În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e indicat să nu dormi cu telefonul în dormitor.
– Ce este procrastinarea intenționată și cum te ajută ea să dormi mai bine.


Există dimineți în care ți se pare că lista cu lucruri de făcut strigă la tine din secunda în care te-ai trezit. Iar acest sentiment e mai des întâlnit decât ți-ai imagina: de aceea s-a inventat și un nume pentru el – anxietatea de dimineață. Într-o lume ideală, ți-ai începe ziua deschizând ușor ochii, ridicându-ți capul de pe pernă și acordându-ți un moment în care să începi ziua cu o practică de mindfulness – dar știm că e mai ușor de zis decât de făcut.

În loc de asta, adesea, te trezești în zgomotul enervant al notificărilor de la telefon, care te anunță că au început deja să-ți sosească mail-uri la care trebuie să răspunzi urgent, și un munte de anxietate pune deja stăpânire pe tine. Și nici măcar n-ai apucat să te dai jos din pat! Chiar dacă stresul tău este complet justificat, există modalități de a evita acel fior familiar de panică care te lovește în primele momente ale zilei tale.

Iată câteva strategii eficiente care te vor ajuta să scapi de anxietatea matinală:

Nu lua telefonul cu tine în dormitor

Poate că te-ai obișnuit să te trezești cu telefonul pe noptieră, dar părerea unanimă a experților este că telefoanele ne distrug calitatea somnului și ne fac să ne trezim mai anxioși. ”Telefonul reprezintă conexiunea noastră cu lumea, așa că ne vine greu să ne despărțim de el”, a declarat pentru Thrive Elizabeth Dowdell, doctor în științe, cercetătoare în domeniul somnului și profesor la Universitatea Villanova. ”Dar ajută să ne distanțăm fizic de orice dispozitiv electronic”.

Potrivit lui Dowdell, depozitarea telefonului departe de dormitor în timpul nopții îți va permite să te ții departe de factorii de stres care te împiedică să ai un somn liniștit și să te bucuri de o dimineață calmă. „Începe prin a face o mică schimbare, cum ar fi să nu mai dormi cu telefonul în pat sau pe noptieră”, ne  îndeamnă ea. „Într-o lume ideală, toți am dormi cu telefoanele noastre într-o cameră complet diferită.”


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


După cum spunea și Arianna Huffington, foandatoarea Thrive Global și autoarea bestseller-ului Revoluția somnului, ”Seara, alege un moment când închizi toate dispozitivele electronice și le scoți din dormitor. Telefoanele noastre sunt depozitarele tuturor lucrurilor pe care trebuie să le îndepărtăm ca să putem dormi bine: lista cu lucruri de făcut, mail-uri și toate cerințele lumii de la noi. Punându-le la încărcat în altă cameră, ne vom trezi la fel de încărcați precum telefoanele noastre.”

Înainte de a te duce la culcare, notează tot ce te frământă

Avalanșa de gânduri care-ți inundă mintea dimineața ar putea fi, de fapt, niște reziduuri ale zilei precedente. Cercetările arată că, notând ceea ce ai în minte înainte de a merge la culcare, poți scăpa de acele gânduri, pregătindu-te astfel pentru o zi plină de succes. Așadar, rezervă-ți câteva minute înainte de a te băga în pat, pentru a nota grijile care-ți trec prin cap, indiferent dacă sunt serioase sau mai mărunte. Notându-le cu pixul pe hârtie, îți vei putea da seama ce anume te stresează de fapt și vei putea să lași deoparte acești factori stresori înainte să pui capul pe pernă. Vei putea dormi profund și te vei trezi simțindu-te mai relaxat.

Acordă-ți permisiunea de a-ți realoca timpul

Oare ești conștient că atât de multe dintre gândurile cauzatoare de anxietate care te trezesc din somn de dimineață provin din sarcinile nerezolvate ale zilei precedente: mail-ul la care n-ai apucat să răspunzi, comisionul de care n-ai avut timp să te ocupi sau mesajul vocal pe care nici măcar n-ai avut timp să-l asculți. Uneori, cel mai eficient mod de a evita acest stres este să faci un pas înapoi și să-ți permiți să accepți că ai sarcini nerezolvate din ziua precedentă. Cercetătorii numesc această strategie „amânare intenționată” și totul se reduce, de fapt, la a-ți lăsa sarcinile neterminate pentru o altă zi, fără nici un pic de remușcare sau sentiment de vinovăție. Acceptând ideea că nu poți face totul dintr-o dată, poți elibera spațiu mental pentru a vedea ce se poate rezolva mâine și pentru a accepta că este în regulă dacă nu reușești să rezolvi totul pe loc. Odată ce-ți oferi spațiu pentru a amâna intenționat, te vei trezi simțindu-te mai calm cu privire la sarcinile nefinalizate și mai puțin copleșit de urgența fiecăreia.

Citește și:

8 exerciții de respirație care te scapă de anxietate

Ce reprezintă tulburarea de anxietate cu funcționare ridicată?