În următoarele 3 minute vei afla:
– De ce oamenii care citesc își pot imagina mai corect viitorul.
– În ce fel diminuează lectura riscul apariției unor boli, precum Alzheimerul sau demența.
În ziua de astăzi, este suficientă o atingere de ecran ca să citești o mulțime de lucruri, iar feed-urile de la Facebook sau Twitter, precum și facturile lunare pe care le primești pentru consumul de date subliniază exact această accesibilitate. Pe de altă parte, ai, desigur, un teanc de cărți la îndemână, așa cum am și eu; toate par foarte interesante și totuși, parcă niciodată nu te apuci serios de ele.
Îmi place să citesc. Îmi lipsește cititul. De obicei, să citesc era una dintre ocupațiile mele favorite. Zilele acestea, am frunzărit câteva cărți motivaționale și unele științifice, însă parcă nu-i același lucru. Mi-e dor să mă afund în cititul unei cărți bune și să nu mă pot desprinde de ea până n-am ajuns la ultima pagină. Nu-mi doresc să fac nimic altceva. Indiferent dacă citiți niște manuale, niște prezentări de vânzări sau rapoarte complicate, fiecare pagină pe care o parcurgeți vă pune creierul la treabă. Iar știința a dovedit, de mai multe ori și în diferite moduri, că cititul ajută la buna funcționare a creierului.
Învățând să citească, creierul tău repornește
Atunci când înveți să citești, structura creierului tău și funcționarea lui sunt afectate, la modul fizic. O cercetare științifică a analizat comportamentul a 31 de adulți obișnuiți, 22 de persoane adulte care abia reușeau să citească și 10 persoane analfabete. Pentru a monitoriza și a evalua activitatea cerebrală a acestor voluntari, oamenii de știință au folosit rezonanța magnetică pentru a scana activitatea creierului, mai ales răspunsurile acestuia la activitățile de scris, vorbit și cele de tip vizual.
Cortexul vizual primar – centrul de procesare a senzațiilor din creier – s-a dovedit a fi mai evoluat în cazul celor care citeau. Acest lucru sugerează că datele vizuale pot fi interpretate mai ușor de către cei care citesc în mod regulat. Și, de asemenea, că aceștia sunt mai capabili să-și imagineze mai corect viitorul, prin procese de decizie și panificare, iar această trăsătură a creierului se poate traduce printr-o imaginație mai bogată și abilități creative. Lobii parietali ai celor care citesc sunt, de asemenea, mai bine dezvoltați. Lobul parietal al creierului este cel care transformă o înșiruire de litere în cuvinte cu sens, dar și ideile în cuvinte. Scrisul și înțelegerea a ceea ce citești sunt abilități importante.
Cititul permite minții oamenilor să interpreteze cunoștințele pe care le primește într-un mod cât mai exact și să le exprime mai clar. În termeni academici, mințile care nu pot citi nu pot să proceseze cunoștințele verbale, ceea ce ar explica de ce un cititor mai lent este nevoit să „aștepte” până când înțelege anumite noțiuni. Cititul face ca fiecare componentă a aptitudinilor de comunicare a unui individ să fie îmbunătățită. În plus, o altă cercetare a arătat că acea conectivitate dintre diversele arii ale creierului uman a fost sporită cu ajutorul cititului. O sută de ore de citit în mod organizat au făcut ca materia albă a creierului să revină la cotele normale în creierul unor copii.
Iată care sunt beneficiile cititului:
Stimularea mentală
Studiile sugerează că, atunci când ești mereu stimulat la nivel psihologic, riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență scade semnificativ. Ai un creier care îți spune: „mă folosești sau mă pierzi”. Datele pe care le accesezi rar și obiceiurile la care nu mai apelezi atât de des pot duce la o reducere a unor conexiuni neuronale, ajungând până la situația în care legăturile sunt în întregime pierdute în ceea ce se numește „tăiere sinaptică”. De fapt, lipsa utilizării acelor cunoștințe poate duce involuntar la deteriorarea creierului. Activități de tipul cititului, rezolvarea de puzzle-uri, jocurile de șah – toate acestea dau posibilitatea creierului să fie antrenat constant în niște activități care-l provoacă și îl țin activ.
Reducerea stresului
Ți s-a întâmplat vreodată să te afunzi în lectura unei cărți bune și, astfel, starea ta de depresie să se atenueze? Dacă ești în căutarea unei modalități eficiente de a scăpa de stres, ia o carte și obligă-ți mintea să uite, măcar pentru o vreme, de necazuri.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Creșterea capacității de ascultare
Pentru unii, să citească o carte înseamnă să evadeze din lumea reală și să scape de oamenii din ea. Interesant însă, studiile sugerează că lectura îți va dezvolta, de fapt, aptitudinile de relaționare socială și te va ajuta să comunici mai bine cu persoanele din jurul tău. Unul dintre studii arată că persoanele care citesc cărți de ficțiune pot să producă mai repede ceea ce se numește „teoria minții”. Aceste termen definește capacitatea de a conștientiza starea emoțională, valorile, așteptările și alte sentimente ale persoanelor din jurul tău. Iar această aptitudine este una extrem de importantă pentru a face față relațiilor sociale complicate.
Îmbogățirea vocabularului
Nu este nicio surpriză aici, așa că am s-o zic pur și simplu: cu cât citești mai mult, cu atât îți diversifici mai mult vocabularul. Studiile academice oferă argumente solide pentru a susține relația dintre capacitățile de lectură ale unui om și vocabularul pe care acesta îl posedă. În plus, argumentele științifice susțin că adolescenții și copiii învață mai repede o limbă atunci când citesc cărți în acea limbă. În plus, în cazul adulților, un vocabular extins înseamnă și un salariu mai mare. Pe de altă parte însă, am aflat și că o persoană normală citește în medie doar o carte pe an.
Îmbunătățirea memoriei
Când asculți ceva, creierul tău face ceva mai mult decât să decodeze cuvinte de pe un ecran imaginar. Astfel, cititul este mult mai solicitant din punct de vedere neurologic decât recunoașterea vizuală sau procesarea lucrurilor pe care le auzi. Cititul seamănă, de fapt, cu un soi de antrenament neuronal. Atunci când citești, părți diferite ale creierului tău – ca viziunea, vocabularul, învățatul prin asociere – lucrează împreună.
Îmbunătățirea conectivității și a funcției creierului
O cercetare științifică a arătat că, atunci când ești angajat profund în cititul unei cărți, capacitatea de conectivitate a creierului tău și gradul lui de alertă sunt mai mari. În mod particular, atunci când citește literatură, subiectul reușește să se pună în locul altei persoane și își folosește imaginația într-o manieră similară cu cea a stimulării memoriei mușchilor unui atlet.
Citește și:
5 lecții de la Bill Gates despre cum să citești fără să-ți pierzi timpul