În următoarele 3 minute vei afla:

Care sunt cele două motive care ne încurcă atunci când vrem să-i citim pe ceilalți.
– De ce este bine să-ți menții mereu vie curiozitatea în legătură cu cei din jurul tău.


După săptămâni de explicații elaborate și ciudate, schema de înșelătorie a copilului nostru de grădiniță s-a prăbușit. Reprezentanții școlii au sunat și ne-au spus, politicos, că n-o vor mai credita pe micuța noastră pentru masa de prânz. Și că speră că vom acoperi noi datoria existentă deja, ca să evităm situația ciudată în care vor refuza să mai hrănească un copil de cinci ani. 

Această veste neașteptată ne-a făcut să ne dăm seama, brusc, de ce micuța noastră escroacă se întorcea acasă cu pachețelul pentru prânz aproape neatins, de săptămâni bune. Faptul că a descoperit, la un moment dat, că era suficient să-și spună numele ca doamnele de la cantină să-i dea lapte cu ciocolată pe credit a făcut-o să pluseze și, în câteva săptămâni, să obțină prânzuri complete (și gustoase) oferite de cantină. 

Sigur, această informație n-a reușit să elucideze misterul cum de doi părinți educați (unul dintre ei chiar studiind modul în care oamenii îi percep pe ceilalți) au eșuat atât de spectaculos să vadă semnele și să înțeleagă ce se întâmpla cu fetița lor. Pentru că, surprinzător, noi nu ne-am îndoit niciodată de explicațiile incredibile pe care ea ni le dădea cu privire la pachețelul (sănătos) de acasă pe care-l aducea mai mereu înapoi. 

Să-i citești pe ceilalți este, pe cât de provocator, pe atât de important. Încercările noastre zilnice de a ne face o idee asupra celor din jur (să ne dăm seama ce gândesc, ce simt, cum percep ei lucrurile și care sunt motivațiile pe care le au) ne ghidează comportamentul în relația cu aceștia. Toate aceste indicii reprezintă, de fapt, cărămizile care stau la baza conexiunilor noastre sociale. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În cea mai mare parte a timpului ne străduim să-i citim pe ceilalți cu cât mai multă acuratețe, însă cercetările arată că două motive ne încurcă în mod frecvent în acest demers. În primul rând, să-i citești pe oameni poate fi extrem de dificil. Pentru că, de fiecare dată când o să putem să ne luăm după prima impresie sau să tragem o concluzie rapidă… o s-o facem. Atunci când fiica noastră ne-a spus că n-a putut să mănânce pachețelul, pentru că toate prietenele ei stăteau la povești în timpul prânzului, a sunat un pic ciudat. Însă a fost mai ușor să-i acceptăm explicația decât să cerem amănunte suplimentare. 

În al doilea rând, să ajungi să citești o persoană și să descoperi cum este ea cu adevărat poate prezenta niște riscuri. Uneori, poți afla niște lucruri care nu-ți plac, poți descoperi adevăruri pe care le consideri periculoase. Pentru că n-am luat în calcul nicio altă posibilitate, noi am evitat chiar să ne gândim ce ar spune despre noi, ca părinți, faptul că am crescut un copil cu probleme etice de comportament. 

Așadar, cum putem evita aceste capcane? Una dintre strategii poate fi să acționezi ca un detectiv: gândește-te la multiplele motive pe care le poate avea cineva ca să se comporte într-un anumit fel, apoi caută probe care să confirme sau să infirme fiecare dintre acele motivații. Să spunem că-ți povestește copilul că profesorul lui are o problemă personală cu el și că-i poartă pică. Ia în calcul ca această idee de vendetă să fie posibilă. Însă, provoacă-l, apoi, pe cel mic să dezvolte cel puțin două teorii contrare și să aducă argumente pro și contra pentru fiecare dintre ele: când a început profesorul să se comporte într-un anume fel? Ceilalți copii din clasă au parte de același tratament? 

Nu-ți închipui mereu că ești Judecătoarea Judy (personajul principal al reality show-ului Judge Judy, în care mici cazuri sunt prezentate curții și sunt soluționate la TV – n.red.). Poate că te simți liniștit gândindu-te că-i cunoști pe cei din jur, că știi cum gândesc și cum simt, pentru că i-ai văzut în acțiune. Acest fals sentiment de siguranță îți anulează curiozitatea de a învăța câte ceva despre motivațiile lor interioare. 

Lasă în schimb detectivul din tine (fie el Sherlock Holmes sau Miss Marple) să se manifeste. Să-i citești pe ceilalți presupune o grămadă de muncă detectivistică. Vei fi nevoit să faci față incertitudinii, în timp ce testezi mai multe teorii și cântărești mai bine dovezile. Cu toate acestea, răsplata este pe măsura eforturilor: la final vei reuși să înțelegi mai bine oamenii și să știi cu mai multă acuratețe care sunt lucrurile care-i fac pe ceilalți să reacționeze. 

Citește și:

Copilul interior te ajută sau te sabotează în carieră?

10 comportamente toxice ale părinților care determină copiii să devină adulți disfuncționali

Author(s)

  • Hunter Gelbach

    profesor de educație

    Este profesor de educație și prodecan la Johns Hopkins School of Education, unde este și responsabilul programului de licențiere. De asemenea, ocupă și postul de consultant senior în cercetare la Panorama Education.