În următoarele 7 minute vei afla:

– Ce le influențează pe femei în relația cu banii.
– Cum poți să pui ordine în minte și în inimă ca să accesezi prosperitatea.  


”Primul pas să facem lucrurile fără efort este să facem ordine în minte și în inimă”, spune Greg McKeown autorul cărții Fără efort. Și cu asta aș putea să închei aici pledoaria mea pentru femeile care vor să aibă banii lor și să nu fie dependende de nimeni. Doar că să faci ordine în minte și în inimă este, poate, cel mai greu lucru.

Aveam vreo zece ani și era ziua în care bunica mea lua pentru prima oară pensia. A făcut din asta un soi de sărbătoare și ne-a adunat pe mine și pe sora mea în jurul ei să ne arate ce face cu banii. Prima oară s-a bucurat că primise numai bancnote noi, frumoase, drepte. Pe atunci încă erau de hârtie. A numărat cu bucurie și recunoștință, fără grabă, bancnotă cu bancnotă. Parcă le mângâia și le plimba energia printre degete. ”Uite, ăștia sunt pentru întreținere. Ăștia pentru telefon. Ăștia pentru mâncare. Ăștia pentru tine”, și s-a uitat în ochii mei când mi i-a dat. ”Iar ăștia pentru tine”, și s-a uitat în ochii surorii mele. ”Să vi-i puneți bine. Iar ăștia, îi ascund, să nu-i ziceți lu’ bunică-tu, sunt doar ai mei. E bine să ai banii tăi de care să nu știe nimeni.”

Bunica ne finanța conturile la CEC mie și surorii mele sperând că o să ne luăm mașină când o să fim mari. Lună de lună mergea și punea bani. La 22 de ani, am scos toți banii și mi-au ajuns de un inel de aur pe care îl port cu cel mai mare drag.

Ce te influențează în relația cu banii

Ce ai văzut în familie și ai luat de-a gata

Acest ”e bine să ai banii tăi de care să nu știe nimeni l-am luat ca atare, fără să pun la îndoială, fără să cercetez. Și așa am făcut. Apoi am văzut că și bunicul avea banii lui, pe care-i cheltuia cum voia el și cu cine voia, dar nu se ascundea de nimeni. După ce contribuia la cheltuielile casei, avea banii lui cu care ieșea la restaurant cu prietenii. Iar eu, ca și copil, am tras o concluzie. Și femeile, și bărbații au nevoie de o sumă de bani în fiecare lună să o cheltuiască cum vor și cum au nevoie, doar că pe bărbați nu-i trage nimeni la răspundere și nu-i întreabă de ce a costat atât de mult frizerul sau friptura la restaurant.

Percepția de copil despre bani

Am început să fiu atentă la dinamicile legate de bani din familie și am văzut situații diferite. Mama și-a lăsat serviciul când am intrat eu la școală ca să aibă grijă de educația mea și a surorii mele, ceea ce o punea în anumite ipostaze, uneori inconfortabile. Banii erau oricum la comun, nu era nicio situație de inferioritate sau de superioritate din partea niciunuia dintre părinții mei. Amândoi formau cel mai frumos, vesel și tânăr cuplu. Așa îi vedeam eu. Mama era foarte cochetă. Purta șiraguri lungi de mărgele, rochii făcute la croitoreasă, avea mereu manichiura impecabilă și părul coafat. Iar pentru asta avea nevoie de bani.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Atunci mi-am spus că eu o să fiu independentă financiar mereu și că niciodată nu o să mă pun în situația în care să cer de la bărbatul meu și să mă justific pentru niște nevoi firești. Nu mai țin minte dacă mama se justifica, dacă se simțea vinovată, resemnată sau în alt fel. Era doar percepția mea de copil.

Propriile experiențe legate de bani din copilărie

Apoi am avut experiențele mele legate de bani, să merg cu colindul, să vând brățări făcute de mine, să dau meditații, să scriu lucrări de diplomă. De la fiecare reușită și de la fiecare eșec, am tras o concluzie. Toate astea mi-au influențat felul în care m-am raportat la bani. Am luat anumite decizii sau le-am evitat pe altele bazându-mă pe preconcepțiile mele legate de bani:

  • Trebuie să ascund o parte din ei că dacă se află că am, o să mi-i ceară, iar eu n-am cum să nu-i dau.
  • Dacă dau bani cu împrumut, nu-i mai recuperez.
  • N-am cum să am mai mulți bani decât bărbatul meu.
  • Bărbații au dreptul să facă ce vor cu banii lor fără să dea vreo explicație.

Un exercițiu de introspecție

Dacă stai să te gândești bine, dacă te întorci în trecut, ce idei ai preluat în mod automat referitor la bani? Acordă-ți câteva zile ca să faci exercițiul ăsta pe-ndelete și o să fii uimită. Nu mai vorbesc de blocajele care vin din generație în generație pe seama banilor. Dacă vrei să mergi și mai profund, uită-te și acolo și vezi care a fost relația cu banii, cu abundența, cu prosperitatea a stră-străbunicilor tăi, a străbunicilor și tot așa până în ziua de azi. Aveau case, pământuri, le-au păstrat, le-au pierdut?

