În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să te bucuri și de victoriile colegilor tăi de echipă, ca și cum ar fi ale tale.
– Cu cine ar trebui să vorbești în fiecare zi și să-i spui că se descurcă de minune.


Probabil că și tu ai la birou colegi care radiază de încredere și par să navigheze cu ușurință prin viață, orice provocări ar avea de înfruntat, dar care o fac cu un scop înnăscut al sensului și al direcției. Dar adevărul este că foarte puțini dintre noi sunt atât de dezinvolți și au atâta încredere în ei, indiferent de circumstanțe. Tranzițiile dificile, cum ar fi un șef nou, schimbarea locului de muncă sau chiar un feedback mai tăios te pot doborî, dacă ești genul care n-are prea multă încredere în sine. Totuși, cercetările demonstrează că, dacă învățăm să ne antrenăm încrederea în forțele proprii și să deprindem obiceiuri care ne susțin respectul față de propria persoană, ne putem întări stima de sine. Iată cinci Micropași simpli, care te vor ajuta să fii mai încrezător în forțele proprii.

Poartă-te cu tine așa cum te-ai purta cu un prieten apropiat

Ne tratăm prietenii cu blândețe, oferindu-le cuvinte de încurajare atunci când sunt cu moralul la pământ. Dar cu noi înșine nu suntem la fel de indulgenți. Însă cum ar fi să devii cel mai înfocat susținător al tău? O modalitate de a face asta este să-ți notezi și să repeți afirmații precum: ”Sunt complet și împlinit” sau ”Mă descurc de minune”. Poți să-ți spui asta în timp ce te privești în oglindă. La început, poate o să ți se pară ridicol sau forțat. Dar afirmațiile pozitive au un efect cumulativ. Dacă le repeți cu regularitate, vei începe să crezi în ele.

Privește înapoi la lucrurile pe care le-ai realizat și de care ești mândru

O modalitate simplă de a-ți spori încrederea în forțele proprii este să ai un folder în computer sau un caiet în care să-ți notezi proiectele pe care le-ai finalizat și de care te simți mândru, dar și laudele și confirmările pe care le-ai primit în trecut de la colegi sau manageri. Să recitești un mesaj de la șeful tău, care-ți mulțumește pentru un lucru bine făcut sau un mail în care un coleg își arată recunoștința pentru sprijinul pe care i l-ai acordat, îți poate reaminti cât de valoros ești.  


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ascultă-i pe cei care-ți spun care sunt punctele tale forte

Dacă ai nevoie de un boost de încredere, conectează-te cu colegi, prieteni și mentori pe care-i respecți. Pentru că adeseori nu auzim lucruri dacă nu întrebăm, cere-le un feedback pozitiv.

Uneori, e foarte util să auzim de la o altă persoană în ce mod contribuim mai exact la succesul echipei. Atunci când un coleg îți spune ce diligent, talentat și eficient ești, crede-l pe cuvânt. Pentru că este adevărat!

Părăsește-ți zona de confort

Cercetările științifice arată că asumarea riscurilor este benefică pentru încrederea și starea noastră de bine. Asta nu înseamnă că trebuie să sari cu parașuta sau să escaladezi Everestul (deși există și oameni cărora le plac ți provocările extreme), poate fi pur și simplu ceva ce faci în afara rutinei tale obișnuite. La serviciu, asta poate însemna că începi o conversație cu cineva pe care ai dori să începi să-l cunoști sau să sugerezi o nouă idee într-o ședință.

Sărbătorește-ți toate victoriile, oricât de importante sau minore ți s-ar părea

La sfârșitul zilei sau al săptămânii, notează-ți toate lucrurile pentru care te simți mândru. Fie că te-ai conectat cu un coleg, fie că ai terminat un proiect la timp sau că te-ai ocupat de grădina din jurul casei, după program, toate aceste lucruri merită sărbătorite. În egală măsură, sărbătorește și victoriile celorlalți. Uneori, permitem ca succesul celorlalți să-l umbrească pe al nostru și să ne diminueze entuziasmul. În loc de asta, poți alege să fii inspirat și încurajat de victoriile lor, știind că e loc pentru toți sub soare.

Citește și:

7 sfaturi utile pentru a-ți crește stima de sine și a-ți construi o carieră de succes

Cum să te faci auzit la birou

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    editor la Thrive SUA

    Elaine Lipworth este o jurnalistă premiată și o reporteriță care a colaborat la multe emisiuni TV. A scris despre filme, lifestyle, psihologie și sănătate pentru publicații din toată lumea. A colaborat cu The Guardian, The Times, You Magazine, Marie Claire, Harpers Bazaar,  Women’s Weekly și Sunday Life (Australia). A scris pentru companii de producție de film precum Fox, Disney și Lionsgate. Recent, Elaine a predat jurnalism ca profesor colaborator la Pepperdine University. Originară din Marea Britanie, Elaine e căsătorită, are două fiice și trăiește în Los Angeles.