În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura dintre somn și sănătatea inimii.
– De ce este important să dormi 15 minute în plus pe noapte.


Întrebare:

”Sunt inginer de software la o companie de renume din Silicon Valley și nu reușesc să mă odihnesc suficient. Auzim adesea cât este de important să dormi suficient, însă, adevărul este că lucrez 12-14 ore pe zi pentru a fi competitiv și pentru a reuși să-mi rezolv toate sarcinile profesionale. Am puțin peste treizeci de ani, sunt mulțumit de cariera mea, însă înțeleg și importanța somnului de calitate. Am însă o mare dilemă: îmi doresc să fiu sănătos, să am o viață socială, dar și să mă  odihnesc suficient. Mi se întâmplă adesea să mă simt obosit. Pe de-o parte, îmi spun că sunt tânăr și am timp să mă ocup de mine mai târziu, când voi avea o situație mai stabilă. Însă îmi dau seama că nu e bine așa. Adevărul este că și eu și colegii mei ne lovim cam de același lucru în ceea ce privește activitatea profesională și, dacă ar fi să dormim opt ore pe noapte (în loc de șase), nu am avea cum să ne îndeplinim sarcinile profesionale. Ajutor! – Alex* (inginer de software stresat), Redwood City, California

Răspuns: 

Cu această situație se confruntă foarte mulți profesioniști ambițioși și dedicați, care-și doresc să exceleze în carieră și care, uneori, greșesc  sacrificându-și orele de somn, pe care nu-l consideră într-atât de important. Cu toate că societatea începe să înțeleagă legătura dintre somn și performanță, mai e cale lungă până când companiile vor ajunge să pună accentul pe bunăstarea angajaților lor. Studiile au arătat că o odihnă adecvată și o muncă mai inteligentă, nu neapărat mai intensă, conduc la performanțe mai bune printre profesioniștii din toate domeniile, inclusiv dintr-al tău, Alex. Așadar, sfatul meu este unul foarte simplu: Transformă-ți somnul de calitate într-o prioritate. Vei reuși, astfel, să lucrezi mult mai eficient și să fii și un om sănătos.

Pentru a da și mai multă greutate acestui subiect, am discutat cu Eti Ben Simon, Doctor în Științe și neurolog la Berkley Center for Human Sleep Science (Centrul Berkley de studiu al somnului uman) din cadrul Universității California, care ne-a atras atenția că, atunci când nu te odihnești suficient pe perioade lungi de timp, starea ta actuală și viitoare de sănătate au de suferit. ”Pe termen scurt, vor fi afectate capacitatea ta de a face față la stres, abilitatea de a rămâne concentrat asupra unei sarcini, creativitatea ta și starea generală de spirit,” susține Ben Simon, ”iar pe termen lung, va fi afectată sănătatea inimii. Cercetările au demonstrat că, atunci când nu ne odihnim suficient, crește riscul de a dezvolta demență la bătrânețe. Dar nu e ca și cum n-ai fi știut deja că epuizarea îți face rău! Dacă nu sari peste dușul matinal sau peste mese, atunci, de ce să sari peste orele de somn?”, mai spune Ben Simon.

Am consultat-o și pe Kristen Knutson, un alt specialist în somn, Doctor în Științe, Profesor asociat la Center for Circadian and Sleep Medicine (Centrul pentru medicina ritmurilor circadiene și a somnului) din cadrul Universității Northwestern, care mi-a spus că dormitul insuficient este o problemă dintr-un spectru mai larg, adesea întâlnit în mediile profesionale și la studenți. ”O zi are numai 24 de ore și omul are multe lucruri de făcut, care mai de care mai importante. Cu toate acestea, să-ți construiești niște obiceiuri sănătoase, printre care și un program riguros de somn, atunci când ești tânăr, este esențial pentru a-ți păstra sănătatea în anii ce vor veni,” susține ea.  

