În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum se asemănă privarea de somn cu starea de alcoolizare.
– Cum să-ți reduci pofta de dulce.


Pe vremea când lucram full-time ca freelancer, înainte de job-ul de la Thrive, am avut ocazia să port o discuție cu Arianna Huffington despre somn. Pe atunci, sufeream, în mod ironic, de o acută lipsă de odihnă, sărind frecvent peste somnul de noapte și chinuindu-mă să-mi finalizez disertația de master. Cu toate acestea, eram față-în-față cu unul dintre experții mondiali în somn, propunându-mi să scriu un articol despre importanța odihnei, în timp ce eu nu reușeam să dorm mai mult de două-trei ore pe noapte în mod obișnuit. Nu era doar un gest ipocrit, ci și complet prostesc și, până să vorbesc cu Arianna, nu aveam nicio idee despre cât de dăunător este acest mod de viață, atât pentru starea de bine, cât și pentru capacitatea de a lucra. 

Când mă uit înapoi, mi se pare că trăiam în beznă (exceptând lumina albastră emisă de ecranul telefonului.  Mă trezeam adesea funcționând la 10% din capacitate, în timp ce computerul și telefonul meu erau mereu la 100%. Ajunsesem să fiu atât de prinsă de munca mea, încât mă preocupau mai mult dispozitivele, decât propria stare de bine și nu mă opream nicio secundă ca să mă pun și pe mine la încărcat.

De-abia funcțională, luam medicamente pentru deficit de atenție și consumam câte patru-cinci cafele cu gheață pe zi, uneori chiar mai multe. Astfel încât, atunci când încercam să dorm, nu reușeam deloc Sistemul meu era plin-ochi de substanțe energizante. Tot ce reușeam era să zac trează. Până în ziua când am purtat acea discuție cu Arianna. 

Pe parcursul conversației noastre am aflat că odihna insuficientă nu numai că te aduce în pragul epuizării, ci îți afectează, practic, toate celelalte paliere ale vieții. Începând cu sănătatea fizică și aspectul fizic, până la echilibrul psihic și starea de spirit, mi-am dat seama că întreaga mea existență era afectată de lipsa somnului. Și chiar așa este! Mai ales atunci când vine vorba despre învățat și muncă: Studiile au arătat că privarea de somn este asemănătoare consumului excesiv de alcool, adică te afectează serios în plan cognitiv. Atunci când nu dormi deloc timp de 24 de ore e ca și cum ai fi beat. Și sigur nu era ăsta modul în care doream să-mi scriu disertația. 

În acea zi mi-am jurat că am să dorm cel puțin opt ore în fiecare noapte și așa am și făcut! Am prea puține cuvinte pentru a descrie impactul pozitiv pe care l-a avut această decizie asupra stării mele de bine, însă voi încerca să-mi descriu experiența. Am să-ți vorbesc despre opt moduri în care cele opt ore (sau mai multe) dormite în fiecare noapte mi-au îmbunătățit viața semnificativ. 

1. Mă trezesc mult mai devreme și am mintea mult mai limpede

Înainte, aveam zece alarme setate doar ca să mă dau jos din pat – alarme care continuau până după-amiaza. Pur și simplu nu puteam să mă extrag din așternuturi, indiferent de moment sau de faptul că reușisem să adun orele de somn necesare. Programul meu de odihnă era atât de dezordonat, încât, chiar dacă dormeam opt ore într-o noapte, eram epuizată în urma celorlalte nopți din săptămână în care nu reușisem să dorm decât trei ore. 

Acum, mă trezesc întotdeauna devreme și la timp și chiar mă simt bine! Sigur, am nevoie de vreo cinci minute ca să văd clar (dar cred că majoritatea oamenilor pățesc așa), însă, după ce termin de hrănit câinii și pisicile, sunt complet trează, funcțională și aptă să-mi încep ziua – și să le fac față animăluțelor mele foarte pline de viață, care, mai apoi, se supără pe mine pentru că plec de acasă. 

2. Consum mai puțină cofeină

După cum spuneam, obișnuiam să beau câte 5-6 cafele cu gheață pe zi, iar dacă e să fiu sinceră, probabil și mai multe. Eram în stare să beau cafea la orice oră: din clipa în care mă trezeam și până înainte cu câteva ore să mă bag în pat. Dacă nu aș fi băut cafea, nu aș fi putut să funcționez. 

