În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este sindromul postural și cum se dezvoltă el.
– Care sunt efectele stresului psihologic asupra coloanei vertebrale.


Coloana vertebrală coordonează toate mișcările corpului, ale trunchiului, membrelor și gâtului cu ajutorul sistemului nervos. Este important să menținem coloana cât mai sănătoasă, astfel încât ea să fie flexibilă, dar și rezistentă, să poată susține greutatea corpului, dar și să efectueze toate mișcările necesare.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, există mai multe feluri de mișcare: stretching-ul care întinde musculatura, mișcări care contractă musculatura și mișcări care le combină pe cele două.

În funcție de segmentul pe care punem accentul, coloana vertebrală poate efectua flexie, extensie, rotație și flexii laterale.

Dr. Liebenson spune că fiecare mișcare începe și se termină cu postura, ceea ce înseamnă că dacă coloana vertebrală are vreo leziune, aceasta se numește sindrom postural, dezvoltat din cauza poziției vicioase, dezechilibrelor, accidentărilor, stresului repetitiv, activității fizice, iar recuperarea presupune o mare atenție asupra formelor de mișcare ale spatelui.

Yoga poate ajuta coloana să se recupereze, fiind o practică ce combină stretchingul, cu exerciții de rezistență și diverse tehnici potrivite mișcărilor coloanei vertebrale.

Mai mult decât atât, studiile arată faptul că efectele stresului psihologic pot avea chiar un mare impact asupra coloanei vertebrale. (Davis, 2002) Yoga pune accentul pe relaxare și calmare, ceea ce oferă mari implicații în efectele psiho-somato-emoționale. Yoga ajută la ameliorarea stresului și tensiunii emoționale, acest lucru putând fi observat din primele ședințe de practică.

Yoga joacă un rol important în prevenirea problemelor datorate stilului de viață agitat. Cum spunea marele Patanjali ar trebui să prevenim pericolul și suferința înainte ca acestea să apară.

Este bine să înțelegem faptul că energia noastră de zi cu zi este influențată de starea de sănătate a întregului organism și în mod particular a coloanei vertebrale. Cu cât ne îngrijim ca spatele să se miște ușor, în orice direcție din punct de vedere anatomic, cu atât mai multă energie vom avea pe parcursul zilei. Mai mult decât atât, la finalul zilei, organismul se va putea odihni mai bine.

Câteva posturi din yoga pe care le putem face dimineața sunt cele din Salutul Soarelui (aici îți recomand să cauți pe YouTube filmulețe cu Salutul Soarelui) care dau energie, vitalitate și încredere, iar seara putem face postura copilului sau Balasana, postura pisicii și a vacii, sau Marjariasana, răsuciri ale coloanei din poziție orizontală și postura cobrei sau Bhujangasana. Ca să te motivez, îți voi arăta câteva beneficii ale acestor posturi: 

– postura copilului întinde mușchii spatelui, decomprimă ușor vertebrele, și astfel se va produce un masaj extern și intern al mușchilor abdominali, cu efecte asupra organelor abdominale, de revitalizare și energizare;

– postura pisicii în combinație cu cea a vacii are ca efecte flexibilizarea coloanei vertebrale și întărirea mușchilor spatelui;

– răsucirile pot corecta deformările coloanei și au efecte benefice asupra sistemului nervos și organelor abdominale;

– postura cobrei va revitaliza organismul, prin întinderea mușchilor abdominali și prin masajul intra-abdominal și va realinia coloana vertebrală, eliminând totodată rigiditatea spatelui. Postura cobrei are efecte bune și asupra rinichilor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Bonus: un foarte bun exercițiu de respirație: 

Pentru liniștirea minții înainte de culcare, respirația pătrată presupune să numărăm mental 4 timpi egali când inspirăm, 4 timpi pe retenția sau când facem pauza dintre inspir și expir, 4 timpi pe expir, apoi tot 4 timpi când facem pauza dintre expir și inspir, minim 4 respirații. Respirația are rolul de a detensiona musculatura și de a pregăti corpul pentru starea de somn.

În 1973, olandezul Nikolas Tinbergen a câștigat premiul Nobel pentru studierea efectelor posturii asupra fiecărui sistem al corpului, nu doar sistemului neuromuscular compus din oase, articulații, mușchi, ligamente și nervi, ci și asupra sistemelor fiziologice. Acest lucru înseamnă că o schimbare a posturii va determina și schimbări asupra altor sisteme precum cel endocrin, imunitar, cardiovascular și respirator. 

Ne putem gândi la o persoană care ține umerii ridicați și la starea sa de stres și tensiune psihică sau la persoanele care aduc umerii în față și se simt copleșite. Chiar dacă postura este influențată de starea noastră emoțională, putem lucra și în sens invers. Având grijă să ne menținem mereu o postură cât mai apropriată de postura anatomică naturală, vom putea gestiona mai ușor și mai bine starea noastră emoțională, totodată organismul își va îmbunătății sistemul imunitar, responsabil cu protecția împotriva agresiunilor mediului extern și intern.

Cu toții ne dorim să ne simțim încrezători și liniștiți din momentul în care ne trezim și până seara, când încetăm activitatea fizică, așa că, pentru a fi din ce în ce mai echilibrați fizic, mental și emoțional, este important să acordăm atenția necesară corpului și posturii noastre. Posturile sau asanele din yoga sunt special concepute pentru atingerea acestui deziderat/echilibru.

Citește și:

Cele mai inteligente exerciții fizice pentru cei care urăsc să facă mișcare

7 poziții de yoga pentru începători și beneficiile lor 

Author(s)

  • Alice Popescu

    kinetoterapeută, instructoare de yoga și meditație

    Alice Popescu este kinetoterapeută, instructoare de yoga și meditație, formatoare, technician nutriționist. Își desfășoară activitatea în Craiova și online, iar recent a deschis canalul de YouTube: Yoga cu Alice Popescu (https://www.youtube.com/channel/UCosJzPCflkn14hXd7UxWHlQ). Este pasionată de tot ceea ce presupune stil de viață sănătos, echilibrat și lucrează cu și pentru oameni.