În următoarele 5 minute vei afla:
– Unde a fost cât a lipsit ”de acasă”.
– Ce sfat i-ar da Cosmin adolescentului care a fost.
Thrive România: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?
Cosmin Stan: Pofta de viață și dorința nebună de a face în continuu câte ceva. Senzația că viața trece prea repede și n-apuc să fac ce mi-aș dori.
TR: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?
CS: Când sunt aglomerat, prioritizarea vine natural, în funcție de urgența fiecărei sarcini. Așa că fac totul în funcție de deadline. De multe ori, pare că las lucrurile pe ultima sută de metri, însă așa sunt, de fapt, eficient și reușesc să-mi ating întotdeauna țintele.
TR: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?
CS: Nu este neapărat un secret, dimpotrivă. Cred că putem avea cu toții o viață mai bună dacă ne bucurăm din plin de fiecare clipă și dacă ne preocupăm să facem bine în jurul nostru. În ceea ce mă privește, am decis să fiu maia tent la nevoile mele și ale celor apropiați și să nu-mi mai irosesc timpul cu oameni toxici sau activități iunutile. Îmi place să fiu în permanență în preajma celor de la care am ceva de învățat, să acumulez cât mai multe experiențe.
TR: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?
CS: Prea stresat poate, copleșit niciodată! Întotdeauna soluția miraculoasă este o alergare sau o ieșire cu bicicleta în pădure ori, în egală măsură, o oră intensă la sala de sport. Efortul fizic pune sângele în mișcare și eliberează toate tensiunile.
TR: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?
CS: Eu sunt optimist din fire. Cred că, în cazul meu, Optimism este numele mijlociu, pentru că aș fi în stare să văd partea bună chiar și în cea mai proastă veste posibilă. Mă concentrez foarte bine și nu las gândurile negre să-mi întunece mintea și nici fricile să-mi spulbere liniștea. Le simt, le conștientizez, dar, pur și simplu, nu le dau voie să mă acapareze.
TR: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?
CS: Cum spuneam, capătul puterilor nu există pentru mine. Întotdeauna mai pot un pic. Cum îmi dau seama că e prea mult și trebuie să fac o pauză? Devin irascibil. De cele mai multe ori conștientizez asta și atunci iau eu însumi măsuri, iar în principiu sunt aceleași de la întrebarea patru, adică un pic de sport, de mișcare… Efortul fizic depus prin sport mă ajută să mă detașez de toate problemele care-mi ocupă timpul și mintea.
TR: Ce sfat i-ai da adolescentului care ai fost?
CS: Oricărui adolescent i-aș da același sfat pe care l-am urmat și eu: nu renunța niciodată să visezi și, mai ales, nu renunța niciodată la visul tău.
TR: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.
CS: Mă străduiesc să nu mai judec oamenii. Odată cu înaintarea în vârstă, chiar cred că am devenit mai înțelept și am înțeles că nu e treaba mea să-i judec pe cei din jur. Fiecare om este unic în felul său și, Slavă Domnului!, bine că este așa și că suntem cu toții diferiți. Tocmai de aici rezultă și frumusețea acestei lumi. Lumea se urâțește, însă atunci când începem să-i judecăm pe cei din jur, când avem pretenția ca toți ar trebui să fim la fel sau că, dacă cineva nu e ca noi, atunci e ceva rău. Prin urmare, am devenit foarte tolerant și cred că asta mă ajută să am o relație mult mai bună cu oamenii din jurul meu.
TR: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?
CS: Nu fac nimic în mod special. Pur și simplu îmi stabilesc foarte clar prioritățile și încerc să nu pierd timp și energie în alte direcții.
TR: Care este cartea care ți-a schimbat viața?
