În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e bine să stai, din când în când, de vorbă cu copilul din tine, care chiulește la o oră de matematică și se bucură de prima ninsoare. 
– Ce să faci ca să nu te simți vinovat când îți iei o zi liberă.  


Nu există remedii rapide atunci când vine vorba despre stresul legat de problemele de la muncă, însă o zi liberă în care să-ți reîncarci bateriile poate fi extrem de benefică pentru starea ta mentală de bine. 

La Thrive, spre exemplu, oferim Thrive Time: o jumătate de zi sau chiar o zi întreagă în care să te recuperezi după o perioadă lungă de muncă intensă, o perioadă care nu se contorizează nici ca vacanță, nici concediu medical sau altfel de timp liber plătit. Thrive Time are rolul să ne reîncarce, astfel încât să putem să ne întoarcem re-energizați la muncă, să ne simțim din nou creativi și să redevenim productivi. 

Indiferent dacă firma sau compania la care lucrezi are o politică similară sau mai  degrabă adoptă politici clasice de timp liber plătit, o zi liberă poate să treacă prea rapid și să pară că-ți scapă din mână și, în loc să te simți revigorat când te întorci la birou, să fii plin de regrete că n-ai știut cum să-ți valorifici mai bine timpul. 

Ca să profiți la maximum de o zi destinată sănătății mintale, ia în calcul aceste trei trucuri: 

Dă-ți voie să te deconectezi! 

„Nu-ți vei face nici o favoare, din punct de vedere al sănătății mintale,  dacă vei petrece întreaga zi stresat de ce se întâmplă la birou, sau dacă te vei simți vinovat pentru că-ți iei timp pentru tine”, spunea, pentru Thrive, Beth Scarlett, psihoterapeut autorizat și co-fondatoare a blogului care se ocupă cu probleme de echilibru viață-muncă, Balancing Bravery. 

Dacă ai tendința să te simți vinovat, în general, Scarlett îți sugerează să te comporți cu tine așa cum ai face-o cu un prieten apropiat sau cu un coleg despre care știi că muncește din greu. Dacă-ți poți imagina că-i încurajezi pe ei să-și acorde o zi să se relaxeze și să-și încarce bateriile, fă-ți și ție aceeași favoare și ascultă-ți propriile sfaturi. Setează-ți un mesaj la e-mail care va arăta că ești indisponibil în acea zi și desemnează pe cineva drept persoană de contact care să răspundă mesajelor urgente în absența ta; astfel, vei reuși să nu te mai simți atât de stresat că petreci o zi departe de birou, spune Scarlett. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Redescoperă copilul din tine!

Imaginează-ți că ești un copil într-o zi în care ninge. Ai sta acasă, frământându-te în legătură cu ceea ce se întâmplă la ora de matematică fără tine? Probabil că nu. Copiii sunt experți în a trăi momentul, spune Scarlett, iar adulții ar trebui să fie suficient de înțelepți să le urmeze exemplul. 

„Ne concentrăm prea mult pe ce ratăm și pe cine dezamăgim, în timp ce copiii vânează oportunitățile”, explică ea. Dacă poți să te reîntorci la curiozitatea de care dădeai dovadă când erai copil și te poți minuna de lucrurile din jur (vizitează o parte a orașului în care n-ai mai fost, savureză o carte bună sau ascultă un podcast pe care în mod normal nu l-ai pune pe listă), vei avea parte de o zi liberă mult mai împlinită și mai energizantă. 

Nu face nimic. Chiar nimic!

Da, ai citit corect. În ziua în care ai grijă de sănătatea ta mintală, încearcă să petreci 20-30 de minute „nefăcând absolut nimic”, recomandă Scarlett. În cultura de astăzi în care suntem „mereu conectați, mereu gata să facem ceva”, o astfel de zi îi poate da creierului tău răgazul necesar de liniște și pauza de la lucrurile care în mod normal îți acaparează toate gândurile. Și asta înseamnă fără social media, fără televizor – și chiar și fără citit. Fă o plimbare, o baie lungă, pur și simplu există. Atunci când îndepărtezi chestiile care te distrag și stai pur și simplu nemișcat creezi cadrul perfect ca să-ți vină idei bune și să ai parte de epifanii care să-ți apară brusc în minte (acesta este și motivul pentru care mulți oameni au momentul lor de „Evrika!” când sunt sub duș!). 

Citește și:

5 lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte să-mi dau demisia din cauza sănătății mintale

7 semne care-ți arată că trebuie să fii mai atent la sănătatea ta mintală

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    reporter multimedia

    Alexandra Hayes este reporter multimedia la Thrive Global. Înainte de a se alătura echipei Thrive era profesoară de lectură în Canarsie, Brooklyn. În timpul liber, îi place să scrie ficțiune, își perfecționează versiunea sa de Bucatini all'Amatriciana și vorbește cu partenerul ei despre totul și nimic. Speră că în curând va avea un bulldog pe nume Rigatoni.