Acum, nu beau deloc cafea înainte să ajung la birou și reușesc să beau, de cele mai multe ori, ceai. În zilele libere, când simt că îmi e foarte poftă de cafea – ceea ce se întâmplă destul de rar, cu toate că uneori mor de pofta unui latte – mă limitez la una singură pe zi….dimineața. Și chiar și așa, mă simt agitată!

3. Am încetat să mai iau medicamente pentru deficitul de atenție

De când am început să dorm constant câte opt ore pe noapte, reușesc să rămân concentrată perioade lungi de timp și să-mi duc sarcinile la bun sfârșit; și asta, fără să mai am nevoie de medicamente. (Nu cred, desigur, că lucrul acesta poate fi valabil pentru toată lumea și recomand ca orice intervenție asupra medicației prescrise să fie făcută în colaborare cu medicul curant. În cazul meu, însă, privarea de somn determina simptome asemănătoare tulburării de deficit de atenție.)

4. Am scăpat de pofta necontrolată de zahăr

Pur și simplu nu mai poftesc la dulciuri. Și nu am niciun regret în acest sens, pentru că, dacă nu consum zahăr, reușesc să evit și variațiile nivelului glicemiei. 

5. Aspectul meu fizic s-a îmbunătățit

Știu, știu: frumusețea e în ochii privitorului. Iar aspectul exterior chiar nu ar trebui să conteze prea tare. Dar, atunci când compar fotografiile mele actuale cu cele din perioada când nu dormeam suficient, diferența e alarmantă. Sunt convinsă că stilul ”zombie chic” își are hazul lui, dar mie chiar nu-mi stătea bine. Acum arăt ca un om normal și fericit, iar pielea mea e mult mai strălucitoare! Arianna chiar avea dreptate: lipsa somnului chiar îți influențează aspectul. Simplul fapt că pari odihnit și vesel este suficient pentru a ”arăta mai bine”. De fapt, odihna te face să pari mai sănătos. 

6. Sunt mai energică

În ciuda faptului că am renunțat la cofeină și la medicația pentru deficitul de atenție, am mult mai multă energie acum, față de vremurile când depindeam de substanțe stimulante. Poate părea contraintuitiv: ai crede că mai multă cofeină te face mai energic, însă, în cazul meu, a funcționat fix pe dos: de la prea multă cofeină, ajungeam să fiu stoarsă de energie și să simt că nu mai sunt în stare să fac nimic tot restul zilei. Pentru mine, un somn odihnitor e cea mai bună cale pentru mă simți într-o formă excelentă!

7. Reușesc să lucrez mai mult

Din nou, ai putea crede că lucrurile stau exact invers: mai puțină cafea, mai puțină treabă dusă la bun sfârșit, nu-i așa? De fapt, nu! Productivitatea mea a crescut exponențial în lipsa cofeinei și a variațiilor glicemiei. Acum, mă apuc de ceea ce e mai greu și reușesc și să am cele mai bune rezultate în prima parte a zile. Nimic nu-mi activează creativitatea la fel de mult ca faptul că mă trezesc liniștită, odihnită și cu mintea limpede. Când ai mintea odihnită, rămâne mai mult loc pentru idei bune!

8. Am scăpat de blocajul creativ

Unul dintre motivele pentru care depindeam de stimulante pentru a-mi continua disertația era faptul că nu mai reușeam deloc să scriu: rămăsesem fără idei și aproape că uitasem cum să folosesc cuvintele. Practic, rămăsesem fără inspirație la modul cel mai serios. Dar asta nu era deloc ceva nou pentru mine: scriam deja de foarte mulți ani, însă de-a lungul timpului, am petrecut incredibil de mult timp uitându-mă lung la documente Word goale, incapabilă să încep cumva. Acum, pentru că dimineața îmi vin foarte multe idei și am și energia să le dezvolt, scriu și creez foarte mult.

Citeste si:

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

Lipsa somnului, vinovată pentru singurătatea ta?

Author(s)

  • Danielle Sinay

    editor la Thrive Global

    Danielle Sinay este editor de sănătate și wellness. Este din Los Angeles și locuiește în Brooklyn. O poți citi în Teen Vogue, HuffPost, Man Repeller, Healthline. În prezent este editorialist at Thrive. Urmărește-o pe  Instagram sau trimite-i poze cu animalele tale de companie: [email protected].