În următoarele 6 minute vei afla:

– De ce să ții cont pentru a folosi inteligent suplimentele (de la brand-uri la dozaj).
– Care sunt suplimentele pe care le recomand pentru susținerea sistemului imunitar.


În lucrul cu clienții mei, dar și în viața personală, alături de soț și de cei trei băieți, pun accentul pe prevenție. Am descoperit pe pielea mea că drumul către tratarea unor simptome neplăcute e mai anevoios decât acela de a îmbrățișa un stil de viață sănătos.

Asta nu înseamnă că nu te vei mai îmbolnăvi niciodată. Dar vei putea scurta timpul în care te simți rău și-ți vei ajuta corpul să aibă mai multe șanse să se refacă.

Hai să-ți spun un secret! N-am crezut de la început în suplimente. Asta până când, odată cu sarcina gemelară pe care am avut-o, corpul meu a început să aibă nevoi mai mari, pe care doar o alimentație bună nu le acoperea. Și am decis să mă informez mai mult. După ce am trecut prin multe studii, cărți și discuții cu medici din domeniul medicinei funcționale, în care aveam încredere, am început să experimentez cu suplimentele.

Nu aveam de gând să recomand clienților mei ceva despre care nu știam dacă și cum funcționează. Practica mi-a arătat că suplimentele aduc beneficii de necontestat, dacă sunt folosite cu cap. 

Încep cu o atenționare!

Înainte de a începe să iei suplimente, trebuie să ții cont de următoarele:

– informațiile din acest articol nu înlocuiesc vizita la medic;

– cere sfatul unui medic, mai ales unuia specializat în naturopatie, în special dacă știi că ai afecțiuni autoimune;

– suplimentele nu înlocuiesc un stil de viață sănătos.

La ce să te aștepți?

Suplimentele nu pot face minuni, în sensul că le iei și gata, e în regulă să mănânci fast-food sau alte alimente procesate, să bei alcool sau să n-ai grijă de tine. Suplimentele susțin un stil de viață sănătos. 

Calitatea vieții tale se poate îmbunătăți atunci când te asiguri că organismul tău primește nutrienții și sprijinul de care are nevoie.

Chiar dacă mănânci bine, există posibilitatea de a avea carențe nutriționale. Asta pentru că solul nu mai este la fel de bogat în minerale și pentru că suntem expuși la mai multe toxine.

Corpul tău filtrează aceste toxine în fiecare zi. Are mecanisme de apărare aflate pe poziție. În același timp, are nevoie de grijă din partea noastră. 

Ideea nu este de a folosi suplimentele pentru a suprastimula sistemul imunitar, ci pentru a corecta deficiențe nutriționale, pentru a menține un aport corespunzător de nutrienți și pentru a susține anumite funcții fiziologice, precum funcția sistemului imunitar.

De ce să ții cont când iei suplimente?

1. Testează. De multe ori, nu știm dacă avem într-adevăr nevoie de suplimente. Așa că ne bazăm pe simptome, pentru a lua o decizie în acest sens. Dacă ai posibilitatea, te sfătuiesc să-ți faci analize de sânge cel puțin o dată sau de două ori pe an, precum și alte tipuri de teste. Mai ales toamna și primăvara, când corpul nostru are nevoie de mai multă susținere.

Există teste care indică nivelul de vitamine, minerale, acizi grași din sânge. Vei ști ce-ți lipsește și cum să rezolvi aceste deficiențe. Găsește pe cineva care știe să interpreteze rezultatele analizelor și să le cumuleze cu simptomele pe care le ai, pentru a fi cu adevărat relevante pentru tine. Iată câteva astfel de analize: siderimia, feritina, hemoleucograma completă, magneziu seric, calciu, B12, folatul seric, acizi grași omega 3 și omega 6, vitamina D de depozit, zinc, cupru, vitamina A, vitamina E, vitamina C

2. Alternează brand-urile. Așa cum e important să avem o alimentație variată, când vine vorba de suplimente, lucrurile stau la fel. Folosește diverse brand-uri. Alege un tip de supliment, urmează două-trei cure, apoi treci la altul. Poți reveni la cel dinainte după o perioadă.

Îți recomand să faci asta pentru că fiecare dintre noi e diferit și absorbim nutrienții în mod diferit. Corpul nostru se obișnuiește cu aceleași substanțe cu care vine în contact în mod repetat. Ba mai mult, dacă intervenim din exterior, corpul se bazează pe acest extra suport și își încetinește funcțiile. 

3. Ai grijă la dozaj. Fii atent ca dozele să fie potrivite pentru tine. Nu suplimenta mult și zilnic. Uneori, dozele prea mari suprasolicită corpul și apar dezechilibre. Vitaminele interacționează între ele. Dacă iei doze mari, atunci corpul va avea nevoie și de alți nutrienți pentru a procesa excesul. În loc să iei doze mari deodată, pune accent pe perseverență și, eventual, ia suplimentele mai des, dar în doze mai mici. E la fel de important să faci pauză după o anumită perioadă pentru a-i permite corpului să rămână alert. Cel mai bine este să te sfătuiești cu un specialist și să iei suplimente sub supravegherea lui.

