În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce face Alex Petricean înainte să adoarmă.
– Care este bucătarul pe care-l admiră și care îl inspiră. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Alex Petricean: Faptul că pot face ceva nou și gândul că am posibilitatea de a face oamenii fericiți, prin munca mea.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AP: Întotdeauna cele complicate înaintea celor ușoare. Altfel, nu reușesc să termin în timp util.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AP: Ocupă-te de propria grădină și nu te mai uita la altele. Visează indiferent de ce crede lumea și nu te lăsa intimidat de judecata lor. Trăiește mai puțin în social media și mai mult în viața reală.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AP: Ies în natură, atunci când mă simt copleșit de viață. Ies să văd arta, să o înțeleg și să mă inspir. Caut muzica pe care să o ascult în funcție de stare.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AP: Sportul mă face să uit de toate gândurile negre. În ultima vreme sar coarda, adică îmi conectez mâinile, picioarele și mintea ca să uit de toate.

TG: Care este pentru ține semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe ține, că ai ajuns la capătul puterilor?

AP: Sunt un tip destul de motivat și bine organizat. Când ajung într-un loc și nu știu de ce mă aflu acolo, este un semnal clar că am prea multe pe cap și nu mă mai pot concentra cum trebuie la ce am de făcut.

TG: Ce sfat i-ai da adolescentului care ai fost?

AP: Să ia aceleași decizii ținând cont de logica pe care și-a creat-o, dar să nu mai piardă timpul complăcându-se în anumite situații.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AP: I-am rugat efectiv pe cei din jurul meu să-mi spună ce părere au despre mine. M-am pregătit să ascult ca apoi să fac o introspecție. Nu auzi întotdeauna lucruri frumoase, dar e mai bine, ca să înțelegi cum ești văzut din exterior.

TG: Faci ceva anume că să-ți menții concentrarea?

AP: Încerc să-mi calculez sau să-mi reduc timpul pe care-l petrec pe telefon. Oricum, îl țin mereu pe modul silențios. Cred că ăsta este obiectul care ne face să ne pierdem concentrarea cel mai mult în acest moment.   


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AP: Sunt foarte posesiv cu cărțile mele. Multe au fost cărțile schimbătoare de viață și tot revin la ele pentru soluții. Sunt însemnate. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională încă-mi dă bătăi de cap și, din păcate, soluția se află doar în viață și mai puțin în cărți.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că eșți în fața unei alegeri importante?

AP: Am avut multe momente de cotitură, în special pe plan profesional, dar în cea mai mare parte, am luat deciziile bune. Totuși, am eșuat destul de mult în viața de cuplu.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AP: N-am depășit momentul, încă lucrez la asta. 

TG: Care este ultimul lucru pe care-l faci seara înainte de culcare?

AP: De multe ori, adorm brusc, de oboseală, chiar și neschimbat. Când adorm conștient, îmi place să mă uit pe geam către cer: “Privește cerul!”.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AP: “Less is more” se aplică în foarte multe, însă pe principiul: “Dacă ești bine cu tine, poți avea tot ce-ți dorești”.

TG: Există o persoană care a fost sau care este un role model pentru ține?

AP: Întotdeauna am apreciat oamenii mai în vârstă. Mi-a plăcut răbdarea și liniștea lor. Sunt mulți bucătari pe care-i admir și care mă inspiră, însă niciunul precum Rene Redzepi, chef-ul de la Noma. Are cea mai frumoasă familie (trei fete, plus o soție dedicată), dar și una dintre cele mai glorioase reputații din lumea gastronomică. Este enorm. Este extrem de dificil să realizezi tot ce a reușit el.         

TG: Ce iei cu tine, oriunde ai pleca?

 AP: O carte.

Scrimer de performanță și absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Alex Petricean a lucrat în domeniul publicității și apoi a plecat în străinătate pentru a urma un program MBA. Drumul lui a trecut pe la emisiunea MasterChef, unde a reușit să obțină locul al treilea, iar apoi l-a purtat prin restaurante prestigioase din Europa și America de Sud. Toată experiența l-a ajutat să-și deschidă propriul restaurant, NOUA bucătărie românească, iar în 2018 celebrul Gault&Millau i-a acordat titlul de Cel mai bun Chef al anului, în România. A obținut numeroase premii, printre care, cel din anul 2020, ”Cel mai bun Chef al anului”, decernat de Romanian Hospitality Awards. Alex prezintă, în fiecare săptămână, show-ul online ShARE in bucate, pe protvplus.ro.

Citește și:

Andreea Raicu: ”Când comentează negativ, oamenii spun ceva despre ei”

Adrian Teleșpan: ”Umorul e unul dintre principalele ingrediente ale Universului”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected] Keep thriving!