scott Belsky, fondatorul Behance și Manager de Produs la Adobe. 

Monitorizându-ți eforturile (și rezultatele acestora) săptămânal sau lunar, vei putea să identifici procesele care contribuie la obținerea rezultatelor pe care ți le dorești. Vei înțelege care sunt îmbunătățirile și optimizările care trebuie implementate pentru a pune în mișcare procesele ce nu funcționează. 

De asemenea, optimizările te ajută să urmărești modul în care se corelează progresul în planul activităților de bază cu obiectivele finale. 

Dacă vrei să-ți propui să scazi în greutate, un exemplu de astfel de optimizare ar fi să îți propui să te antrenezi timp de o jumătate de oră în fiecare zi, în loc să lucrezi intens o oră pe săptămână. 

Ai de trimis niște email-uri? Programează-ți în agendă timp pentru ”trimis email-uri” și așează-te la birou o jumătate de oră, o oră, sau atâta timp cât este necesar pentru a rezolva acest lucru. Astfel, nu va mai trebui să revii la email-uri la fiecare zece minute. 

Trebuie să îți plătești facturile? Nu plăti una când ai o clipă liberă, alta la următoarea pauză și tot așa. Marchează-ți în agendă: ”ora 15.00 – plătit facturi”. O idee chiar mai bună ar fi să îți setezi ”plata automată” în cont, dacă facturile sunt emise lunar la aceeași dată. Fă-ți un plan clar și ai grijă să te ții de el. 

Îți poți optimiza chiar și mediul, eliminând sursele de distragere a atenției, cum sunt notificările, care te împiedică să te concentrezi. Tentația de a cădea în plasa distragerilor atenției este puternică. Învață să folosești eficient instrumentele pe care le ai la dispoziție și pune-le la treabă în beneficiul tău.

Regândește-ți metodele de lucru pentru a-ți rezolva cât mai bine sarcinile și pentru a te îmbunătăți constant. Întreabă-te: Există oare vreo cale mai bună de a ajunge la același rezultat? Cât timp necesită/consumă acest proces? Care sunt blocajele acestui proces? Ce părți ale acestui proces pot fi automatizate, astfel încât mai puțin efort să aducă rezultate mai bune?

Pentru o optimizare eficientă, fiecare detaliu contează. Făcând evaluări regulate, vei reuși să rămâi în grafic și să îți duci la bun sfârșit proiectul sau să-ți îndeplinești obiectivul fără să îți irosești timpul și resursele care pot fi, astfel, investite în altceva. 

”Oricât de bune ar fi ideile și rezultatele tale, reușita depinde, în cea mai mare măsură, de abilitatea ta de a optimiza în mod constant – de a construi pe fundația succeselor din trecut și de a le transforma în ceva și mai mare”, spune Scott.

Câteva schimbări mici săptămânale pot face diferența între progresele uriașe și aceleași rezultate obținute lună de lună. Optimizează-ți eficiența și productivitatea și vei face pași notabili către atingerea obiectivelor pe care ți le-ai propus. 

Merită să-ți recâștigi controlul asupra propriului timp, energiei și a mediului! E vremea să devii cea mai bună variantă a ta și să fii în formă maximă, pentru a obține ceea ce îți dorești. 

E important să-ți clarifici în minte care este rolul optimizării în viața ta. Fă-ți un plan în acest sens și orientează-te către lucrurile care au nevoie de atenția ta. 

Optimizează-ți calea către succes, dar fii vigilent, astfel încât să poți identifica tendința către o optimizare obsesivă, care poate deveni un obstacol în calea rezolvării lucrurilor pe care le ai de rezolvat. Fă în așa fel încât procesul să se desfășoare în avantajul tău. 

Optimizarea presupune consecvență – să fii productiv în mod consecvent, nu să te forțezi să atingi un 100% imposibil de atins.

Citește și:

5 schimbări de mentalitate pentru a avea succes

7 sfaturi utile pentru a-ți crește stima de sine și a-ți construi o carieră de succes