În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum ne păcălește creierul să alegem fructul cel mai la îndemână, crezând că e și cel mai copt.
– Cât de important este să învățăm lucruri noi, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.


Suntem programați să evităm provocările, sugerază un nou studiu făcut de University College London. Și nici măcar nu ne dăm seama că facem asta. 

Cercetătorii au dat unui număr de 52 de participanți să țină în mână niște mânere (câte unul în fiecare mână). Pe măsură ce vedeau, pe un ecran, niște puncte deplasându-se, participanții la studiu mișcau mânerul din mâna în direcția în care se mișcau aceste puncte: dacă punctele avansau spre dreapta, trăgeau de mânerul din mâna dreaptă, dacă se deplasau spre stânga, de cel din stânga. Când greutatea acestor mânere a fost crescută treptat (ceea ce însemna că era nevoie de un efort suplimentar din partea subiecților), participanții au început să miște mai mult din mâna în care mânerul era mai ușor, chiar dacă punctele de pe ecran se deplasau în cealaltă direcție. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Și asta e cea mai importantă parte a studiului: participanții nu știau că mânerul a devenit mai greu. În realitate, sistemul lor motrice „se adapta automat, declanșând, în percepția lor, apariția unei provocări”, spunea, într-un comunicat de presă, autorul studiului, doctorul Nobuhiro Hagura. Ei chiar credeau că punctele se mișcă în direcția mâinii care ținea mânerul mai ușor. Traducerea este simplă: atunci când suntem puși în fața unei provocări, vedem opțiunile pe care le avem într-un mod care favorizează cea mai ușoară alegere. „Creierul nostru ne păcălește, pur și simplu, să credem că fructul care atârnă cel mai jos și e cel mai accesibil, este de fapt și cel mai copt”, spune Hagura. 

Alte studii subliniază beneficiile cognitive ale învățării de sarcini noi sau ale acceptării sarcinilor dificile, în special când nu mai suntem la tinerețe. Chiar dacă primul nostru gând este să îmbrățișăm cea mai ușoară cale, acele momente de deliberare și de gândire analitică – dacă alegem ceva doar pentru că e mai ușor de făcut sau acceptăm provocarea mai dificilă și, probabil, cu mai multe satisfacții – merită tot efortul.

Citește și:

De ce Steve Jobs se îmbrăca la fel în fiecare zi

7 studii științifice care ar fi interzise astăzi