În următoarele 5 minute vei afla:

– Unde își are originea tradiția cioplirii dolveacului.
– Dacă dovleacul este fruct sau legumă.


Iată o întrebare de sezon: este dovleacul fruct sau legumă? La o simplă căutare pe internet, vei descoperi o sumedenie de răspunsuri și argumentări deopotrivă. Din punct de vedere botanic, ținând seama de faptul că dovleacul conține semințe și se dezvoltă dintr-o floare, el este un fruct. Cu toate astea, din cauza modului în care îl folosim în bucătărie, mulți consideră dovleacul a fi o legumă. Alte fructe „legume” sunt: castraveții, dovleceii, vinetele și roșiile.

Versatilitatea dovleacului, precum și faptul că este un fruct specific toamnei, l-au făcut vedeta unei sărbători în cadrul căreia deghizarea joacă un rol central: Halloween. Cu ocazia acestei sărbători, dovleacul, golit de miez, este transformat într-un felinar cu aspect amuzant, aproape tragi-comic. Istoria sculptării unor fețe cu aspect înfricoșător în coaja dovleacului își are originea în folclorul irlandez. Inițial, aceștia scobeau miezul ridichilor negre, apoi sculptau fețe înfricoșătoare în coajă, puneau lumânări înăuntru și atârnau felinarele la intrarea în casă pentru a speria duhurile necurate, care ar fi bântuit după apusul soarelui. Irlandezii emigrați în America au dus cu ei această tradiție, dar au înlocuit ridichile negre cu dovleacul, nativ în America de Nord. Folclorul locuitorilor insulelor britanice, puternic influențat de tradiția celtică, a încorporat obiceiul irlandez în manifestările de Halloween. Astfel, fețele înfricoșătoare au devenit un ajutor al deghizării, care are la origini același scop: derutarea duhurilor necurate.

Dar, dincolo de întrebuințarea jucăușă a acestuia, care ajunge sperietoare de Halloween, trebuie spus că dovleacul, în toate variantele din comerț, are numeroase beneficii pentru sănătate. Astfel, pe lângă faptul că, spre deosebire de pepene, cu care se aseamănă, coaja tare a dovleacului îi permite să se păstreze proaspăt multă vreme după ce a fost cules, miezul acestuia este o bogată sursă de fibre, potasiu și alți nutrienți. Acești nutrienți ajută organismul nostru, consumul dovleacului fiind benefic pentru digestie, presiunea arterială, sănătatea pielii și a părului, doar pentru a enumera cele mai importante beneficii. În acest context, dovleacul poate fi un ingredient aromat pentru diverse feluri de mâncare.

Iată câteva idei: semințe coapte condimentate, piure, plăcintă, brioșe, dovleac copt în cuptor, supă-cremă etc. Mai jos sunt câteva rețete la care și eu apelez atunci când îmi e poftă de ceva bun, dulce natural și plin de nutrienți și fibre:

1. Plăcintă de dovleac, fără aluat (rețetă americană)

Ingrediente:

500 grame piure de dovleac (miezul fiert și pasat);

  • 250 ml smântână;
  • 3 ouă mari;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • nucșoară, ghimbir și cuișoare măcinate, după gust.

Mod de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius.
  • Unge o tavă pentru plăcintă cu ulei sau unt.
  • Amestecă toate ingredientele într-un bol și omogenizează. Toarnă apoi amestecul în tavă, nivelează-l și dă-l la cuptor pentru 60 minute.
  • Oprește cuptorul și lasă plăcinta să se răcească încet, în cuptor, cu ușa deschisă. Apoi, pune tava la frigider peste noapte (sau pentru cel puțin patru ore).

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Supă-cremă de dovleac

Ingrediente:

  • 1 dovleac plăcintar mai măricel;
  • 2 cepe;
  • 2-3 căței de usturoi (la alegere);
  • 1-2 morcovi;
  • Apă;
  • Sare și piper sau amestec de ierburi, după gust.

Mod de preparare:

  • Pune într-o oală mare apă la fiert, cu puțină sare.
  • Taie și curăță dovleacul de semințe și coajă, apoi porționează miezul în bucăți.
  • Curăță și taie ceapa în sferturi. Curăță usturoiul și morcovii de coajă.
  • Pune la fiert legumele. După ce s-au fiert, oprește focul și pune legumele în blender și mixează (poți adăuga din apa în care au fiert, pentru a obține consistența dorită). Dacă dispui de blender vertical, poți să mixezi legumele în oală. Pune oala pe aragaz la foc mic și adu supa la temperatura de fierbere, apoi adăugă uleiul, ierburile aromate, piperul și sarea, după gust.

3. Humus de dovleac

Ingrediente:

  • 500 grame piure de dovleac;
  • 1 conservă năut fiert, scursă de zeamă;
  • 50 grame pastă tahini;
  • 2 linguri oțet de mere;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată;
  • ½ linguriță boia de ardei dulce;
  • sare, după gust;
  • semințe de susan, pentru decor.

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele cu ajutorul mixerului. Pune pasta rezultată într-un bol pentru servit și ornează cu semințe de susan, scorțișoară și boia dulce, după gust.

Îți doresc o toamnă aromată și cu rețete din alimente de sezon, care să te binedispună și să-ți ofere energie!

Citește și:

7 strategii de mâncat sănătos când călătorești

5 dileme despre micul dejun, elucidate

Author(s)

  • Florina Badea

    nutrition&wellness coach

    Florina Badea este health&wellness coach acreditat internațional și tehnician nutriționist acreditat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, precum și Trainer acreditat ANC. Florina este creatoarea proiectului Food for Brain, un concept propriu care vorbește despre mâncare ca hrană pentru creier, în primul rând. A fondat comunitatea Wellness Fairy, din care fac parte în jur de 45.000 de femei preocupate de sănătatea și starea lor de bine. Wellness Fairy este un concept educațional inspirat chiar de cititoarele blogului www.florinabadea.ro, aflat în topul celor mai vizibile proiecte online la categoria ”Stil de viață sănătos&sport”, în Digital Report, un proiect BIZ și Zelist Monitor.