În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt pilonii unei vieți împlinite.
– Cum să rupi tiparele pe care le-ai învățat din familie.


Pentru o bună parte dintre noi, vine un moment în care ne dăm seama că viața noastră parcă nu ni se mai potrivește. De cele mai multe ori, asta se întâmplă când suntem implicați într-un eveniment neplăcut care ne zduncină, dar ne și ajută să ne dăm un un reset. Poate fi pierderea cuiva drag, o disponibilizare, o îmbolnările, un burnout sau o pandemie. Sunt însă și persoane care sunt pur și simplu curioase să învețe, să experimenteze, să crească, să tot descopere astfel aspecte noi despre ele și să își modeleze viața în urma acestor descoperiri.

Oricare ar fi factorul declanșator, eu numesc acest proces de reașezare în propriile noastre vieți life design, iar privilegiul de a-i însoți pe clienții mei în această călătorie este una dintre cele mai minunate experiențe de care am parte în sfera profesională.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Să rămânem blocați în trecut, să căutăm mereu vinovați pentru neîmplinirile noastre, sau gândurile de tipul ”Oare cum ar fi fost dacă…?” nu ne ajută să ne rescriem povestea de acum înainte. Nu e corect față de noi înșine nici să ne raportăm la un model de viață învechit în vremurile tulburi de azi și nici să trăim după hărți transmise din generație în generație în loc să ne desenăm propriul traseu.

Mulți dintre noi am fost la școala perfectă și, poate, la învățătorul cel mai bun. Am muncit pe brânci pentru notele de zece, ne-am comparat doar cu repere impuse de alții. Apoi am ales facultatea cu șansele cele mai mari să ne ducă spre un loc de muncă stabil, sigur și bine plătit.

Ne alegem un partener/ o parteneră ”cum trebuie”, ne asigurăm acoperișul de deasupra capului, ne căsătorim (pentru că așa se cade) și facem copii. Apoi ei devin centrul universului și obiectul împlinirii noastre – o povară nedreaptă pentru ei – și începem să le transmitem aceeași hartă a vieții, pentru că asta am primit și pentru că ne e familiar.

Ni s-a tot cerut să facem și am uitat să fim.

Urmând acest tipar, trăim cu impresia că avem tot timpul din lume, fără să realizăm cât de puțin timp avem, de fapt. 

Cum construiești o viață pe care să o iubești

Ai dreptul de a trăi o viață care să arate și să se simtă bine pentru sufletul tău, dar chiar și responsabilitatea de a o construi.

Design-ul unei vieți pe care să o iubești se sprijină pe 3 piloni:

  • Claritate – Ce nevoi ai? Care sunt valorile care te vor ghida în satisfacerea acelor nevoi? Unde vrei să ajungi? Cum arată și cum se simte viața de care să îți fie drag? 

  • Dezvoltarea unor obiceiuri care să te ajute să creezi acea viață – Când schimbi gândurile, și întrebările dominante pe care ți le tot pui, ele vor genera altfel de emoții care, la rândul lor, vor duce la noi comportamente. Iar comportamentele repetate în mod constant devin noi obiceiuri.

Care sunt obiceiurile pe care ai nevoie să le dezvolți ca să te apropii de viața pe care ai vizualizat-o în pilonul de claritate? E ușor? Nu! Merită efortul? Absolut! Pentru că o viață împlinită e o reflectare a cine vrei tu să fii, nu oglinda din ochii unor oameni pe care nu vrei să îi superi.

Citește și:

Cum să te antrenezi pentru fericire!

Fericire sau bucurie: află care este lozul câștigător

Author(s)

  • Cristina Oțel

    Trainer și Coach, Fondator Soul Bloom

    Cu o experiență de peste 14 ani în Learning & Development, Cristina a făcut pasul spre antreprenoriat la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – cursuri, ședințe de coaching și podcast - numitorul comun este evoluția personală. De peste 8 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață care să ne vină ca turnată, iar în 2019 a lansat Pauza de Bine, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri din România. Cristina e mama a doi copii care îi arată unde mai are de lucrat cu ea însăși.