CS: Orice carte citită m-a ajutat să mai rezolv câte un mic puzzle al existenței mele, deci n-aș putea spune că a fost neapărat o singură carte care mi-a schimbat viața. Aș putea aminti, însă, doar câteva dintre ultimele citite, care au fost lecții: Open, autobiografia tenismenului André Agassi, o lecție de voință; Diana, povestea unei prințese spusă de ea însăși, de Andrew Morton, o lecție de dăruire; sau On all fronts, o lecție de jurnalism scrisă de Clarissa Ward de la CNN.
TR: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?
CS: În perioada de zece ani cât am lipsit de acasă, de la PRO TV, am avut foarte multe momente de cotitură. În acea perioadă, am fost prins într-un vârtej de evenimente asupra cărora nu mai aveam niciun control: scindări de redacții, crize financiare, neplata salariilor, concediere chiar. În acei ani, am fost tot timpul pus în fața unor situații delicate, în care a trebuit tot timpul să aleg. Și poate n-am făcut mereu alegerea corectă sau poate din exterior nu părea a fi alegerea corectă. Și am fost judecat pentru asta, am fost blamat etc. În realitate, însă, au fost alegeri pe care a trebuit să le fac în situații limită și având pe umeri și responsabilitatea de părinte a doi copii.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Această perioadă de zece ani a fost, cred, de cotitură, m-a schimbat fundamental și mi-a arătat ce este cu adevărat important. Iar important pentru mine este să fac ceea ce-mi place, ce-mi dă o liniște interioară și un confort psihic, iar toate acestea le poți obține doar atunci când știi, simți, crezi cu toată ființa că aparții locului în care te afli. Și exact asta mi se întâmplă mie acum la Știrile PRO TV. Și asta am crezut și am simțit în toți acești zece ani cât am lipsit, că locul meu este la PRO TV. Nu m-am înșelat și pentru asta am luptat.
TR: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?
CS: Când îmi doresc cu adevărat ceva, nu eșuez niciodată, pentru că nu abandonez niciodată lupta pentru a ajunge acolo unde îmi doresc sau pentru a obține ceea ce doresc. Iar la capitolul încăpățânare, chiar nu cred că mă întrece cineva. Restul înseamnă că n-au fost cauze importante pentru mine, dacă n-am făcut suficient pentru ele.
TR: Care este ultimul lucru pe care-l faci seara înainte de culcare?
CS: Mai verific ultimele mesaje pe telefon sau ultimele știri, dacă e vreo chestiune importantă cum e, de pildă acum, războiul din Ucraina. Apoi verific alarma, să mă asigur că e setată pentru dimineață și, dacă nu sunt prea obosit, mai citesc câteva pagini până mă ia somnul.
TR: Împărtășește-ne un citat care te motivează.
CS: “Succesul nu este final, iar eșecul nu e fatal; doar curajul de a continua contează.” – Winston Churchill
TR: Există o persoană care a fost sau care este un role model pentru tine?
CS: Andreea Esca a fost întotdeauna pentru mine un model de urmat, prin seriozitatea, dăruirea și respectul cu care și-a făcut meseria în toți acești ani, fără nici cel mai mic derapaj. Mă uimește cu puterea ei de a se implica într-un milion de alte activități, fără să arate cea mai mică urmă de oboseală. Este mereu prezentă, vie, implicată, neobosită în tot ceea ce face!
TR: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?
CS: În afară de telefon, cred că laptopul… și poate și pașaportul, că nu se știe niciodată unde vei ajunge până la urmă.
Cosmin Stan este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din România, cu o experiență de peste 20 de ani în televiziune. În 2008, a făcut parte din echipa Știrile PRO TV care a primit Premiul Emmy pentru campania „Tu știi ce mai face copilul tău?“. Cosmin poate fi urmărit, alături de Roxana Hulpe, la pupitrul Știrilor PRO TV în fiecare weekend.
Citește și:
Ecaterina Ladin: ”În România am luat-o cu totul de la capăt, cu totul. Singură, într-o nouă lume”
Rucsandra Hurezeanu: ”Munca mea e o plăcere și o bucurie în fiecare zi”