În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce faci cu mâncarea care-ți rămâne de la petrecerea de Revelion.
– De ce să eviți să porți agrafe și broșe în noaptea de Anul Nou. 


Dacă nu ți-ai rezervat un loc la restaurant, o cameră de hotel într-o stațiune turistică sau chiar o vacanță de Revelion undeva în afara țării, nu înseamnă că trecerea dintre ani trebuie să fie tratată ca orice seară. 

Sper ca prin acest articol să te motivez să sărbătorești cum trebuie trecerea dintre ani, la buget restrâns. Chiar dacă banii nu sunt o problemă pentru tine, e mai bine să-i păstrezi pentru îndeplinirea altor dorințe în loc să-i cheltui degeaba, pentru că bucuria nu se cumpără de la magazin și asta deja o știi. 

Venim după un an greu, obositor fizic și psihic. Suntem secați emoțional și parcă n-avem chef de nimic. Vă propun să lăsăm anul acesta să treacă și să ia cu el tot ce nu ne-a făcut bine, toate fricile, toate grijile, toate necazurile sau, cum se zice, ”cele rele să se spele”. 

Mai departe haideți să privim cu optimism și speranță către noul an. Să căutăm emoțiile noastre bune, frumoase, pozitive cu care să ne îmbrăcăm sufletele și să pornim în noul an cu optimism.

Pentru ca să întâmpinăm noul an cu bucurie, așa cum se cuvine, sunt câteva lucruri care contează, cum ar fi meniul, aranjarea mesei, atmosfera, oamenii cu care ne vedem sau auzim și alte câteva elemente pe care le vei descoperi mai jos în articol. 

Masa de Revelion

Fă cumpărături și gătește doar pentru câți oameni vor fi la masă. N-are rost să faci risipă de alimente și, de fapt, risipă de bani. 

Pentru un an bun și prosper se recomandă să ai pe masă mâncare cu produse rotunde care aduc ideea de bani, de exemplu linte, chiftele, roșii, ciorbă de perișoare, salată de icre, gogoși, fructe rotunde.

Dacă după petrecere rămâi cu mâncare, pune și invitaților la pachet, pune o parte la congelator dacă se poate și lasă o parte să se consume în casă în următoarele zile. 

Reinventează rețete pe baza produselor care rămân: acesta este un truc care-ți poate economisi mulți bani în timpul anului, când folosești restul mâncării de la o masă ca să faci alte rețete. 

În cazul în care știi că nu mai consumi mâncarea, fă pachete și lasă-le oamenilor pe care îi întâlnești și știi că au nevoie, poți face cuiva o mare bucurie cu un mic efort din partea ta. 

La miezul nopții nu trebuie să-ți lipsească șampania sau o altă băutură festivă. Desertul ar trebui să fie un tort sau o prăjitură deosebită pentru un an dulce și savuros.

Modul în care aranjezi masa contează mult pentru atmosferă. Scoate farfuriile cele mai frumoase, paharele elegante, adaugă șervețele deosebite, pune pe masă o crenguță de brad, câteva globuri mici, lumânări, flori, sau orice decorațiuni care pot da mesei un aer special. Dacă reușești să aduci în jurul mesei și câțiva oameni dragi, seara va fi o bucurie.

Îmbrăcămintea

Cum să te îmbraci? Frumos. Elegant. Strălucitor. Exact așa cum ți-ai dori să fie și anul care vine. Tocmai întâmpini un an nou din viața ta! Da… știu că în fiecare zi faci asta, doar că acum o faci în aceeași zi cu toată omenirea. Este o noapte specială în care toți ne umplem de speranță pentru un an nou plin de bine, de prosperitate, de sănătate, de bunătate.

Lasă trenigul sau pijamaua în care te simți confortabil, chiar dacă nu te vede nimeni sau te văd doar cei de-ai casei sau pisica și cățelul, te îmbraci frumos pentru tine și nu pentru alții. Ia-ți haine elegante, pune un pic de machiaj și un strop de parfum la încheietura mâinii: o să te facă să te simți mult mai bine. Deja este tradiție să purtăm un obiect vestimentar roșu pentru noroc și să avem bani în buzunar. 