Ce se întâmplă dacă ai preconcepții legate de bani și nu ești conștientă cum te influențează

Acum să ne întoarcem la prezent și să zicem că vrei să fii o femeie independentă financiar și, mai ales, vrei să fii antreprenoare. Ce se întâmplă dacă ai preconcepții legate de bani și nu ești conștientă cum te influențează. O să scriu câteva situații pe care le întâlnesc frecvent la soloprenoarele cu care lucrez în programele mele de comunicare strategică de business.

  • Îți este foarte greu să faci ordine în haosul din mintea ta. Pentru că ești creativă sau vizionară, ai multe idei. Te entuziasmezi, începi o mie de lucruri odată, ești ca o pastilă efervescentă. Dar nu reușești să pui ideea concret pe foaie și să o transformi într-o afacere profitabilă.
  • Îți este greu să stabilești prețul serviciilor/produselor tale, pentru că nu știi exact ce vrei să vinzi și în ce formă. De exemplu, dacă ești terapeut, probabil că ai în jur de trei domenii în care lucrezi: să zicem cuplu, traumă și relația părinte-copil. Le-ai face pe toate, dar pierzi din vedere ce ai tu unic. Care e elementul tău diferențiator în piață? Ce poți să faci tu și doar tu? Unicitatea îți aduce un avantaj în fața competitorilor, dar îți este frică să te nișezi pentru că o să ai impresia că așa vei pierde clienți.
  • Să zicem că ești coach spiritual. Probabil că ți-e greu să te autoevaluezi și să ceri bani pe menirea ta. Asta vine tot din preconcepțiile legate de bani și din ce ai primit energetic de la familia ta. Și mai vine din faptul că nu poți încă să faci diferența dintre rolurile pe care le ai în afacerea ta.
  • Încă un lucru greu de făcut atunci când n-ai ordine în minte și în inimă este că nu știi cum să te expui în social media ca să te vadă potențialii clienți. Și ori nu apari deloc, ceea ce înseamnă că nu-ți construiești brandul și n-ai vizibilitate. Implicit nu ai clienți. Ori apari și scrii despre tine și totul se transformă într-o laudă de sine.
  • Am lăsat la final frica de vânzare pentru că o întâlnesc foarte des. Te înțeleg, și eu am avut-o. Aud atât de des în call-urile cu antreprenoarele ”eu nu știu să vând”sau ”nu pot să vând sau numi place să vând”. A vinde e o artă și devine iubire de oameni atunci când muți focusul de pe tine și-l pui pe contribuția pe care o ai de făcut comunității tale. Ce vreau să zic? Uită-te care sunt preconcepțiile tale legate de vânzare și vezi de unde-ți vin. Apoi întreabă-te dacă ele chiar au sens pentru cine ești tu acum și aici. Cea mai comună preconcepție e că, atunci când vinzi, păcălești sau manipulezi. Te regăsești aici? Dacă da, vezi de unde vine. Apoi gândește-te ce poți tu să faci cu vocea, cu abilitățile, cu darurile pe care le ai și cum poți să contribui tu. Cum ajung oamenii care au nevoie de tine la tine? Pe câți oameni privezi de ajutorul tău pentru că stai în frica de vânzare. Dacă vrei să vorbim mai multe despre asta, lasă un comentariu și revin cu un articol dedicat.

Cum poți să pui ordine în minte și în inimă

O, aici e o poveste lungă, o investiție de timp și energie ca tu să ai procese de autocunoaștere, să vezi de unde ai zgomotul din minte și din cap, să vindeci acolo, să schimbi perspectiva și să-ți pui un nou scop în viață. Ajută terapia, coaching-ul, programele de autocunoaștere, theta healing, rebirthing, constelațiile familiale și multe altele în funcție de etapa în care te afli.

Când te vei vedea pe tine așa cum erai tu înainte ca alții să te rănească și înainte să-ți formezi preconcepții despre tot ce te înconjoară, abia atunci, din acel spațiu, vei avea ordine în minte și în inimă și vei face lucrurile fără efort.

Când vei da la o parte emoțiile și tot ce-ți zice mintea despre e prea greu să fii mamă singură, nu am timp și de copii și de afacere, nu mă ajută nimeni, trebuie să le fac pe toate, vei rămâne doar cu acțiunea, doar cu implementarea a ce ai de făcut pentru afacerea ta, fără să etichetezi. Și o să fii eficientă. O să produci rezultate.

Vei accesa prosperitatea, fie că vei fi într-o corporație, fie că vei avea o afacere, fie că-ți vei lua un an sabatic, fie că vei deveni mamă, fie că vei divorța.

Așadar, cine erai tu înainte să ai toate preconcepțiile despre lume?

Citește și:

Femeile sunt mai cheltuitoare decât bărbații?

Până când banii ne vor despărți

Author(s)

  • Ana Nicolescu

    jurnalistă, antreprenoare, trainer

    Ana Nicolescu este jurnalistă, anptreprenoare, trainer, Business Coach și Change Strategist. A lucrat în presă, iar când a devenit mamă a început să scrie pe blogul Mămica Urbană. A creat agenția de comunicare Parenting PR, o comunitate de 550 de bloggeri părinți și o școală informală pentru creatorii de conținut. A ajutat peste 500 de femei să aibă afaceri profitabile și le ghidează pe soloprenoare să comunice strategic în business-urile lor și să depășească blocajele emoționale care le opresc să-și pună în practică viziunea. Obiectivul Anei este să contribuie la crearea unui antreprenoriat ancorat la nivel macro și să ridice nivelul vibrațional al antreprenoriatului feminin din România.