”Respectându-ți job-ul și presupunând că ești evaluat în funcție de cantitatea și de calitatea muncii tale, te încurajez să apreciezi dacă este, cu adevărat necesar, să petreci 12-14 ore pe zi lucrând pentru a-ți îndeplini atribuțiile”, a comentat Knutson. ”Privarea de somn poate diminua atenția și eficiența și s-ar putea, de fapt, să lucrezi cu mult mai mult spor (adică, să faci mult mai multe lucruri) dacă dormi mai mult și te forțezi mai puțin să stai treaz.” Atunci când ești odihnit, vei face mai puține greșeli și vei fi mai atent, așadar și mai eficient și productiv. 

”Ți-ar putea părea imposibil să reușești să faci mai multă treabă în mai puțin timp”, spune Knutson. ”Am avut studenți care îmi spuneau că au de citit o sută de pagini într-o zi și că nu ai cum să faci asta mai repede. Însă și-au schimbat părerea atunci când i-am întrebat de câte ori trebuie să revină asupra unei pagini pentru că, la sfârșitul său și-au dat seama că nu au înțeles nimic din ce au citit!” Knutson mai sune și că ai putea rămâne uimit de efectul pe care îl are atenția crescută asupra activității tale. Sugestia ei este următoarea: ”Permite-ți să dormi atât cât ai nevoie timp de câteva săptămâni și observă apoi cât de mult s-a îmbunătățit calitatea muncii tale. ”

”Avem, cu toții, perioade în care, pentru a ne respecta termenele-limită, trebuie să alocăm ceva mai mult timp profesiei”, a comentat Arianna Huffington, fondator și CEO Thrive Global. ”Însă, cheia este să-ți dai timp pentru a te reîncărca, pentru că nu poți munci și trăi în acest fel încontinuu. Te încurajez să fii hotărât și să-ți faci rost chiar și de numai 15 sau 30 de minute în plus de odihnă în fiecare zi renunțând la obiceiurile banale care îți distrag atenția, social media și stat cu ochii în ecrane, în aceste perioade de activitate mai intensă. În plus, te încurajez să fii acea persoană din echipa ta, portavocea ideii că ați putea fi cu toții mult mai productivi dacă ați lucra în modul în care știința a demonstrat că poți obține randament profesional maxim.”

Și nu uita că nu este suficient doar să-ți faci un program de somn, nu contează numai cât timp dormi, ci și cât de odihnitor este acel somn pentru tine. Mai ales în nopțile în care nu poți controla timpul dormit, calitatea somnului devine esențială. 

Ai făcut deja un pas înainte gândindu-te cum să faci să dormi mai mult și ai înțeles cât este de important. Gândește-te, acum, dacă ai putea să-ți asumi un rol de lider în compania ta, în raport cu angajamentul tău față de calitatea odihnei. În cadrul echipei mele, ne încurajăm reciproc să dormim atât cât avem nevoie. De fapt, suntem în competiție cu ”scorurile de odihnă” ale fiecăruia, transformând calitatea somnului în noua (prețioasa) medalie de onoare. Dacă dormi bine, potențialul tău va fi maxim și asta se va reflecta în performanțele tale profesionale. În plus, vei demonstra că ești pionier în abordarea unei probleme care știi că le dă bătăi de cap și colegilor tăi. Aș îndrăzni să presupun că și șeful tău va aprecia faptul că-ți prioritizezi sănătatea și asta numai pentru că va vedea impactul pozitiv asupra activității tale. Poți fi chiar tu acela care va pava calea către o schimbare pozitivă în cultura companiei tale. 

Citește și:

8 experți ne împărtășesc cele mai eficiente sfaturi pentru un somn bun în 2020

Jeff Bezos, fondatorul Amazon: De ce un somn de 8 ore e avantajos pentru acționarii noștri 

Author(s)

  • Shelly Ibach

    Președinte și CEO Sleep Number; expert Thrive pe teme legate de somn

    Shelly este consilier principal în domeniul somnului pentru Thrive. Face parte din comitetul executiv al Minnesota Business Partnership, organizație ce vizează îmbunătățirea continuă a calității vieții în această regiune.