În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este legătura dintre bucurie și eficiență la locul de muncă.
– Cum te ajută să-ți notezi zilnic motivele pentru care te simți recunoscător.


Bucuria este una dintre cele mai puternice emoții pe care le putem simți. Originile cuvântului „bucurie” (joy) datează din secolul al XIII-lea, provenind din vechiul cuvânt francez joie, care înseamnă „plăcere”, „încântare”, „fericire”. Dar bucuria nu ne face doar să ne simțim bine – este de fapt un antidot eficient împotriva epuizării. Potrivit Mental Health America, bucuria poate reduce nivelul anxietății și al hormonilor de stres, poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate chiar ameliora durerea.

De aceea, bucuria poate fi atât de puternică la locul de muncă: este un multiplicator de forță care permite echipelor și companiilor să stabilească obiective ambițioase și să le atingă fără a se epuiza. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick a demonstrat că bucuria și fericirea au crescut nivelul productivității în rândul angajaților cu până la 12%. După cum afirmă autorul studiului, Daniel Sgroi, „Angajații care se simt mai fericiți folosesc timpul pe care-l au la dispoziție mai eficient, accelerându-și ritmul de lucru fără a sacrifica calitatea”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Iată trei Micropași ușor de pus în aplicare pentru a te folosi de starea de bucurie în combaterea stresului și a burnout-ului:

În fiecare dimineață, încearcă să faci un lucru care-ți aduce fericire

Este ușor să ne începem ziua verificându-ne mail-ul și ce e mai e nou pe rețelele sociale și punând nevoile tuturor celorlalți înaintea nevoilor noastre. Cercetătorii au descoperit, însă, că, atunci când acordăm timp dimineața pentru ceea ce ne face pe noi fericiți, dăm tonul pentru o zi mai fericită și mai puțin stresantă. Folosește timpul pe care-l petreci, de obicei, pe telefon pentru a face ceva care-ți aduce cu adevărat bucurie. Fie că meditezi, că te plimbi,citești o carte sau îți pregătești un mic-dejun savuros, vei culege beneficiile lucrurilor care ți-au adus bucurie pe tot parcursul zilei.

Identifică mici motive de bucurie pe parcursul zilei

Adesea, asociem bucuria cu ocaziile importante și cu reperele majore din viața noastră, dar putem (re)găsi bucuria și în momentele mai mici, pe care tindem să le trecem cu vederea. Aici intră în joc ceea ce noi, la Thrive, numim ”declanșatoarele de bucurie”. Când creăm momente pentru lucrurile mărunte care stârnesc bucurie în viața noastră, cum ar fi să ne uităm prin fotografii vechi sau să fredonăm o melodie care ne place, reușim să ne reducem nivelul stresului, schimbându-ne perspectiva. De aceea, declanșatoarele de bucurie sunt  motivul pentru care am creat Thrive Reset, un instrument bazat pe cercetări recente din domeniul neuroștiințelor, care demonstrează că ne putem schimba starea de spirit și scăpa de stres în doar 60-90 de secunde. După ce ne uităm la imagini dragi, citim sau ascultăm muzică care ne aduce bucurie, ne putem întoarce la lucru cu bateriile reîncărcate.

Notează-ți zilnic motivele pentru care te simți recunoscător

Indiferent dacă ai la dispoziție câteva minute dimineața sau seara, înainte de culcare, zilnic fă-ți timp pentru a nota câteva motive pentru care ești recunoscător. Acestea pot fi lucruri mari (cum ar fi starea ta de sănătatea sau a celor dragi) sau mai mici (cum ar fi că-ți mângâi câinele sau că te-ai bucurat de o zi cu vreme frumoasă). Cercetătorii au descoperit că, atunci când ne exprimăm recunoștința în mod regulat, avem mai puține șanse să ne confruntăm cu probleme de sănătate mintală, profitând astfel de starea noastră de fericire și bucurie. Acordând câteva minute pentru a-ți exprima recunoștința în fiecare zi, e posibil să fim mai atenți la lucrurile mici pe care, poate, nu le-am observat înainte.

Citește și:

Bucuria momentelor simple sau bucuria de a fi

Cum poți simți bucuria din interior?

Author(s)

  • Rebecca Muller

    editor Thrive

    Rebecca Muller este redactor Thrive. Experiența sa anterioară include joburi în jurnalism editorial și digital. Este pasionată de povești, conexiuni autentice, prioritizarea sănătății mintale și a grijii față de propria persoană. Rebecca este absolventă a Universității din New York, unde a studiat media, cultură și comunicare. Teza sa de licență a cercetat consumul media de fitness dintr-o perspectivă feminină.