Ia-ți ceva roșu pe tine și speră ca tot anul să atragi norocul. Am auzit că la trecerea dintre ani nu e de bun augur să purtăm lucruri noi, cum ar fi o curea nouă, agrafe de păr, clame, broșe sau alte accesorii despre care se spune că ne blochează sau ne leagă norocul.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Atmosfera și petrecerea

Ca să intri în atmosferă, contează câteva aspecte, cum ar fi muzica, decorațiunile, accesoriile, activitățile din seara de Revelion. 

Fă-ți un playlist cu melodii care-ți dau energie sau verifică din timp programul TV să știi ce alegi și să nu petreci seara cu telecomanda în mână. 

Decorează casa sau măcar o zonă cum ar fi un perete la care să îți faci poze festive, chiar dacă nu le postezi nicăieri, sunt pentru tine. 

Accesoriile de petrecere se pot cumpăra sau le poți face chiar tu cu puțină imaginație. Chiar dacă ți se par copilărești o să te distreze și despre asta este vorba în această seară. 

Activitățile cu care ocupi timpul trebuie să fie bine alese și pe gustul celor care sunt cu tine la petrecere. Astfel vă veți distra și amintirea acestei petreceri va ramane cu voi mulți ani. 

O idee bună este să-i inviți pe cei prezenți să își facă fiecare câte o listă de dorințe pentru anul care urmează. Pregătește câte o hârtie și ceva de scris pentru fiecare participant, ține totul la îndemână într-o cutie. Fiecare va ascunde lista și o veți verifica la finalul anului.

Jocurile de societate în care toți participă și toți se distrează sunt binevenite și binedispun pe toată lumea. Dacă sunteți șase persoane, nu alege jocuri care se joacă în patru persoane, de exemplu. Alege să jucați mimă, cărți sau să faceți un concurs de genul celor din teambuilding-uri la care toți participă și cine pierde nu se supără.  Pregătește recuzita cu tot ce ai nevoie ca să le ai la îndemână când începe jocul. 

Petreceri video? Un mare da! 

Chiar dacă distanța sau orice altceva ne desparte, cu ajutorul internetului putem fi aproape de cei dragi. Stabilește prietenii cu care vrei să te vezi, fă un program împreună cu ei și sună-i la ora stabilită pe cei  cu care ai convenit să vă vedeți și să ciocniți un pahar virtual. Pentru că este o seară de petrecere, sunt șanse mari ca toate discuțiile să fie frumoase, pline de optimism și să te încarce cu energie pozitivă. 

Fă ceva nou!

Ți-aș propune să faci ceva nou în această seară, ceva ce va rămâne cu tine tot anul. Învață un joc nou. Găsește tutoriale pe internet și dedică-ți timp să înveți jocul pe care l-ai ales dacă nu ai pe cineva în casă care să te învețe. 

Încearcă să faci origami, sau orice alt proiect mic DIY. Testează variante de cocktail, sunt o grămadă de rețete cu sau fără alcool: o să te distrezi grozav în rol de barman și anul viitor poți apela la câteva rețete când dorești să te întorci la atmosfera festivă de care te-ai bucurat de Revelion. 

Gătește o rețetă nouă sau doar învață să aranjezi mâncarea de pe farfurie într-o prezentare de chef, tot anul care vine te vei bucura de ideile noi pe care le-ai învățat în seara de Revelion. 

De final…

Din tot ce v-am prezentat mai sus sunt multe lucruri și activități pentru care n-aveți nevoie de bani, ci doar de puțin entuziasm și imaginație. Puteți organiza o seară de Revelion deosebită pentru voi și cei dragi, să folosiți lucrurile pe care deja le aveți, dar să puneți mult suflet în organizare. 

Dacă sunteți plecați pentru petrecerea de Revelion, puteți reține câteva idei pe care să le folosiți dacă atmosfera lasă de dorit. 

De exemplu, poți să propui un atelier de cocktailuri pentru care înveți de pe internet câteva rețete, sau să ai în geantă post-it și să împarți bilețele pe care fiecare să-ți facă o listă de dorințe, sau reține câteva jocuri ușor de implementat cu ce se găsește la o petrecere, de exemplu linguri în care să transporți portocale, în timp ce faci un traseu printre scaune sau sticle de suc, și lista poate fi lungă.

Vă doresc să aveți parte de o petrecere de vis și anul care vine să aducă cu el mult bine, sănătate, liniște sufletească, progres personal și, bineînțeles, financiar. La mulți ani!

Citește și: 

Cele mai inedite obiceiuri de Anul Nou pentru noroc și bani

Iar cuvântul anului este… ”reziliență”

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.