În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce ai dureri de coloană.
– La ce riscuri te expui atunci când petreci zece ore pe zi așezat pe scaun.


Viața omului modern este caracterizată de timpul petrecut așezat pe scaun, care în medie e de zece ore pe zi, iar acest fapt are un impact negativ asupra sănătății. Studiile au concluzionat că:

  • Statul pe scaun este cauza nr. 1 a durerilor musculo-scheletale, în principal lombare și cervicale, dar și a depresiei;
  • 7% din diabetul de tip II este cauzat de păstrarea poziției așezat mai mult de 8 h/zi;
  • 10 % din cancerul de sân și colon are aceeași cauză;
  • 9% din cazurile de deces prematur sunt cauzate de statul excesiv pe scaun.

Aceste date fac referire la întreaga planetă și subliniază o problemă reală apărută în ultimii 50 de ani. Ființa umană a fost proiectată să fie bipedă, să meargă, să alerge să fie ocupată cu activități fizice, iar această normalitate fiziologică a fost perturbată de noul mod în care muncim în mediile urbane. Și dacă încă nu este evidentă această problemă, să ne amintim ce spuneau bunicii noștri: 

„Mă duc să mă întind și eu 30 de minute”.

Pentru că ceea ce auzim noi azi și este spus cu mândrie este fix opusul:

“Mă duc să fac și eu mișcare 30 de minute”.

Cele două perspective ar trebui să producă un ecou puternic și să ne facă să reflectăm asupra modului nostru de viață.

Această modificare comportamentală s-a întâmplat în mai puțin de o sută de ani, prin urmare nu a avut încă timp să genereze impact asupra aparatului locomotor și a relațiilor neuromusculare, însă în mod cert, în următorul secol, acestea vor apărea. 

Voi oferi un exemplu de modificare asupra acestor sisteme pentru a înțelege gravitatea problemei. Roagă un copil să alerge în linie dreaptă și vei vedea ca majoritatea nu o pot face. Din păcate, există și copii care nu pot alerga pe o distanță mai mare de 50 metri, efectiv prăbușindu-se. Și observ aceste situații în mod constant prin practica profesională.

Majoritatea celor ce lucrează în poziția așezat acuză dureri lombare, urmate îndeaproape de cele cervicale, iar biomecanica ne explică cauzele acestor suferințe. Studiile au demonstrat că în poziția așezat, presiunea exercitată asupra coloanei lombare este aproape dublă decât atunci când stăm în picioare. Și dincolo de această presiune, când stăm jos, sistemul muscular este foarte puțin activat, și astfel discurile intervertebrale sunt supuse unui stres mecanic cotidian exagerat.  Din acest motiv, hernia de disc lombară a început să afecteze persoane cu vârste sub 30 de ani.

Iar durerile resimțite la nivelul gâtului prezintă de asemenea o incidență crescută printre oamenii care lucrează la birou. Prin simplu fapt că ne concentrăm spre un obiect ce este orientat în fața noastră și sub nivelul ochilor (laptopul sau telefonul), capul va fi aplecat permanent în acea direcție. Această perturbare de postură conduce la o presiune de peste 20 kg resimțite în treimea inferioară a coloanei cervicale (C5-C6-C7), fapt ce conduce la creșterea riscului de instalare a artrozei locale și a herniilor de disc.

Din acest motiv s-a născut o nouă industrie – industria ergonomiei ambientale. Fie ca e vorba de mobilier ultra sofisticat, fie ca sunt simple perne pe care stăm, de sistemele de corecție posturală cunoscute ca hamuri sau suport lombar corectiv, toate acestea ne pot ajuta. Însă este extrem de important să înțelegem că nu acționează asupra cauzei.

Singura noastră soluție pentru a reduce impactul negativ produs de statul așezat mai mult de 5 ore/zi asupra coloanei vertebrale este să o „securizăm” cu mușchi. Atunci când avem o susținere musculară, sistemul nervos central (SNC) va apela la musculatură pentru a se proteja. Din acest motiv, este vital să ne acordăm minim 15 minute/zi pentru a realiza un set de exerciții ce au ca scop să compenseze orele petrecute pe scaun.  

Disciplina medicală care are soluții pentru a preveni instalarea herniilor de disc provocate de așezatul prelungit este fizioterapia. Această disciplină medicală oferă accesul la o înțelegere profundă a fenomenului de mișcare. În plus, studiind neuroștiințe, biochimia, biomecanica și anatomia, specialiștii îți oferă soluții simple de a preveni și de a remedia durerile de coloană. 

Din acest motiv există o mare diferență între exercițiile ce le realizăm în sălile de fitness și cele recomandate de un fizioterapeut.

Fizioterapeutul te va ajuta cu exerciții ce se adresează lanțurilor musculare ce prezintă restricții de mobilitate și deficit de forță, ca în final să câștigi o reechilibrare musculară observabilă atât într-o postură îmbunătățită, cât și prin reducerea durerilor. Toate aceste recomandări se fac în baza unui set de teste funcționale, dar și în urma unei anamneze detaliate prin care se înțelege întregul tabloul clinic.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


E nevoie să știi precis exercițiile pe care le ai de făcut și să fii perseverent, iar în ziua de azi sunt și în România platforme de fizioterapie online, care-ți facilitează accesul  la specialiști. O astfel de platformă este RestartiX (un program recunoscut pentru profesionalismul oferit și rezultatele excelente). Inițial, fiecare pacient are parte de un consult și de o evaluare realizată online prin video call, primind un raport medical și recomandări personalizate, urmând ca la două luni să existe o reevaluare.

Prin practicarea exercițiului fizic terapeutic în mod constant, poți evita instalarea herniilor de disc, iar acolo unde deja sunt instalate, să eviți intervenția chirurgicală. O altă recomandare importantă este setarea unei alarme pe telefonul mobil care să-ți aducă aminte să te ridici în picioare la fiecare 50 de minute, lucrând zece minute din picioare sau luându-ți o pauză. În plus, te-ar putea ajuta să-ți ții videoconferințele stând în picioare. Astfel poți reduce semnificativ timpul petrecut pe scaun, și în mod implicit și efectele produse de această poziție.

Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre mișcare

Secretul succesului? 7 minute

Author(s)

  • Alexandru Ilie

    fizioterapeut și co-fondator RestartiX

    Fizioterapeut acreditat cu o experiență clinică de 13 ani și co-fondator al Restartix, prima platforma de educație și prevenție în sănătate din România, Alexandru Ilie e specialist în dinamometrie computerizată, membru al Colegiului Național al Fizioterapiei, lector al Congresului de Fizioterapie din România 2019 și 2020, creator si dezvoltator de produse pentru managementul durerii coloanei vertebrale, trainer național pentru recuperea medicală prin dinamometria computerizată Biodex și dezvoltator de produse pentru Managementul Durerii Cervicale.