4. Informează-te. Alege produse standardizate. Acestea bifează multiple standarde de calitate. Important este să nu te ghidezi după preț. Un produs mai scump nu este neapărat și un produs mai bun, așa cum nici suplimentele cele mai ieftine nu sunt și cele mai bune. Informează-te înainte de a lua o decizie. La îndemână este să citești etichetele suplimentelor. Evită suplimentele care conțin agenți de încărcare (amidon, dextroză, maltodextrină, gluten), coloranți artificiali, uleiuri hidrogenate, plumb, mercur, dioxid de titan, talc, silicat de magneziu.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Să trecem la suplimentele pe care le recomand pentru susținerea sistemului imunitar. 

1. Suplimente de deparazitare

Îți recomand să începi cu o deparazitare pentru întreaga familie, optim toamna și primăvara. Poate crezi că n-ai nevoie de așa ceva sau poate că analizele tale sunt bune, dar paraziții nu apar întotdeauna la analize. Folosește suplimente pentru deparazitare pentru a scăpa de aceste microorganisme care afectează funcția organelor și produc inflamație în corp, dezechilibrând flora și afectând, astfel, celelalte sisteme.

2. Probiotice și prebiotice

Sistemul digestiv este centrul sistemului imunitar. Probioticele și prebioticele sunt de bază pentru a susține sănătatea sistemului nostru digestiv. Acestea restabilesc și mențin armonia florei intestinale. Astfel, corpul tău devine mai puternic. Dacă n-ai luat niciodată probiotice și prebiotice sau n-ai mai suplimentat de ceva timp, începe cu doze mai mici. Amintește-ți să iei aceste suplimente în cure. Dacă ai probleme mari la nivelul sistemului digestiv, îți recomand analize de floră și să te consulți cu un medic care vede vindecarea ta holistic.

3. Vitamina C 

Suplimentează cu vitamina C când simți că te ia o răceală sau cei din jurul tău sunt bolnavi. Vitamina C susține producția de limfocite și activitatea fagocitelor, care ajută la protejarea corpului de infecții. De asemenea, acționează precum un antioxidant întărind bariera protectoare a pielii. Îți recomand forma lipozomală sau tamponată. Uleiul de cătină este și el o sursă bună de vitamina C.

4. Omega 3 

Ia Omega 3 preventiv, în cure de-a lungul anului, dar mai ales când starea ta de spirit nu este grozavă sau în caz de inflamație. Omega 3 este un bun anti-inflamator, susține sănătatea inimii, a pielii, a oaselor și a articulațiilor. Ajută și la îmbunătățirea somnului, fiind un element-cheie în refacerea corpului.

5. Vitamina D 

Corpul produce vitamina D în mod natural, când este expus direct la lumina soarelui. Suplimentarea cu vitamina D este binevenită, în special în sezonul rece, când ne expunem mai puțin la soare sau când stăm mult în casă. Studiile arată că, dacă nu avem suficientă vitamină D în corp, crește riscul de infecții și boli autoimune, precum artrită reumatoidă, diabet, boala colonului iritabil. Eu recomand vitamina D în varianta uleioasă și din surse naturale, pentru că îi crește biodisponibilitatea. Dacă iei doze mai mari de vitamina D, de peste 1000 UI/zi, este bine să adaugi magneziu pentru a ușura asimilarea. 

6. Zinc și seleniu

Zincul este esențial pentru susținerea funcției celulelor sistemului imunitar, printre care neutrofilele și natural killer cells, parte din imunitatea înnăscută a corpului. Ți-l recomand în perioade cu infecții frecvente. Un deficit de zinc crește predispoziția către infecții. Zincul este deseori administrat în combinație cu seleniu, pentru că fac echipă bună împreună. Însă, atenție: zincul reduce cantitatea de cupru pe care corpul o poate absorbi. Și cuprul, alături de zinc, este și el parte din super enzima SOD (super oxid dismutaza), unul dintre cei mai puternici antioxidanți din corpul tău. Dacă iei zinc pe termen mediu, ar fi bine să consumi mai multe alimente care sunt sursă de cupru (ficat, nuci, semințe, shiitake, frunze verzi) sau să administrezi și suplimente de cupru în doze mici.

Acestea sunt suplimentele pe care-ți recomand să pui accent. Mai sunt și alte suplimente pe care le iau ocazional pentru a susține sistemul imunitar:

Vitamine din complexul B, mai ales în perioade de slăbiciune.

Echinacea (cu propolis) pentru prevenție, dacă este luată sub formă de pastile și pentru ameliorarea simptomelor când se folosește tinctura.

Polygemma Imunitate și vitalitate pentru prevenție pe timp îndelungat.

Produsele stupului și diverse tonice.

Ciuperci ganoderma, maitake.

Uleiuri esențiale diverse.

Imunitatea nu este doar despre suplimente, ci despre sănătatea florei, odihnă, expunerea la lumină naturală, o alimentație variată, mișcare și voie bună. Amintește-ți că suplimentele susțin un stil de viață sănătos. Deci trebuie în continuare să ai grijă de ceea ce mănânci și ce faci. Îți doresc să fii bine cu tine și să te bucuri de sănătate în fiecare zi!

Citește și:

Remedii ayurvedice pentru carența de fier

Arianna Huffington: De ce uităm de arma ascunsă pe care o putem folosi în lupta cu COVID?

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.