În următoarele 5 minute vei afla:

– În cât timp poți mânca un elefant.
– Care sunt diferențele dintre obiective și dorințe.


Un studiu efectuat la Harvard referitor la importanța stabilirii de obiective a dezvăluit că, la finalizarea studiilor, 84% dintre studenții care terminau studiile nu aveau obiective stabilite, 13% aveau obiective stabilite, dar fără alte planuri și doar 3% aveau și obiective scrise și planuri pentru a le duce la îndeplinire. 

Subiecții studiului au fost analizați după zece ani de zile, iar rezultatele au fost următoarele: cei 13% care au avut obiective fără planuri câștigau dublu față de cei 84% care nu avuseseră obiective stabilite, însă cei 3%, care au pornit de la început cu planuri scrise pentru a-și îndeplini obiectivele, câștigau de zece ori mai mult decât restul 97%. 

Există persoane care se îndoiesc de rezultatul studiului, considerând exagerate rezultatele eșantionului de 3%, dar chiar și aceste persoane sunt de acord cu ideea de a scrie și a planifica obiectivele, pentru ca acestea să prindă formă și să devină realitate.

Un alt studiu prezentat de Static Brain, care analiza procentul de obiective realizate dintre cele stabilite de Anul Nou de subiecții aleși în cadrul studiului, au ajuns la concluzia că doar 8% dintre acestea se realizau. De ce procentul este atât de mic? Sunt mai multe variabile, care pot face ca un obiectiv să nu se realizeze.

Un obiectiv care nu e bine definit este doar o dorință

Majoritatea oamenilor care declară că au obiective, le au foarte vagi, la nivel de dorințe: mi-aș dori să slăbesc, mi-aș dori să am mai mulți bani, mi-aș dori să mănânc mai sănătos și să fac sport, mi-aș dori un loc de muncă mai bun, mi-ar plăcea să-mi deschid afacerea mea. 

Ei bine, pentru ca aceste dorințe să devină obiective și să se îndeplinească este nevoie ca ele să fie clare, specifice, cu un plan de realizare realist și bine întocmit, cu rezultatele măsurate constant. 

5 pași de urmat pentru a-ți realiza obiectivele

Care este parcursul de la o dorință la un obiectiv realizat? Îți prezint mai jos 5 pași care s-au dovedit a fi de succes. 

1. Fă-ți lista de dorințe 

Începe cu lista ta de dorințe, apoi întreabă-te de ce ți le dorești? Sunt dorințele tale sau vin din presiunea celor din jur? E clar că primele au șanse mai mari să se îndeplinească. 

De exemplu, dacă vrei să slăbești, pentru că toată lumea îți spune că nu mai arăți bine, nu vei avea puterea și motivația de a face toate schimbările necesare în viața ta, pentru a susține un astfel de proces, însă dacă tu îți dorești acest lucru implicarea și motivația vor fi la alt nivel. 

Același lucru se aplică și la dorința de a avea mai mulți bani. Aceștia nu cad din cer, trebuie să faci ceva pentru a câștiga mai mulți bani, să muncești mai mult, să te specializezi în ceva anume, să-ți schimbi meseria poate, să-ți asumi riscuri și așa mai departe. 

Pentru ce îți dorești mai mulți bani? Dacă n-ai o motivație puternică, șansele de realizare scad dramatic. Definește tu care este motivul din  spatele dorinței de a avea mai mulți bani: pentru o viață mai confortabilă, pentru că vrei să ai o familie sau plănuiți un copil, pentru că vrei să călătorești și să vezi lumea, pentru că vrei să-ți dezvolți o pasiune și așa mai departe. 

Stabilește motivul care te va face să o iei de la capăt de câte ori este nevoie, care-ți va da motivația să încerci o dată în plus când nu îți iese, cel care te va ține să nu renunți. 

2. Stabilește-ți obiective

Din lista de dorințe alege câteva care chiar contează pentru tine și transformă-le în obiective. 

Obiectivele trebuie să fie SMART, probabil ai auzit de acronimul acesta în facultate, ei bine se aplică cu succes și obiectivelor personale. 

Specifice și Măsurabile, posibil de Atins, Realizabile, Realiste, definite într-o perioadă de Timp – SMART. Să mergem pe exemplele de mai sus:

  • vrei să slăbești – spune câte kilograme, în cât timp, apoi verifică dacă este realizabil și posibil de atins. Dacă ai 100 de kilograme și vrei să ajungi în două luni la 60 de kilograme nu este nici realizabil, nici sănătos, nici realist. În schimb, dacă vrei să ajungi la greutatea dorită într-un an, în baza unui plan alimentar stabilit, cu ajutorul unui specialist eventual, cu un plan de mișcare și alte schimbări în viața ta parcă altfel sună obiectivul și șansele de realizare cresc spectaculos. Dacă ai anumite probleme care au dus la acumularea de kilograme și acestea nu pot fi îndepărtate, poți face planul pe doi ani de exemplu, astfel încât să fie realist pentru tine, în contextul tău de viață.
  • vrei mai mulți bani – definește o sumă exactă, fie că este vorba de 10.000 lei, 100.000 lei, 1.000.000 lei sau euro sau ce valută îți dorești, doar stabilește clar o sumă. Apoi definește în cât timp vrei să ajungi la acea sumă și cum vei face asta. Să-mi doresc să am venituri de 10.000 lei pe lună în 6-12 luni în condițiile în care eu am acum 8.000 lei este destul de realist și posibil, o să mai fac o specializare, mai îmi iau o certificare, îmi asum mai multe responsabilități, planific o discuție cu șeful, sau aplic la un loc de muncă la un alt angajator mai mare, îmi caut o colaborare part time etc. Să-mi doresc să ajung la 100.000 lei în aceeași perioadă de timp sună puțin cam a vis frumos și nu a obiectiv SMART, dacă nu cumva am ceva de scos pe piață – o inovație, un brevet pentru o invenție, o aplicație la care am lucrat deja etc. 

