În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce sunt importante ritualurile relaționale.
– Cum evoluează relația cuplurilor forțate să petreacă tot timpul în izolare.


Căsătoria sau parteneriatul domestic nu sunt mereu ușoare: și spun asta din poziția unei femei care este căsătorită și fericită. Da, e frumos să ai parte de iubire împărtășită și de companie. Însă, adevărul este că viața de familie presupune și vase de spălat, și rufe murdare, vine cu la pachet cu socri și replici de genul ”nici până acum n-ai dat de mâncare câinelui?!”. Cu alte cuvinte, relațiile, chiar și cele mai reușite dintre ele, vin și cu bune și cu rele, cu suișuri și coborâșuri. Dar atunci când, peste tot amestecul acesta, cade ca un trăsnet o pandemie, ba chiar peste noapte milioane de cupluri, care petrec carantina împreună și care sunt nevoite să lucreze de sub același acoperiș pentru prima dată în viața lor, se trezesc în fața unei noi provocări: aceea de a-și duce munca la bun sfârșit, reușind, în același timp, să mențină o relație sănătoasă. 

O parte din problemă ține de faptul că cei doi nu mai au parte de timp petrecut fără celălalt.  ”Atunci când ne asumăm o relație pe termen lung, acceptăm să trăim împreună, dar asta nu înseamnă literalmente, 24/24 ore, 7/7 zile”, a declarat pentru Thrive Sarah Melancon, doctor în științe. ”Dacă vei închide împreună două persoane într-o încăpere, indiferent de cât de mult s-ar plăcea unul pe celălalt, tot vor apărea disensiuni, până la urmă”.

”Frustrarea pe care o produce faptul că stau tot timpul împreună este dificil de gestionat pentru cupluri, din cauză că partenerii o resimt ca pe o pierdere a independenței și a identității”, adaugă Clarissa Silva, sociolog, om de știință și coach relațional. Și o spun în cunoștință de cauză, pentru că eu și soțul meu, iubirea vieții mele, lucrăm amândoi de acasă de mai bine de o lună și simțim deja că statul permanent împreună devine greu de gestionat. Am constatat că-mi pierd cumpătul mult mai ușor, că mă frustrează lipsa controlului și că îmi vărs nervii pe el, din moment ce el e singura persoană din preajma mea.  

Și experții în domeniu mă asigură că nu sunt singura în această situație. ”Fiecare își are propriul ritm și propriul mod de a face lucrurile, propriul firesc. Oricât de mult am iubi pe cineva, nu e obligatoriu să reușim de fiecare dată să ne sincronizăm ritmurile”, explică Melancon.

Faptul că ne ”luăm în coarne” din când în când înseamnă că relația noastră este sortită eșecului? Nicidecum. Înseamnă doar că rutinele noastre au fost date peste cap și suntem nevoiți să găsim modalități inedite de a traversa această perioadă, care a devenit noua normalitate. Cum putem face asta: ”Asigură-te că-ți rezervi și anumite activități individuale, chiar și acasă și încearcă să pui în cuvinte, să-i împărtășești celuilalt ce ai simțit, ce ai descoperit, cum a fost experiența aceasta, chiar dacă este vorba despre o activitate măruntă, precum lectura unui articol interesant sau un antrenament descoperit pe internet”, sugerează Dr. Moe Gelbart, doctor în științe, șeful Departamentului de Formare Permanentă de Community Psychiatry din Sacramento. 

O altă tehnică simplă și adesea lăsată deoparte de conectare cu partenerul în perioada carantinei? Adresați-vă întrebări unul celuilalt. ”Nu presupune din start că știi cum a fost ziua pentru celălalt sau cum i s-a părut cina sau la ce i-ar face plăcere să se uite în seara aceasta”, ne sfătuiește Melancon. ”Adresându-i întrebări partenerului, îi comunici că-ți pasă de părerile sale și că vrei să-i cunoști lumea interioară. De asemenea, îți vei reaminti și tu că celălalt este o altă ființă, diferită de tine, lăsând astfel spațiu pentru sporirea atracției”.

