În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt beneficiile respirației corecte pe nas.
– Ce trebuie să urmărească un părinte atunci când monitorizează respirația copilului său. 


Cercetările efectuate de ortodonți, ORL-iști și arheologi au arătat că, pe măsură ce am evoluat, cavitățile noastre nazale și arcadele dentare s-au schimbat foarte mult, rezultând un procent mai mare de respirație orală. Fețele noastre au început să se deformeze. Astăzi, craniile noastre prezintă bolta palatină înaltă, îngustă, maxilare inferioare scurte și, adesea, spațiu insuficient pentru dinții permanenți.

Când copiii își schimbă dinții de lapte, nu mai există, de obicei, spațiu adecvat pentru dinții de adult, ceea ce duce la aglomerarea și alinierea greșită a dinților. Această problemă în anatomia facială încurajează respirația pe gură, care, la rândul său, poate duce la dificultăți de somn, oboseală cronică și o serie întreagă de probleme, de la tulburări comportamentale, anxietate și depresie, până la probleme cognitive.

Insomnie sau ADHD?

Copiii care respiră pe gură prezintă cel mai mare risc de privare de oxigen (risc mai mare de modificare a structurii faciale (sindromul feței lungi), postura capului spre înainte și rezistență respiratorie afectată.

La copii, efectele dăunătoare ale respirației orale sunt mult mai mari, deoarece respirația ajută la modelarea structurilor nazale și faciale și a căilor respiratorii, împreună cu sănătatea fiziologică, în timpul perioadei de formare. Respirația pe gură poate fi legată de insomnie și unii medici diagnostichează greșit această insomnie ca fiind ADHD la copii.

Copiii și adulții se comportă diferit ca urmare a somnolenței. Adulții devin de obicei leneși atunci când sunt obosiți, în timp ce copiii au tendința de a supracompensa și de a accelera ritmul. Din acest motiv, privarea de somn este uneori confundată cu ADHD la copii. Aceștia pot fi, de asemenea, capricioși, explozivi din punct de vedere emoțional și/sau agresivi ca urmare a somnolenței. Într-un studiu care a implicat 2.463 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, copiii cu probleme de somn au avut mai multe șanse să fie neatenți, hiperactivi, impulsivi.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Un alt studiu publicat în Jurnalul Internațional de Pediatrie care investighează modificările pe termen lung ale structurii faciale cauzate de respirația cronică pe gură a remarcat că acest obicei aparent „benign” are de fapt efecte în cascadă imediate și/sau latente asupra multiplelor funcții fiziologice și comportamentale. Prin urmare, având în vedere acest lucru, respirația pe gură poate avea un impact extraordinar asupra sănătății mintale și fizice a copiilor, pentru că poate fi asociată cu restrângerea căilor respiratorii inferioare, calitatea slabă a somnului, funcționarea cognitivă redusă și o calitate mai scăzută a vieții.

Care sunt beneficiile respirației corecte pe nas

• Respirația pe nas menține aerul în plămâni puțin mai mult. Acest lucru poate crește cantitatea de oxigen care intră în sânge cu fiecare respirație cu până la 20%.

• Mult mai mult decât gura și gâtul, căile nazale sunt concepute pentru a încălzi și umidifica aerul pe care îl inhalezi. Temperatura respirației tale poate crește cu peste 4,4 grade celsius pe drumul de la nas la plămâni. Acest lucru este deosebit de important în sezonul rece.

• Respirația pe nas ajută la eliminarea unei proporții semnificative de germeni, iritanți și bacterii din fiecare „porție de aer” inspirată.

• Oxidul nitric (NO), care joacă un rol important în răspunsul imun și în reglarea tensiunii arteriale, este produs în căile respiratorii nazale și transportat în plămâni cu fiecare respirație (nazală).

Care sunt soluțiile pentru corectarea respirației orale

Respirația orală este o afecțiune patologică. Cu toate acestea, nu este ceva care este „tratat” în același mod ca o boală fizică sau psihică. Deoarece respirația orală este un obicei care se poate dezvolta din mai multe motive, tratamentele trebuie să se concentreze pe identificarea cauzelor și pe reantrenarea respirației.

Primul pas în găsirea tratamentelor este conștientizarea. Începe să observi cum respiri.

  • Îți este gura uscată când te trezești dimineața?
  • Ai probleme cu respirația urât mirositoare?
  • Fii atent și la modul în care respiră copiii. În special când se joacă sau se concentrează pe un ecran sau își fac temele. Dacă copilul tău respiră cu gura deschisă, este timpul să explorezi de ce.

Există training și metode adecvate prin care ajutăm copiii și adulții să respire corect. Acest protocol presupune o serie de exerciții speciale precum și dispozitive care ajută la corectarea respirației.

Este important ca părinții să știe că doar îndepărtarea chirurgicală a polipilor și amigdalelor nu este suficientă; respirația este cea mai importantă funcție și necesită antrenament specializat de corectare, altfel copiii vor contiuna să respire pe gură, așa cum au făcut de obicei.

Reeducarea respirației implică și restabilirea respirației nazale cu normă întreagă. Aceasta include respirația de zi și de noapte.

Dacă îți dorești să afli mai multe, urmărește-ne pe https://www.facebook.com/orthoinstitute.ro  sau intră pe www.orthoinstitute.ro.

Citește și:

Copilul meu mănâncă doar în fața ecranului. Ce e de făcut?

Ce să faci când se îmbolnăvește cel mic: 15 sfaturi de la medical pediatru

Author(s)

  • Ela Bănică

    medic specialist în ortodonție

    Dr. Ela Bănică este medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială și a fost Asistent Universitar, pentru o perioadă de 11 ani, în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este specializată într-o gamă vastă de tratamente, de la ghidarea creșterii și dezvoltării maxilarelor în perioada copilăriei, alinierea dinților înghesuiți în adolescență, până la ortodonția invizibilă a adultului și remodelarea feței. Abordarea integrativă și filozofia de tratament holistic a Dr. Ela Bănică a fost influențată de lideri mondiali în ortodonție și a generat un concept, unic în România, la Ortho Institute. Aici, dr. Bănică a introdus conceptul de ortodonție funcțională și bioprogresivă  în România și a demonstrat efectele acesteia asupra creșterii și dezvoltării întregului organism.