În următoarele 7 minute vei afla:

– Care este cel mai nou trend de pe TikTok, care a luat naștere o dată cu izbucnirea războiului din Ucraina.
– De ce este important să aveți în familie un ritual calmant de seară și să nu consumați știri în exces.


Războiul din Ucraina a intrat deja în a douăsprezecea zi, iar părinții din întreaga lume se luptă să-și ajute copiii să proceseze și să gestioneze această criză. Cu siguranță și tu te-ai întrebat cum să-i vorbești copilului tău despre război, iar această grijă stăpânește și copleșește milioane de părinți de pe tot mapamondul.

Copiii noștri sunt deja expuși la informații despre criză — la școală, în conversații cu prietenii și prin intermediul rețelelor sociale. Înmulțirea rapidă a videoclipurilor de pe TikTok cu scene de război a dat naștere unui nou gen, cunoscut sub numele de WarTok. „Am auzit deja adolescenți pe rețelele de socializare care glumesc pe seama pregătirii pentru al treilea război mondial”, spune dr. Hina Talib, medic pediatru și specialistă în medicina pentru adolescenți.

Indiferent de vârsta copiilor noștri, ca părinți, ne putem ajuta copiii să se simtă mai în siguranță, mai puțin temători și mai bine informați în legătură cu conflictul, chiar dacă și noi, la rândul nostru, ne străduim să înțelegem toate implicațiile acestei crize.

Deși ne simțim neputincioși, putem lua măsuri pentru a ne sprijini copiii pe patru paliere principale: conectându-ne cu ei și validându-le sentimentele, ajutându-i să proceseze și să înțeleagă știrile, impunând limite în relația cu tehnologia, implicându-i în acțiuni umanitare și de caritate, atât cât le stă în putere.

Acest ghid te va ajuta să-ți sprijini copilul prin intermediul Micropașilor: acțiuni mici, susținute de știință, pe care le poți pune imediat în aplicare pentru a-ți ajuta copilul să-și sporească rezistența și să-și reducă stresul în această perioadă complicată pe care o traversăm.

Conectare

Într-o perioadă de neliniște și frică, e posibil să nu știm cum să vorbim copiilor noștri despre ceea ce se întâmplă acum în lume. Ce poți să faci este să-ți încurajezi copilul să pună întrebări și să-și exprime sentimentele, reducându-i astfel anxietatea și asigurându-l că este în siguranță și auzit. Conectându-ne cu părinții colegilor săi de la școală, ne vom gestiona mai bine propria anxietatea, în timp ce traversăm această perioadă plină de incertitudini.

Micropași:

Întreabă-ți copilul ce a aflat deja și cum se simte în legătură cu războiul. Înainte de a introduce informații care i s-ar putea părea noi sau înfricoșătoare, pune-i întrebări precum: „Copiii de la școală vorbesc despre războiul din Ucraina? Tu ce crezi despre asta?”. Acest lucru te va ajuta să înțelegi ce știe deja, inclusiv orice informație eronată pe care o poți corecta.

Vorbește zilnic cu copilul tău. Comunicarea frecventă și regulată va reprezenta pentru copilul tău o sursă de încredere și autoritate într-un moment potențial confuz.

Validează-i sentimentele! În loc să-i spui cum să se simtă, spune-i că ceea ce simte este în regulă. Furie, frică, tristețe –  aceste emoții sunt normale pe fondul incertitudinii și ar trebui să fie validate, înțelese și, în nici un caz, respinse. Dacă copilul tău este supărat, poți să-i spui: „Este în regulă să te simți așa. Dacă vrei să vorbești cu mine, spune-mi ce simți!”.

Recunoaște tristețea sau furia pe care o simte copilul tău. Copiii pot fi triști sau supărați când văd fotografii cu alți copii separați de părinți sau, și mai rău, cu copii răniți. Validează-i trăirile și laudă-l pentru grija și empatia de care dă dovadă.

În fiecare zi, asigură-ți copilul că este în siguranță. Copiii se simt mai bine atunci când știu că o situație este gestionată de adulți. Spune-i că nu este în pericol și că adulții fac tot posibilul ca să controleze situația.

Acordă-ți un moment ție însuți ca părinte pentru a-ți încărca bateriile înainte de a vorbi cu copilul tău. Nu vorbi niciodată cu copilul tău despre criză în timp ce tu însuți ești stresat, panicat sau încă procesezi cele mai recente știri. În schimb, acordă-ți un minut în care să respiri adânc și să te gândești bine la mesajul pe care vrei să i-l comunici.

Vorbește cu un alt părinte. Sună sau trimite mesaje unui prieten în care ai încredere, pentru a-l întreba cum gestionează comunicarea cu copilul său în legătură cu războiul și schimbați sfaturi între voi. Conectarea cu o persoană aflată într-o situație similară nu numai că ne ridică moralul, dar ne și susține imunitatea și ne ajută să ne gestionăm anxietatea.