Și, desigur, aveți grijă să vă lăsați reciproc suficient spațiu personal. ”Faptul că sunteți amândoi acasă nu înseamnă că intimitatea și limitele nu mai au importanță”, susține Melancon. De exemplu, ”ciocăne la ușă înainte de a intra în încăperea în care lucrează persoana iubită, dacă acesta lucrează într-un cameră cu ușa închisă, sau dă-i spațiu atunci când vorbește la telefon sau pe Skype”.

Însă cel mai important lucru este să folosiți acest timp pentru a vă stabili noi rutine, deoarece rutinele sunt cheia bunăstării psihice și relaționale. Studiile susțin că, atunci când ne construim și respectăm anumite obiceiuri constante, avem șanse mai mari să ne bucurăm de căsnicii echilibrate și un alt studiu având ca temă Conduitele Organizaționale și Procese Decizionale Umane a ajuns la concluzia că în momentele de tulburare sau de anxietate, apelul la un ritual sau la o rutină este mult mai eficient pentru obținerea calmului decât încercarea de a ne calma. ”Ritualurile relaționale alimentează relația”, spune Melancon. ”Acordați-vă timp, la începutul și la sfârșitul zilei, pentru a vorbi despre gândurile, planurile, sentimentele sau reflecțiile legate de ziua respectivă, de exemplu. Unele cupluri fac yoga împreună, meditează, sau se roagă împreună, pentru a obține o conexiune și mai puternică”.

Dacă tu și partenerul tău lucrați amândoi de acasă și vă doriți să vă îmbunătățiți relația, dar și echilibrul personal, încercați să recurgeți la unul (sau mai mulți!) dintre micropașii a căror eficiență este demonstrată științific și pe care ți-i prezentăm în continuare:

  1. Dimineața, înainte de a începe lucrul, petreceți câteva momente de calitate împreună. Gândește-te la această activitate ca la un sumar al planului pentru ziua ce de-abia începe, ca și cum ai discuta cu managerul tău, o prezentare în mare sau un timp pe care ți-l acorzi ca să te concentrezi și să te liniștești. Astfel, vă veți înțelege unul celuilalt nevoile și veți reduce la minim stresul legat de abilitatea de a vă conecta. 
  2. Stabiliți-vă un plan legat de gătit, astfel încât , cel care pregătește masa să o facă pentru amândoi. În funcție de rigorile din programul de lucru al fiecăruia, unul dintre voi ar putea pregăti prânzul, în timp ce celălalt se va ocupa de cină. E o metodă foarte bună de a împărtăși sarcina gătitului, rămânându-vă, astfel, timp pentru voi doi. Iar dacă vă faceți acest plan din timp, veți putea evita momentele de criză, în care ajungeți să mâncați mâncăruri semi-preparate și nu tocmai sănătoase. 
  3. Dați-i partenerului acces la programul vostru de lucru, pentru a putea stabili momentele libere potrivite pentru activități care să vă ajute să vă reîncărcați bateriile. Chiar și cinci minute libere în care vă regăsiți unul pe celălalt contează. Luați-vă o pauză în care să faceți câteva exerciții fizice împreună, să gătiți sau să vă relaxați puțin. 
  4. La sfârșitul programului de lucru, acordă-ți câteva minute de detașare de activitatea profesională, înainte de a te îndrepta către persoana iubită. Acest ”timp-tampon” te va ajuta să te eliberezi de stresul acumulat în timpul zilei. Respiră adânc de câteva ori, citește un articol sau uită-te la un videoclip care n-are legătură cu serviciul tău, pentru a te asigura că ești în cea mai bună formă pentru partenerul tău, astfel încât să aveți parte de o seara reușită. 

Citește și:

7 idei simple care te ajută să-ți păstrezi concentrarea atunci când lucrezi de acasă

13 lucruri pe care le-am făcut cu toții în izolare

Author(s)

  • Danielle Sinay

    editor la Thrive Global

    Danielle Sinay este editor de sănătate și wellness. Este din Los Angeles și locuiește în Brooklyn. O poți citi în Teen Vogue, HuffPost, Man Repeller, Healthline. În prezent este editorialist at Thrive. Urmărește-o pe  Instagram sau trimite-i poze cu animalele tale de companie: [email protected].