În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce căutarea validării face parte din natura umană. 
– Ce fel de prieteni te ajută în lupta cu auto-critica. 


Adulți fiind, foarte puțini dintre noi suntem imuni la lucrurile pe care ceilalți oameni le gândesc despre propria noastră persoană. Și, atunci când devenim prea preocupați de nevoia de a fi plăcuți (sau încercăm din greu să ne transformăm în eroul cuiva), riscăm să uităm de noi înșine. „Atunci când ești dependent de validarea celorlalți, când încerci să le faci pe plac altora și devii atât de dependent de asta încât îți investești tot timpul pe care-l ai și toată energia, ba chiar sacrifici și preferințele personale, îți poți ruina viața”, scrie Martha Beck în O, The Oprah Magazine. 

Cu alte cuvinte, dusă la extrem, căutarea validării din partea celorlalți este o rețetă sigură pentru stres, burnout și o groază de alte lucruri care ne pot amenința bunăstarea. 

Și asta ne face să ne întrebăm: există oare vreun motiv anume pentru care poate fi dificil să întrerupem acest ciclu al căutării unei validări din exterior? Da, faptul că suntem obișnuiți să acționăm în acest fel de mult, de foarte mult timp. „Preocuparea noastră legată de modul în care ne evaluează alți oameni face parte din structura noastră umană”, spunea Sara Valencia Botto, MA, în discursul ei TED Talk, făcând referire la cercetarea pe care a făcut-o asupra dezvoltării umane, încă din copilărie. 

De fapt, această tendință de a fi plăcuți apare „chiar înainte de a putea formula o propoziție coerentă și devine o parte integrantă a personalității adulților în care ne vom transforma în viitor”. 

Așadar, este măcar posibil să luptăm cu un obicei care a fost inoculat în sistemul nostru și în modul în care acționăm încă de când eram în scutece? Pe scurt, da! Aceste trucuri pot ajuta: 

Practică acceptarea 

Primul pas prin care poți să mai slăbești strânsoarea acestui efect pe care opiniile oamenilor din jur îl au asupra ta este, pur și simplu, să accepți că o căutare a validării face parte din natura noastră umană. Este ușor să spui ”nu-l / n-o lăsa să te supere, să te influențeze”, dar nu e realist, declară, pentru Thrive, Jessica Methot, doctor în științe și profesor asociat la School of Management and Labor Relations, Rutgers University.  

Odată ce te împaci cu tendința (naturală) pe care o ai de a fi plăcut, poți să începi să renunți, puțin câte puțin, la dependența de părerea celorlalți. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Evită să cazi în capcana în care despici firul în patru 

Dacă te stresezi în legătură cu ce crede cineva despre tine, s-ar putea să-ți creezi o problemă și o stare de îngrijorare care vor exista, de fapt, doar în capul tău, nu și în realitate. „Dacă cineva nu-ți răspunde imediat la e-mail, asta nu înseamnă că te ignoră în mod deliberat sau încearcă să te submineze”, spune Methot. „Ia în considerare posibilitatea ca partenerul tău de birou abia să se fi întors dintr-o călătorie și încearcă să ajungă la zi cu toate mesajele sau, pur și simplu, este copleșit de un alt proiect.” 

Practic, mai rău decât să-ți pese de opinia cuiva este să devii obsedat de o părere care, probabil, nici măcar nu există în realitate. 

Fă-ți prieteni care să nu fie neapărat de acord cu tine

Cel mai des, căutăm validare din partea altora pentru că noi credem că nu putem să facem față respingerii sau antipatiei. Dacă ai tendința să te întorci împotriva ta atunci când nu primești aprobarea pe care o cauți, poate ar fi cazul să înlocuiești autocritica cu o doză sănătoasă de auto-compasiune. 

Spre exemplu, dacă un coleg sau un prieten nu este foarte convins de decizia pe care ai luat-o sau nu-i place ceva ce-ai făcut (și te ignoră pur și simplu), adu-ți aminte că valoarea ta ca individ nu este dată de faptul că cineva te place sau nu. În concluzie: doar pentru că cineva are o anumită părere despre tine, asta nu înseamnă că ea este și adevărată. 

Citește și:

Cum să-ți învingi nevoia de a mulțumi pe toată lumea

11 lucruri pentru care nu trebuie să-ți mai ceri scuze

Author(s)

  • Rebecca Muller

    editor Thrive

    Rebecca Muller este redactor Thrive. Experiența sa anterioară include joburi în jurnalism editorial și digital. Este pasionată de povești, conexiuni autentice, prioritizarea sănătății mintale și a grijii față de propria persoană. Rebecca este absolventă a Universității din New York, unde a studiat media, cultură și comunicare. Teza sa de licență a cercetat consumul media de fitness dintr-o perspectivă feminină.