În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să nu eviți confruntarea cu durerea.
– Cum să-ți construiești o rețea de sprijin la care să apelezi și căreia să-i poți împărtăși toate frământările tale. 


În ultimul an, durerea și-a făcut loc în toate aspectele vieții noastre. Am avut parte de durere atunci când am pierdut oameni dragi, am suferit după conexiunile pierdute și după momentele importante ratate. Iar nivelurile de singurătate și depresie au ajuns la cote alarmante, ca urmare a suferinței noastre colective, după cum subliniază o cercetare recentă publicată în jurnalul online Nature. 

Nu există o modalitate bună sau mai puțin bună de a trece peste o suferință, spune psihologul clinician Jennifer Ramlo, doctor în științe, pentru Thrive Global: important este să o poți depăși. Dacă încă te lupți să treci peste suferință, iată cinci sfaturi care te pot ajuta. 

1. Dă-ți voie să simți totul!

„Primul pas în procesul de suferință este să accepți realitatea pierderii și să simți toate emoțiile”, spune Ramlo. „Probabil că vei avea parte de tristețe, de furie, poate vei simți vinovăție și toate aceste trăiri te vor lovi în rafale. Trebuie să fii OK cu acest lucru și să îți accepți sentimentele. „Ajută să-ți amintești că acea persoană pe care o plângi va fi mereu cu tine, pentru că tu vei avea întotdeauna o conexiune interioară cu cei dragi”, spune ea. 

2. Scrie despre sentimentele tale! 

„Să-ți pui pe hârtie emoțiile te poate ajuta să te simți mai ușurat și poate reduce durerea”, afirmă Ramlo. „Să transferi suferința din tine pe o hârtie și să plângi acolo poate fi chiar terapeutic.” Scrie despre orice și fără să editezi sau să te gândești prea mult la asta, susține ea. Nu-ți bate capul cu gramatica! 

3. Caută sprijin!

Este util să-ți împărtășești experiențele cu alți oameni care trec prin situații similare, pentru că te va ajuta gândul că nu ești singur în această încercare. Ramlo recomandă să te alături unui grup specializat de suport, ca grieving.com sau să vorbești cu un prieten care te ascultă și te sprijină. Poate fi greu să muncești atunci când suferi atât de mult, însă este foarte important să-i explici șefului tău prin ce treci și să soliciți spațiul și timpul necesar ca să te poți recupera. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Fă mișcare!

Atunci când suferi, să-ți miști corpul (fizic) poate să te ajute să „muți” și tristețea, de asemenea. Încearcă să faci o plimbare în natură, în fiecare zi; are o putere tămăduitoare! „Să ieși afară, să respiri aer proaspăt și să-ți miști corpul este o modalitate excelentă de a-ți menține starea de bine și te ajută să capeți o perspectivă asupra lucrurilor, astfel încât n-o să mai fii copleșit de ele”, spune Ramlo. De asemenea, ar fi bine să începi să pui pe lista de priorități somnul și felul în care mănânci, ceea ce te va ajuta să devii mai puternic. 

4. Râzi din inimă! 

Râsul este un medicament excelent; așadar, atunci când te simți pregătit, încearcă să te uiți la o comedie sau să asculți scheciuri amuzante sau chiar poți lăsa un prieten simpatic să te înveselească. Umorul „ne aduce aminte că viața merge înainte, chiar dacă noi trecem prin momente dificile”, spunea, pentru Thrive, Kathleen LaCamera, cineast și coach pentru probleme de sănătate mintală. 

Iar ca o notă finală, țineți minte cuvintele înțelepte ale președintelui SUA, Joe Biden, un lider care a avut el însuși parte de pierderi tragice: „Va veni și acea zi în care amintirea celor dragi pe care i-ai pierdut îți va aduce un surâs pe buze în loc de lacrimi în colțul ochiului. Cu siguranță va veni acea zi. Vă promit asta.” 

Citește și:

7 lucruri care m-au ajutat să fac pace cu durerea

Cele mai calde mesaje pe care le-am primit în perioada în care am avut grijă de soțul meu bolnav în fază terminală

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    editor la Thrive SUA

    Elaine Lipworth este o jurnalistă premiată și o reporteriță care a colaborat la multe emisiuni TV. A scris despre filme, lifestyle, psihologie și sănătate pentru publicații din toată lumea. A colaborat cu The Guardian, The Times, You Magazine, Marie Claire, Harpers Bazaar,  Women’s Weekly și Sunday Life (Australia). A scris pentru companii de producție de film precum Fox, Disney și Lionsgate. Recent, Elaine a predat jurnalism ca profesor colaborator la Pepperdine University. Originară din Marea Britanie, Elaine e căsătorită, are două fiice și trăiește în Los Angeles.