Reîncărcare

Fluxul continuu de informații și opinii provenite dintr-o mulțime de surse (de la social media până la buletinele de știri) poate fi o cauză importantă pentru stresul și anxietatea resimțite, mai ales în perioadele de criză umanitară. De prea multe ori, ajungem chiar să renunțăm la somn ca să ținem pasul cu cele mai recente actualizări – ceea ce dă naștere unui cerc vicios de privare de somn alimentată de stres, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Putem, însă, să oferim un model copiilor noștri și să fim și informați, dar și odihniți în același timp, atât pe plan fizic, cât și mental. Amintește-ți: există un motiv pentru care în avion ni se spune întotdeauna să ne punem primii masca de oxigen. Putem avea grijă mai bine de cei din jurul nostru atunci când noi înșine suntem bine, așa că acordă prioritate somnului, alimentației, mișcării și consumă știri cu moderație. Și tu, și copilul tău vă veți simți mai bine.

Micropași

Stabilește o oră limită pentru știri la sfârșitul zilei pentru copilul tău. Nu putem controla știrile în sine, dar putem controla tehnologia care-i expune pe copiii la știri cu un puternic impact emoțional. Stabilirea unor limite sănătoase pentru consumul media îi ajută atât pe copiii noștri, cât și pe noi înșine să dormim mai bine și să punem știrile stresante în perspectivă.

Profită de ocazie pentru a impune (sau pentru a restabili) limite cu consumul de tehnologie. Copilul tău are acces la telefon sau la tabletă? Aplică controlul parental. Expunerea nesupravegheată a copiilor la știri și mass-media în timpul unei crize poate genera stres și frică.

Dacă tu sau copilul tău vă simțiți stresați din cauza crizei, acordați-vă un minut pentru a respira adânc. Oprește-te și respiră! Astfel îți vei reduce stresul și-ți vei antrena rezistența în fața incertitudinii. Studiile din domeniul neuroștiinței au arătat că putem reduce nivelul de stres în doar 60 de secunde.

În fiecare zi, practică un exercițiu de calmare alături de copilul tău, înainte ca acesta să aibă nevoie de el. Preîntâmpină apariția stresului și ajută-ți copilul să se „reseteze” cu ajutorul unei rutine, cum ar fi să iasă afară, să citească o carte sau să stați de vorbă. Dacă te ajută, setează-ți telefonul să primești notificări regulate pe parcursul zilei care să-ți amintească de acest exercițiu.

Creează un ritual de seară. Cercetările arată că prezența unor rutine consecvente înainte de culcare – cum ar fi o baie caldă, o lectură liniștitoare sau alte modalități prin care să vă reconectați – poate ajuta copiii să doarmă mai bine.

Oferă-i copilului tău un exemplu, aplicând o tehnică de destresare. Este sănătos pentru copii să ne vadă autoreglându-ne. Dacă te simți stresat, ia o pauză pentru a respira profund, întinde-te sau încearcă o altă tehnică cu efect imediat, care te ajută să scapi de stres și pe care copilul tău o poate prelua cu ușurință și pe care o poate exersa, la rândul său.

Ia o pauză zilnică în care să faci mișcare alături de copilul tău. Mișcarea este grozavă pentru a stimula sănătatea mintală a celui mic și pentru a-i reduce stresul. Chiar și câteva minute de alergare, sărituri sau întinderi vor face o diferență.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Plimbați-vă împreună. O scurtă plimbare de cinci minute poate stimula starea de spirit a copiilor noștri, reducându-le stresul. Mai ales pentru copiii mai mari și adolescenți, mersul pe jos (fără vreun contact vizual „inconfortabil” cu părintele de lângă ei) îi poate ajuta să se simtă mai în largul lor și să comunice (mai) deschis cu noi.

La următoarea masă în familie, adăugă un ingredient care întărește sistemul imunitar. Stresul ne poate afecta imunitatea, dar este dovedit științific că alimentele bogate în vitaminele A și D o îmbunătățesc. Crește aportul de vitamina A pentru familia ta, alcătuind meniuri pe bază de brânză, ouă și iaurt și ajută-i să obțină un supliment de vitamina D, consumând pește, precum somonul.

Identifică semnele de anxietate manifestate de copilul tău. Uneori, copiii își exprimă în mod deschis anxietatea, dar alteori își fac griji în tăcere. Fii atent la semne mai puțin evidente, cum ar fi insomnia, modificări ale apetitului, iritabilitate, dependență de prezența adulților sau a unuia dintre părinți. Dacă observi semne de anxietate, asigură-ți copilul că ești acolo pentru ca el, că poate vorbi cu tine oricând, fără teama că va fi judecat, că-ți poate adresa întrebări și că-i poți răspunde, în măsura în care și tu cunoști răspunsul. Pentru că este un context de criză internațională fără precedent, nu avem de unde să știm că TOTUL va fi bine. Nu e nevoie să minți copilul că ești liniștit, pentru că vei transmite verbal un mesaj, iar nonverbal cu totul altul, ceea ce-i provoacă neîncredere, confuzie și anxietate. Comunică-i celui mic că te gândești la opțiuni și că iei decizii legate de acest moment, fără să intri prea mult în detalii.

