În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura dintre o relație de cuplu fericită și creșterea speranței de viață pentru cei doi parteneri. 
– Ce spun statisticile despre nivelul de educație și un deceniu în plus de viață.


Atunci când vezi filme cu centenari, începi să identifici un tipar – cu toții par foarte mulțumiți. Pentru tineri, poate părea șocant, mai ales pentru cei care se tem de bătrânețe. Poate că ne temem că pierdem oportunități și ne îngrijorăm că ne vom trezi prea bătrâni pentru a face lucrurile care ne plac sau poate că suntem atât de blocați în moment încât nu reușim să vedem lumina de la capătul tunelului. 

Așa că ne-am propus să descoperim secretele vieții și să intrevievăm oameni în vârstă de peste o sută de ani. Ceea ce ne împărtășesc ar putea să te surprindă!

9 secrete pentru a trăi o viață mai fericită și mai împlinită

Dr. Mercola a intervievat trei centenari pentru a obține aceste informații. Puțini dintre noi (mai puțini acum decât oricând) au rude sau cunosc pe cineva care are 100 de ani sau mai mult. 

O doamnă pe care o cunosc, în vârstă de 104 ani, are o atitudine plină de viață și îi place să discute cu oamenii și să le împărtășească din înțelepciunea ei. Plecând de la conversațiile cu ea și de la interviuri, iată ce am descoperit în privința secretelor unei vieți mai fericite și mai împlinite. 

1. Fericirea vine din ceea ce facem

Când ai 100 de ani sau mai mult, oamenii nu par să zâmbească datorită lucrurilor pe care le-au acumulat în viață. Ci, mai degrabă, datorită experiențelor lor de viață. Amintirile fericite contribuie mult la fericirea de mai târziu!

Un om în vârstă de peste o sută de ani a spus că făcuse tot ceea ce-și dorise să facă. ”Am apucat să fac toate lucrurile pe care am dorit să le fac”. 

Acest lucru ne spune că trebuie să plonjăm în viață și să o trăim – să ne amintim că viața înseamnă să trăim cu adevărat și să ne construim amintiri cu oamenii pe care îi iubim. 

Și știința susține acest lucru. Știm că oamenii obțin mai multă fericire de lungă durată din experiențe de tipul vacanțelor, mai degrabă decât din bunurile pe care le posedă. 

2. Fericirea vine dintr-o atitudine pozitivă și din optimism

Persoanele de peste o sută de ani par să-și amintească viața ca privită prin ochelari cu lentile roz, ca și cum ar fi fost o aventură, chiar și în timpuri grele, cum ar fi un război. 

”Întotdeauna am fost norocoasă!”, spune o femeie de o sută de ani, supraviețuitoare a două mari războaie. Ea adaugă că: ”Orice lucru, cât de mic, mă face fericită! Îmi place să vorbesc cu oamenii, să merg la cumpărături”. 

Sfatul tuturor celor care o duc bine la vârsta de 100 de ani este unul simplu: ”Alege să fii mulțumit”. Alții spun: ”Nu alerga după fericire. Mulțumește-te cu bucuria lucrurilor mărunte, de zi cu zi”. 

Atunci când decizi că viața este bună, îți schimbi cu totul percepția asupra ei și astfel viața va deveni (și) mai bună. Iar asta te ajută, se pare, să trăiești mai mult!

3. Fericirea vine din trăirea momentului PREZENT

Vârsta este doar un număr. Concentrează-te asupra clipei și mergi mai departe. Iată o fărâmă de înțelepciune de la cineva de vârstă înaintată, dar care trăiește momentul prezent. 

Trecutul este trecut: nu-l putem schimba. Dar ne putem priva de fericirea prezentă și de o bună sănătate emoțională rămânând prinși în regrete, resentimente și durere. 

Pentru a ne bucura de senzația de calm interior și pentru a trăi momentul prezent, vă recomand 7 minute de Mindfulness. 

Veți dobândi pace interioară, fericire și vă veți simți viața ”mai liberă”. 