3. Fă un plan ca să-ți îndeplinești obiectivele

Cum ajungi de la dorința ta la ceva tangibil? Faci un plan, cu punctul din care pleci și punctul în care vrei să ajungi, cu pași pentru perioada de timp dintre punctele de plecare și sosire. 

O întrebare la care probabil te gândești este: să scriu toți pașii în detaliu? Cu cât planul este mai detaliat cu atât ai luat în calcul cât mai multe posibilități, probleme de depășit, chiar și posibile oportunități. 

Altă întrebare: pot să mă abat de la plan? Răspunsul este ”da” și asta pentru că pe parcursul procesului te vei specializa, vei obține mai multe informații și vei identifica mult mai ușor scurtăturile care te duc la îndeplinirea planului, vei vedea mai clar anumite aspecte, vei fi mai curios, mai deschis la idei noi. 

Important este să-ți urmezi direcția, să nu te oprești și să nu sari de la un obiectiv la altul, să nu te trezești că nu vei realiza niciunul. Ține-te de obiectivul tău și caută căi pentru a-l duce la îndeplinire cât mai eficient, mai repede, cu consum cât mai mic de resurse. 

4. Acționează

Poți face cel mai senzațional și perfect plan, dacă nu-l pui în acțiune este ca și cum n-ar exista. Obișnuim să ne concentrăm pe activitățile zilnice care sunt ”urgente”, pentru că ele ne țin în zona de confort și uităm de obiectivele noastre. Așa sunt multe persoane care au un vis, o dorință și se trezesc că timpul a trecut, anii au trecut și apoi renunță, pentru că este prea târziu. 

Stabilește ca în fiecare zi să faci ceva pentru obiectivul tău. De exemplu, dacă dedici 15 minute pe zi obiectivului tău, asta înseamnă 91 de ore pe an, adică peste două săptămâni de lucru la un singur subiect. Dacă dedici o jumătate de oră pe zi, ajungi la dublu, adică la timpul echivalent cu o lună de lucru de opt ore pe zi.  

Cât de greu este să rupi o jumătate de oră de la televizor sau de pe rețelele de socializare pentru ceva ce contează pentru tine? Vrei să scrii o carte, dar n-ai niciodată timp? O pagină pe zi te-ar duce la 365 de pagini pe an, câte pagini avea ultima carte pe care ai citit-o? 

5. Verifică rezultatele acțiunilor tale

Se zice că poți mânca și un elefant, dacă-l tai în bucățele mici. Un pas important este să urmărești rezultatele acțiunilor tale. Dacă îți dorești rezultate imediate, s-ar putea să renunți ușor. Stabilește acțiuni mici, pe care să le poți îndeplini ușor, care să te ajute să înțelegi progresul realizat și faptul că ești în direcția bună către obiectivul tău. 

20 de kilograme pe care să le dai jos într-un an înseamnă sub 2 kilograme pe lună, adică aproximativ 400  grame pe săptămână, deja obiectivul sună mult mai realist, mai ușor de realizat. 

Sunt obiective care nu se împart așa, pentru a obține bani mai mulți voi împărți pe săptămâni și luni acțiunile care mă duc către acea sumă, de exemplu în lunile 1-3 din plan fac un curs și obțin o certificare, în lunile 4-5 îmi trimit CV-ul la mai multe companii și merg la interviuri și așa mai departe.

O greșeală de evitat

O greșeală pe care multe persoane o fac când încep acest exercițiu este să-și stabilească mai multe obiective în același timp. 

Cantitatea noastră de energie este limitată, oricât am fi de ambițioși, se poate întâmpla să ne apucăm cu mult avânt de multe obiective în același timp, hotărâți că vrem o viață mai bună și să nu finalizăm nimic concret, să ne pierdem din energie, din motivație, din dorință și să ne oprim pe parcurs, declarând că stabilirea obiectivelor este o prostie care nu funcționează.

Funcționează și acesta este un secret al oamenilor de succes, ei își pun obiectivele în scris, pentru că ceea ce este scris și planificat este transformat din vis, dorință și intenție în plan de realizat, apoi se pun pe treabă, fără să se gândească dacă vor avea succes sau nu. Ei știu că vor avea succes. 

De câte ori realizați un obiectiv, bucură-te și sărbătorește! Ți-aș propune să sărbătorești și la îndeplinirea parțială a planului, asta îți va menține motivația ridicată. 

În încheiere, te provoc să-ți stabilești lista de obiective personale și să faci și o listă la nivel de familie, este un exercițiu care va deveni un obicei bun și care va face ca timpul din viața ta să treacă cu rost. Vei înțelege că lucrurile bune nu țin de noroc, ci de buna organizare a resurselor de care dispui. 

Citește și:

Micropașii: marea idee care e pur și simplu prea mică pentru a putea da greș

Micro-rezoluții pentru macro-reușite

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.