Implicare

Ca părinți, una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm este să vorbim copiilor noștri despre subiecte pe care noi înșine ne străduim să le înțelegem. Sentimentul de neputință este greu de suportat. Dacă îl avem noi ca adulți, imaginează-ți cât de greu de dus poate fi pentru un copil. Deși nu le vom putea oferi răspunsuri simple, le putem arăta că una dintre cele mai eficiente modalități de a gestiona stresul și de a reduce sentimentul de neputință este acțiunea.

Micropași:

Oferă-i copilului tău exemple pozitive. A te simți neputincios în legătură cu criza poate exacerba stresul, așa că ajută-ți copilul să-și afirme controlul, încurajându-l să ia parte la efortul de a face ceva bun pentru a-i ajuta pe alții. Concentrează-te, pe cât posibil, pe ambele părți ale umanității scoase în evidență de această criză. Pe lângă lupte, bombardamente, invazie, există multă empatie, multă acțiune pozitivă, mult ajutor acordat. Vorbește-i despre ele copilului tău, oferindu-i exemple concrete!

Implică-ți copilul în acțiuni caritabile și de ajutorare a celorlalți. Ajută-ți copilul să găsească o mică modalitate de a oferi, care se bazează pe talentele lui. Încurajează-ți copilul să se gândească la o abilitate pe care o are și să găsească o modalitate de a o împărtăși cu altcineva. Poate să n-aibă nicio legătură cu conflictul din Ucraina. Poate că-și ajută fratele mai mic cu tema la matematică sau te ajută pe tine la pregătirea cinei sau la curățenie. Încurajează-l să se concentreze pe ceea ce poate face concret acum, iar asta îi va contracara sentimentele de neputință și îi va permite să simtă că și acțiunile lui au un impact. Donează bani sau bunuri unei organizații, și ia-l cu tine când faci asta.

Creați-vă o rutină comună de informare, dar selectând atent sursele și verificând informațiile. Fă-ți timp să răspunzi la întrebările copilului tău într-un mod adecvat vârstei – de exemplu, discutând împreună o hartă a regiunii sau citind articole pe site-uri de știri recomandate copiilor, cum ar fi Time for Kids, Știri pentru copii și The Learning Network.

O dată pe zi, enumeră, alături de copilul tău, motivele pentru care ești recunoscător. În vremuri de incertitudine, creierul nostru se concentrează pe aspectele negative ale situației cu care ne confruntăm în legătură cu care face chiar proiecții catastrofice. Recunoștința îi ajută atât pe părinții, cât și pe copii să-și gestioneze mai bine stresul și să-și sporească rezistența.

Tehnici de respirație pe care să le exersezi alături de copilul tău

Tehnica respirației în cutie

Folosește tehnica respirației în cutie pentru a reduce stresul atât la nivel mental, cât și la nivelul corpului.

Respirația degetelor

Această tehnică îți va calma anxietatea, antrenându-ți toate simțurile.

Tehnica respirației fluierate

Trimite un semnal de relaxare către corpul și creierul tău cu ajutorul acestei tehnici de respirație.

Tehnici de eliberare a stresului recomandate copilului tău 

Terapia cognitiv-comportamentală este folosită pe scară largă pentru a trata anxietatea și gândirea negativă. Încearcă aceste tehnici simple sau o versiune a lor adecvată întregii familii, pentru a-ți ajuta copilul să-și gestioneze stările de stres și anxietate.

Tensionează și relaxează

Încleștează-ți pumnii timp de 10 secunde, descleștează-i și relaxează-te timp de alte 10 secunde. Concentrându-te pe relaxarea corpului, vei reuși să-ți relaxezi și mintea.

Creează o cutie a calmării

Include în această cutie mici obiecte, care-l ajută pe copilul tău să se calmeze. Asigură-te că respectiva cutie este suficient de mică încât să poată fi dusă și la școală. În momentele în care se simte copleșit, copilul poate scoate din această cutie obiectele care-l ajută să-și reducă anxietatea.

Scrieți mesaje pozitive pe niște cartoline

Scrieți împreună pe niște cartonașe sau cărți poștale afirmații pozitive, cum ar fi ”Sunt puternic(ă), chiar dacă sunt îngrijorat(ă)”. Atunci când sunt stresați, copiii se pot uita la aceste cartonașe care le reamintesc că pot face față situațiilor stresante și cu încărcătură emoțională puternică. 

Citește și:

Tu ”plantezi” anxietate în copilul tău?

Ce trebuie să știi, ca părinte, despre Discord

Author(s)

  • Jordan Hutchinson

    editor asociat pentru dezvoltarea de conținut Thrive

    Jordan Hutchinson este editor asociat pentru dezvoltarea de conținut la Thrive, alăturându-se echipei Thrive în urmă cu un an pe postul de Content Fellow. În prezent, susține dezvoltarea de conținut inovator. Recent, a absolvit Universitatea George Washington, fiind specializată în literatura engleză, scriere creativă, limba franceză și psihologie.