În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important să știi să refuzi petrecerile și reuniunile despre care știi că te vor copleși emoțional. 
Cât trebuie să stai la o petrecere astfel încât să o consideri o ieșire reușită. 


În timp ce mulți se gândesc la vacanță ca la un moment în care se pot relaxa, se pot bucura de tradiții mult iubite și au șansa să petreacă timp de calitate alături de prieteni și familie, pentru alții lucrurile nu sunt deloc așa minunate. 

Indiferent dacă este vorba despre gândul că o să fie nevoiți să discute cu niște străini, să intre într-o cameră aglomerată, să participe la un eveniment grandios sau să călătorească departe de casă și de siguranța acesteia, perioada sărbătorilor poate fi incredibil de stresantă, copleșitoare și poate chiar provoca depresii pentru cei care suferă de tulburări de anxietate. Dacă vrei să știi cum poți reduce grijile și stresul care acompaniază, în mod frecvent, această perioadă cu multe încercări, iată aici câteva modalități prin care poți face față anxietății provocate de vacanță.

Eliberează-te de presiunea pe care o pui asupra ta

Este adevărat: sezonul festiv poate fi o perioadă generoasă și plină de strălucire, însă asta nu înseamnă, automat, că va exista o competiție care să desemneze cine este mai bun sau cine oferă mai multe cadouri. Dacă vei continua să-ți setezi așteptări nerealiste în timpul sărbătorilor, vei fi mai predispus să suferi dacă ești dezamăgit și vei cădea ușor pradă gândurilor nesănătoase și tiparelor negative. Așadar, eliberează-te de presiunea pusă asupra ta de sezonul sărbătorilor și încearcă să eviți cât mai mulți factori de stres, astfel încât să ai cât mai puține lucruri în legătură cu care să-ți faci griji. Prin urmare, în loc să pregătești zeci de feluri de mâncare pentru familie, mai bine organizezi o cină relaxată, sau cumpără niște carduri și vouchere cadou în loc să arunci banii pe cadouri costisitoare. Și, cel mai important, ține minte că anumite lucruri pur și simplu n-o să meargă conform planului. Si asta e cât se poate de OK! 

Respectă-ți limitele 

Chiar dacă e instinctul îți spune altceva, să eviți toți factorii de stres nu e modalitatea ideală de a face față stresului, iar sărbătorile nu fac excepție. Cu toate astea, nu înseamnă că trebuie să spui „da” oricărei activități și oricărui eveniment sau să-ți forțezi limitele. În mod ideal, ar trebui să faci un efort să găsești o cale de mijloc care nu implică să stai în casă pe toată durata sezonului, dar care ia totuși în considerare limitele pe care le ai în ceea ce privește nivelul maxim de interacțiune socială pe care ești pregătit să-l suporți. Spre exemplu, dacă te gândești la petrecerile de Crăciun ca fiind generatoare de anxietate, atunci soluția nu este să le ocolești cu desăvârșire. Cel mai bun compromis este să ajungi devreme, să onorezi invitația gazdei, să iei o gustare rapidă și apoi să pleci acasă atunci când simți că e timpul să te relaxezi, în loc să te forțezi să stai până la finalul petrecerii. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Construiește-ți o rutină bună de auto-îngrijire 

Acordă-ți câteva minute în fiecare zi pentru a practica tehnici de relaxare, cum ar fi Yoga sau meditația. Mulți spun că aceste exerciții au beneficii importante în combaterea anxietății și că te pot ajuta să rămâi conectat cu momentul prezent, în loc să te îngrijorezi în legătură cu stresul care vine la pachet cu perioada vacanțelor. Un alt lucru pe care-l poți face este să-ți programezi o vizită la un spa sau la un centru wellness pentru o sesiune relaxantă de masaj, sau chiar să-ți faci o programare la o clinică de înfrumusețare, unde poți să te răsfeți cu tratamente faciale. Nu contează ce alegi, pune această activitate în calendar – programarea te va ajuta să te destresezi și să te destinzi, și chiar doar 15 minute în fiecare zi pe care să ți le dedici ca să ai grijă de tine te vor ajuta să supraviețuiești anxietății provocate de sărbătorile care vin. 

Nu-ți găsi portița de scăpare în alcool 

Poate fi extrem de tentant să bei niște alcool ca să te mai relaxezi un pic în timpul sărbătorilor, mai ales atunci când ajungi la o petrecere de birou sau la o întrunire de familie, unde băuturile sosesc pe bandă rulantă. Însă, chiar dacă ar părea o modalitate perfectă să te mai destinzi, pentru moment, consumul de alcool ar putea, în final, să-ți crească starea de anxietate. În cele din urmă, să depășești această perioadă de sărbători ar trebui să fie un proces calm și echilibrat, de aceea poate fi mai dificil să supraviețuiești sărbătorilor fără un atac de panică dacă îți găsești alinarea în alcool. Așadar, încearcă, pe cât poți, să fii cumpătat în timpul sărbătorilor, să limitezi cantitatea de alcool pe care o vei consuma și, odată stabilită limita, să te ții cu fermitate de decizia ta. 

Găsește-ți pe cineva pe care te poți baza

Dacă știi că ai un prieten sau un membru al familiei care este conștient că te lupți cu anxietatea și care-și dorește să te ajute să treci prin această perioadă dificilă, nu ezita să-i ceri sprijinul. De la o îmbrățișare și o simplă conversație la dragostea și sprijinul necondiționate, cere ajutorul celor dragi! Indiferent dacă te ajută să faci față cu bine unei petreceri care te copleșește, să te descurci cu o mulțime de oameni care te asaltează, să-ți faci cumpărăturile de Crăciun sau pur și simplu să fie acolo pentru tine (să-ți răspundă la mesaje sau la telefon dacă începi să devii anxios), atunci când ai parte de cineva pe care te poți baza te ajută să te descurci cu stresul și să faci față perioadei sărbătorilor într-un mod mult mai eficient. 

Și cel mai important sfat dintre toate: fii bun cu tine însuți și ai grijă de sănătatea ta mintală. Perioada sărbătorilor poate fi incredibil de dificilă și plină de provocări, însă tu ești puternic și poți să-i faci față și să o depășești cu ajutorul unor metode sănătoase.

Citește și:

Empatia: cel mai frumos cadou de Crăciun pentru persoanele vulnerabile!

Emoțiile din farfurie, de Sărbători