4. Iubirea și parteneriatul sunt esențiale pentru o viață lungă 

Centenarii vorbesc adesea despre ”căsătoria” lor bună, despre amintirile lor fericite și despre toate momentele minunate petrecute alături de partenerii lor. Poate că e un alt domeniu pe care-l privesc prin ochelari cu lentile roz, dar e clar că au avut parte de sprijin emoțional și că au simțit că au un partener de viață. 

Ei sunt de părere că, în ziua de azi, oamenii renunță prea ușor la relații și că, în ciuda faptului că este vorba de multă muncă, la sfârșitul vieții acest palier al existenței este cel mai important: ”Să ai o căsătorie fericită și să fii fericit în general reprezintă remediul pentru toate bolile”. 

Nu deținem studii despre cum căsătoria sau relațiile pe termen lung afectează durata de viață, dar nu trebuie să fii om de știință pentru a observa asta: toți centenarii vorbesc despre căsătoriile lor de zeci de ani cu zâmbetul pe față. 

Chiar și cei care sunt văduvi de zeci de ani spun că au multe, multe amintiri în legătură cu mariajul lor, care i-a făcut atât de fericiți. 

5. Mănâncă natural: mâncare adevărată, care să te facă să te simți bine și să ai o viață lungă 

Mulți oameni care au o sută de ani spun că se simt puternici, de parcă ar avea 69 sau 79 de ani. Aceștia sunt oamenii activi fizic și mental și care au multe de împărtășit celorlalți. Mai mult, ei consumă alimente proaspete, pe care le produc ei înșiși. Sfatul tuturor este: mâncați cu moderație!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Învață să te adaptezi pentru o viață mai bună și mai lungă

”Viața merge înainte, orice ar fi!” este o temă comună. Oamenii care trăiesc bine la bătrânețe înțeleg că există greutăți în viață, dar că viața merge înainte și că și ei trebuie să facă același lucru. 

Dacă trăiești 7, 8, 9, 10 sau mai multe zeci de ani, vei vedea o mulțime de schimbări. 

Oamenii care se adaptează și se schimbă cu timpul o duc mai bine. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că au o atitudine pozitivă – sunt fericiți că au oportunități noi, în loc să experimenteze frica. 

7. Ajută-i pe ceilalți

Să-i ajuți pe ceilalți este un mod de a forma relații și legături, care te face să te simți minunat. 

Este o altă temă comună a oamenilor care ajung să trăiască peste o sută de ani. Să fii bun și să-i ajuți pe alții îți dă un sens în viață: în plus, voluntariatul combate depresia și anxietatea. Și nu numai asta: este și o modalitate de a rămâne activ și productiv după ieșirea la pensie. 

Este o situație reciproc avantajoasă pentru fiecare persoană implicată, iar dacă te-ai retras din activitate și ești la pensie înseamnă că ai mai mult timp pentru voluntariat. 

8. Continuă să înveți mereu

Oamenii mai în vârstă te vor sfătui să pui preț pe educație, pentru că asta te ajută să ajungi departe în viață. Există studii conform cărora persoanele care au absolvit o facultate trăiesc într-adevăr cu zece ani mai mult decât cei care n-au studii superioare (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, SUA). 

Seniorii îți vor spune să continui să înveți toată viața, atât la școală, cât și în afara ei. 

Fii curios – acest lucru îți va face viața mai interesantă și mai distractivă. Și te va ajuta să fii implicat în viață, să fii la curent cu noile descoperiri științifice și tehnologice și să fii în pas cu timpurile în permanență schimbare. Educația te va ajuta să te adaptezi, indiferent de circumstanțe. 

9. Practică exercițiile de mindfulness

Cei care au depășit o sută de ani tind să trăiască momentul așa cum vine, mai degrabă decât să se îngrijoreze în legătură cu planurile, regretele și presiunile de tot felul. 

Ei prețuiesc timpul special petrecut împreună cu familia și prietenii lor, culorile și mirosul unei noi flori primăvara sau senzația dată de iarba udă sub picioare. 

Atunci când te bucuri de moment, este cu atât mai bine. Iar oamenii care trăiesc în momentul prezent tind să trăiască o viață mai lungă și mai fericită!

Citește și:

5 cele mai mari regrete pe care le au oamenii la finalul vieții

Gânduri la 70 de ani