În rumătoarele 5 minute vei afla:

– De ce un coach are obligația etică profesională de a stimula autonomia clientului, și nu de a crea dependență.
– Care e diferența dintr-o discuție prietenească și un proces de învățare activă.


Sir John Whitmore a fost un pionier al profesiei și al procesului de coaching, incluzând acest tip de dezvoltare în programele de formare orientate către leadership și management, în special în organizații. A jucat un rol esențial in primele etape ale creării Federației Internationale de Coaching (ICF). Fiind un pasionat al tenisului, a format o paralelă între antrenamentul de performanță al acestui sport și antrenamentul orientat către performanțe personale și profesionale. Una din definițiile de referință oferite de către el, definiție pe care o regăsim și în codul de etică al profesiei de coaching este: “Coaching-ul reprezintă descătușarea potențialului uman pentru a ajuta la îmbunătățirea performanțelor. Este să-i înveți mai degrabă să învețe singuri, decât să-i educi.” John Whitmore, Coaching for Performance: GROWing Human Potential and Purpose: The Principles and Practice of Coaching and Leadership.

Trebuie adăugată și cheia descatușării potențialului uman, oferită tot în aceeași carte, o cheie fundamentală pentru mine în practica profesională: “Sunt capabil să gestionez doar ceea ce știu. Ceea ce nu știu mă controlează. Conștientizarea mă împuternicește. Construirea conștientizării și responsabilității este esența unui bun proces de coaching”.

Desigur, fiecare profesionist poate oferi o definiție proprie pentru coaching și consider că acesta este un proces continuu de reflecție proactivă, cu scopul de a face pași către autodezvoltare și îmbunătățirea performanțelor. De aceea, coaching-ul este o profesie care te provoacă să te dezvolți continuu, atât în zona de abilități și competențe, cât și ca om.

Ce înseamnă să faci pași către conștientizare și îmbunătățire?

Înseamnă să privești din prezent către viitor…

O confuzie des întâlnită este cea între procesul de coaching și procesul terapeutic. Ambele sunt procese de evoluție prin conștientizare, ce susțin oamenii să-și depășească autolimitările și să completeze etape esențiale din viața lor, însă sunt distincte datorită intenției. În principiu, coaching-ul susține conștientizarea și construcția activă, iar terapia susține conștientizarea și vindecarea.

Să privești spre viitor înseamnă să te lași provocat (cu respect și sensibilitate) și să păstrezi confidențialitatea clienților, să-ți extinzi capacitatea de a observa, de a înțelege și de a învăța, să devii conștient de punctele tale oarbe, de resursele interne latente (ce constituie o parte din potențial), de automatismele care te țin blocat într-un culoar al neputinței. De asemenea, procesul de coaching presupune să te lași susținut, să privești dincolo de propriile gânduri, preconcepții, prejudecăți și să înveți din ele. Dar procesul de dezvoltare prin coaching nu se oprește aici, pentru că nu este suficient doar să ne conștientizăm autolimitările și punctele slabe. 

O evoluție reală și autentică are loc atunci când ne asumăm responsabilitatea față de ceea ce descoperim și punem în practică acțiuni, pași conscreți care să ne ducă către obiectivele noastre.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Da, da, da, am fost eu la coach și nu m-a învățat nimic, nu mi-a zis ce să fac – o tâmpenie!” sau mai grav: ”da, am fost la coach și mi-a zis ce să fac!”. Dacă îți sunt familiare aceste afirmații sau chiar tu le-ai spus, atunci ceva lipsește din înțelegerea acestui proces. Profesionistul este responsabil de susținerea clientului prin procesul de dezvoltare, de la spațiul de conștientizare și până la momentele de asumare, însă clientul este cel responsabil atât de acțiunile sale către dezvoltare (sau de lipsa lor), cât și de obiectul ales!

Coachingul este arta de a fi prezent în parteneriat cu clientul într-un proces creativ de dezvoltare ce urmărește ca rezultat succesul acestuia prin atingerea obiectivelor sale. Valoarea întâlnirilor de coaching constă în schimbarea de perspectivă și conștientizarea tuturor posibilităților care pot avea ca rezultat atingerea scopurilor dorite.

Coaching-ul este un antrenament de dezvoltare care presupune dialog și introspecție, depășirea parametrilor proprii, descoperirea unor noi abilități, perspective și punerea lor în practică. Iar la finalul procesului de coaching, indiferent cât a durat sau care a fost scopul propus, profesionistul are obligația etică profesională de a stimula autonomia clientului, și nu de a crea dependență.

De ce nu funcționează aceasta metoda de autodezvoltare pentru toată lumea? 

Pentru că presupune înțelegerea diferenței dintre o discuție cu prietenii sau familia și un proces de învățare activă, pentru că presupune să te așezi în postura vulnerabilă de a recunoaște că ai nevoie de sprijin, nu le știi pe toate și nici n-ai putea să faci asta vreodată. Suntem limitați și contaminați de propriile automatisme și adevăruri subiective, iar coaching-ul te pune în postura de a-ți asuma responsabilitatea vieții tale și consecințele propriului comportament.

Procesul de coaching funcționează dacă:

Ești deschis să înveți și să descoperi lucruri noi despre tine și despre felul în care gândești, dacă ești dispus să traiești disconfortul de a te cunoaște cu adevărat, și dacă vrei să depui efortul necesar evoluției. Tu ești pionul central al propriului proces de dezvoltare! Chiar dacă evoluția ta se propagă în mediul tău și poate fi declanșată de procesul de coaching, tu ești persoana care o generează și-o menține! 

⁃ Ai un scop căruia căruia ești dispus să te dedici, folosești această călătorie de dezvoltare în contextul evoluției personale și crezi în proces. Acesta îți poate îmbunătăți rutina, calitatea vieții, performanța profesională… poate deveni culoarul tău de creștere, de-a lungul căruia să-ți construiești visele și unde ajugi să devii persoana care-ți dorești să fii.

Iar acest proces are ca scop tranziția și transformarea ta, o tranziție cu rezultate măsurabile, concrete, specifice la care se ajunge urmând o strategie ce presupune implementarea ideilor și atingerea destinației și a scopului propus.

Transformarea are loc în timp, pas cu pas, și are ca rezultat împlinirea personală, depașirea unor blocaje și a unor convingeri limitative, o viață trăită cu scop și intenție, descoperirea și activarea potențialului tău, și practicarea recunoștinței. Procesele de transformare aduc modificări în interiorul nostru și, drept urmare, și în comportamentele noastre, ca o metamorfoză de fluture.

De multe ori, lucrurile pe care le credem despre noi și pe care ni le spunem zi de zi ne împiedică să ne deschidem mintea către noi posibilități. Dar când evoluăm cu autenticitate și scop, ne extindem cu mult curaj dincolo de granița autolimitărilor noastre. Iar cheia este conștientizarea: alegerea unui culoar dorit și urmarea acestuia cu curaj și dedicație.

Alege înțelept conștientizarea și creșterea ta!

Citește și:

4 strategii pentru un mindset mai flexibil

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Oana Niculae

    leadership & executive coach

    În calitate de mentor, expert facilitator, leadership & executive coach sunt privilegiată să inspir și să susțin evoluția specialiștilor, antreprenorilor, a managerilor și a echipelelor lor! Prin programele structurate și prin intermediul întâlnirilor propuse, facilitez congruența între identitatea, pasiunea, viziunea, strategia, acțiunile și succesul sustenabil. Oportunitățile create sunt menite să susțină tranzițiile provocărilor specifice și, mai departe, transformarea și extinderea viziunii lor în sisteme generatoare de valoare. https://oananiculae.com/